MENU

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν το ευρώ, τρέχουν προς την έξοδο

Οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές των ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς τα ποσά ρεκόρ της νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών
 σε συνδυασμό με το μεγάλο πολιτικό ρίσκο έχει μειώσει κατακόρυφα τα επίπεδα ζήτησης από το εξωτερικό για το χρέος της γηραιάς ηπείρου.

Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, η οποία επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι οι ξένοι κάτοχοι ευρωπαϊκών ομολόγων μείωσαν σημαντικά τις τοποθετήσεις τους κατά 192 δισ. ευρώ το 2016, από αύξηση 30 δισ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό για την ευρωζώνη, πριν όμως ξεκινήσει το έτος κλειδί για τις εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή το 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ιάπωνες διαχειριστές έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το γαλλικό δημόσιο χρέος.

Επίσης, μεγάλη μείωση καταγράφηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα που αποφάσισε αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ωστόσο, παρά την υποχώρηση από τα ομόλογα, οι ξένοι επενδυτές ήταν ακόμα καθαροί αγοραστές των μετοχών στην ευρωζώνη, με ρυθμό όμως 126 δισ. ευρώ, από 268 δισ. ευρώ το 2015.