MENU

ΛΟΥΚΕΤΟ-ΒΟΜΒΑ! ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΤΟΥ...ΧΡΟΝΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ... ΗΓΕΤΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ποια κορυφαία γαλακτοβιομηχανία βάζει λουκέτο;
Απανωτά χτυπήματα δέχεται η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, η οποία «φυλλορροεί» υπό το βάρος της ύφεσης και της πρωτοφανούς κάμψης της κατανάλωσης γάλακτος... Προτού ακόμη καθίσει η σκόνη από την απόφαση-βόμβα της ΦΑΓΕ να αποχωρήσει πλήρως από την αγορά γάλακτος και να βγάλει στο σφυρί το υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στο Αμύνταιο Φλώρινας, έγινε γνωστό ότι η Friesland­Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ, τερματίζει την παρουσία της στην κατηγορία του «φρέσκου» ενάμιση μόλις χρόνο μετά την είσοδό της, στέλνοντας σήμα κινδύνου για την πορεία ενός από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνκής παραγωγής.

Με δική της ζώνη γάλακτος και σημαντικές επενδύσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας, το λουκέτο της FrieslandCampina είναι σίγουρο πως θα πλήξει την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία δίνει μάχη για να κρατηθεί όρθια.

Η FrieslandCampina είναι γνωστή στην Ελλάδα ως ΝΟΥΝΟΥ. Η εταιρεία πέραν του ανοίγματος της στο «φρέσκο» γάλα είναι κατοχυρωμένη στη συνείδηση των για το συμπυκνωμένο γάλα α αλλά και για τις βρεφικές διατροφές ΝΟΥΝΟΥ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν είχε παρουσία και στο χώρο του γιαουρτιού και του τυριού.

Σε «παιχνίδι» για λίγους εξελίσσεται η ελληνική αγορά γάλακτος

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αρνητικών για τον κλάδο αποφάσεων, όπως η εξαίρεση της φέτας από το καθεστώς προστασίας ΠΟΠ στη συμφωνία της Ε.Ε. με 15 κράτη της Αφρικής και η «εξουσιοδότηση» στην Τσεχία να παράξει «ελληνικό γιαούρτι» με τη βούλα της Κομισιόν.


«Ακριβό σπορ»

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που έφεραν στην επιφάνεια οι τελευταίες εξελίξεις είναι το υψηλό κόστος παραγωγής που επιβαρύνει παραγωγούς και βιομηχανίες. Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της ενέργειας, η παραγωγή και διάθεση γάλακτος, όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου έχει καταστεί «ακριβό σπορ», ενώ ειδικά για το φρέσκο, είναι σχεδόν απαγορευτική, ακόμη και για μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων.

Είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζουν διαρκώς ζημιές, παρά τη συγκράτηση των δαπανών και των εξόδων λειτουργίας. Το υψηλό κόστος υπογραμμίζει και η FrieslandCampina, η οποία όπως είπε ο επικεφαλής της στην Ελλάδα «από ένα σημείο και μετά ο όγκος πωλήσεων δεν δικαιολογούσε πλέον την παραμονή στην κατηγορία, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να τονωθεί η ζήτηση».

Για τους ίδιους περίπου λόγους, λίγους μήνες πριν η ΦΑΓΕ έβαλε τέλος στην ενασχόλησή της με το γάλα, 
χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη. Δεν είναι επίσης τυχαίο πως μεγάλες δυνάμεις του χώρου επιλέγουν να απέχουν από το φρέσκο γάλα, παρότι έχουν ισχυρή θέση στο υψηλής παστερίωσης που έχει διάρκεια ζωης περίπου 30 μέρες, και επιλέγουν να ρίξουν το βάρος τους, στο γιαούρτι και τα τυροκομικά που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και προοπτικές.

Για παράδειγμα, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο γιαούρτι και το παγωτό ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι προτίθεται να επενδύσει 10 εκατ. ευρώ, κυρίως σε νέες γραμμές παραγωγής την περίοδο 2017-2020.

Το «φαινόμενο» ΘΕΣγάλα

Από τις λίγες γαλακτοβιομηχανίες που έχουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια είναι ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα με τα περίφημα πλεόν ATM’s γάλακτος.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα επέκταση των καταστημάτων του στην Αττική, προσθέτοντας 19 νέα σημεία πώλησης τους επόμενους μήνες, προκειμένου να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού.

Παράλληλα, θα εμπλουτίσει την υφιστάμενη γκάμα των αυτόματων πωλητών, οι οποίοι έχουν ήδη εκτός του φρέσκου γάλακτος, του κίτρινου και λευκού τυριού, και το στραγγιστό γιαούρτι με το κρεμώδες τυρί, χαμηλών λιπαρών, το «Ανωτύρι», ενώ θα διαθέσει περιορισμένες ποσότητες προϊόντων της, μέσω της αλυσίδας λιανικής COOP, σε μικρές πόλεις που δεν συμφέρει να εγκατασταθούν καταστήματα ΘΕΣγάλα.

Νέα Deals

Πεπεισμένοι πως η ραγδαία κάμψη της κατανάλωσης, θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση της μεγάλης εξαγοράς που θα την καταστήσει τον απόλυτο ηγέτη του κλάδου, ενώ και η Friesland, παρά την αποχώρησή της από το φρέσκο, δεν κρύβει το ενδιαφέρον για επεκτατικές κινήσεις, εφόσον παρουσιασθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

«Με τη πίτα να συρρικνώνεται με αυτούς τους ρυθμούς και τον ανταγωνισμό να οξύνεται μέρα με τη μέρα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχουμε νέες κινήσεις, μετά την έξοδο της FrieslandCampina από το φρέσκο γάλα και λίγο νωρίτερα της ΦΑΓΕ από το μαρκάς διαρκείας», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν δε ότι η κατανάλωση γάλακτος θα συνεχίσει να πέφτει, όχι με τους ρυθμούς του πρώτου εξαμήνου (βλ. Γράφημα), και εκτιμούν ότι θα κλείσει φέτος με κάμψη της τάξης του 5% με 6%, αφού οι καταναλωτές έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης.