Η κινόα είναι ένας ιδιαίτερα θρεπτικός σπόρος που συχνά συγκρίνεται με το σπανάκι και τα παντζάρια για την παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
και τα 9 αμινοξέα που περιέχει. Πρόκειται για ένα συστατικό με πολύ μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό, υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσιο σε ίνες και χαμηλό τους γλυκαιμικό δείκτη. Ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, συνήθως, η συγκομιδή της γίνεται πριν από το χειμώνα.
Η κινόα έχει πλούσια περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία της καρδιάς. Όταν ψήνεται, τα καλά της λιπαρά, μένουν σταθερά και δεν οξειδώνονται, σε αντίθεση με άλλα λιπαρά. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή, καθώς και τις άλφα, βήτα και γάμμα μορφές των πολυφαινολών.
Η κινόα, έχει βρεθεί πως είναι σημαντικά ευεργετική για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Και όχι μόνο αυτό, καθώς μπορεί να ελέγξει και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Παράλληλα, σε σύγκριση με το σιτάρι ή το ρύζι, μπορεί να παρέχει περισσότερο πληρότητα και κορεσμό.
Πώς να μαγειρέψετε την κινόα
Αφαιρέστε τους σπόρους με ένα λεπτό σουρωτήρι, προσθέστε ένα φλιτζάνι κινόα σε 2 φλιτζάνια νερό και βάλτε το μείγμα να βράσει. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σκεπάσει την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Έπειτα, σουρώνετε και πάλι τους σπόρους και βάζετε την κινόα ξανά σε μια κατσαρόλα για 15 λεπτά χωρίς θερμότητα.
και τα 9 αμινοξέα που περιέχει. Πρόκειται για ένα συστατικό με πολύ μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό, υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσιο σε ίνες και χαμηλό τους γλυκαιμικό δείκτη. Ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και, συνήθως, η συγκομιδή της γίνεται πριν από το χειμώνα.
Η κινόα έχει πλούσια περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και α-λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι εξαιρετικά επωφελές για την υγεία της καρδιάς. Όταν ψήνεται, τα καλά της λιπαρά, μένουν σταθερά και δεν οξειδώνονται, σε αντίθεση με άλλα λιπαρά. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή, καθώς και τις άλφα, βήτα και γάμμα μορφές των πολυφαινολών.
Η κινόα, έχει βρεθεί πως είναι σημαντικά ευεργετική για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Και όχι μόνο αυτό, καθώς μπορεί να ελέγξει και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Παράλληλα, σε σύγκριση με το σιτάρι ή το ρύζι, μπορεί να παρέχει περισσότερο πληρότητα και κορεσμό.
Πώς να μαγειρέψετε την κινόα
Αφαιρέστε τους σπόρους με ένα λεπτό σουρωτήρι, προσθέστε ένα φλιτζάνι κινόα σε 2 φλιτζάνια νερό και βάλτε το μείγμα να βράσει. Σιγουρευτείτε ότι έχετε σκεπάσει την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Έπειτα, σουρώνετε και πάλι τους σπόρους και βάζετε την κινόα ξανά σε μια κατσαρόλα για 15 λεπτά χωρίς θερμότητα.