MENU

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Ποιοι έστησαν τεχνητό κλίμα έντασης στη Βουλή; – Λαγός: «Αν δεν είχαμε συγκρατηθεί ακόμη θα τρέχατε»– Τι δήλωσε ο Η.Κασιδιάρης – Δεκτή η πρόταση μομφής κατά της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής – Δείτε βίντεο

Αμέτρητα ερωτήματα προκαλεί το σημερινό περιστατικό στη Βουλή . Και αυτό γιατί η αλληλουχία των γεγονότων προδικάζει ένα σκηνικό τεχνητής έντασης.
 Πρώτον πόσο τυχαία πέρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Ν.Δένδιας, μπροστά από τον Η.Κασιδιάρη;
Δεύτερον γιατί αυτό έγινε τη στιγμή που είχε το λόγο; Γιατί από το βίντεο και την πορεία των γεγονότων κάποιος εύκολα θα μπορούσε να προβλέψει την κατάληξη.
Σημειώνεται ότι ο Ν.Δένδιας έχει βαριά…προιστορία με τη Χρυσή Αυγή από την εποχή που διατέλεσε Υπουργός…
Επιπλέον γιατί ο σκηνοθέτης τη κρίσιμη στιγμή ξεζουμάρει αντί να εστιάσει στο περιστατικό;
Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε μια περίεργη δήλωση λέγοντας «Αν υπάρχει βίντεο της χειροδικίας Κασιδιάρη, θα ξεφτιλιστεί η χώρα» (σημειώνεται ότι ενώ το κανάλι της Βουλής κατέγραφε το επεισόδιο από την αρχή, τη στιγμή της χειροδικίας ο σκηνοθέτης άλλαξε πλάνο).
Ο Ηλίας Κασιδιάρης τη στιγμή που βγαίνει από την αίθουσα της Ολομέλειας και καταφέρεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά του Δένδια:
Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Μάκης Μπαλαούρας, ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή από το Σώμα η πρόταση μομφής κατά του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος νωρίτερα απώθησε τον Νίκο Δένδια χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ανοίκειες εκφράσεις σε βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.
«Η μομφή πέρα του βουλευτή Κασιδιάρη, αφορά σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:
«Η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν θα μπορεί να παραστεί στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Επίσης, ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, αποκλείεται σύμφωνα με το αρ.81 από τις συνεδριάσεις της Βουλής, που συνεπάγεται αυτοδικαίως τη στέρηση του δικαιώματος του βουλευτή να μετέχει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής και των Επιτροπών της Βουλής για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός. Αποφασίστηκε ακόμη, η περικοπή του 1/2 της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής του».
Δείτε το βίντεο:
O Ηλίας Κασδιάρης για το συμβάν
O βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι ουδέποτε χειροδίκησε εναντίον του Νίκου Δένδια, αλλά αντίθετα του ζήτησε τον λόγο επειδή τον διέκοψε την ώρα που μιλούσε.
«Είναι παράνομο να διακόπτεις κάποιον την ώρα που μιλάει στη Βουλή. Δεν χειροδίκησα ποτέ, απλώς τον ακούμπησα και τον απώθησα για να συνεχίσω την ομιλία. Θα εκδώσω και σχετική ανακοίνωση που θα εξηγώ πώς έγινε το περιστατικό» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Γιάννης Λαγός
Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε το λόγο και δήλωσε ότι με ευθύνη του Ν. Δένδια και του Χ. Αθανασίου, ο Ηλ. Κασιδιάρης είχε οδηγηθεί στη φυλακή με ψεύτικα στοιχεία. «Ποιο είναι βία» είπε φωνάζοντας…
Μάλιστα ο Γιάννης Λαγός είπε ότι «αν δεν υπήρχαν οι δημοκράτες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο Κασιδιάρης να συγκρατηθεί, ακόμη θα τρέχατε να από τις πόρτες».
«Για άλλη μια φορά η παρουσία σας και ο δημοκρατισμό σας είναι αλα καρτ» είπε ο Γιάννης Λαγός.
Νίκος Δένδιας
«Με κανέναν τρόπο δεν υπήρξα πρόξενος του επεισοδίου» είπε ο Νίκος Δένδιας, παίρνοντας τον λόγο, προκειμένου να μιλήσει για την επίθεση που δέχθηκε από τη Ηλία Κασιδιάρη κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
«Το αδίκημα που επιτέλεσα ήταν να περάσω μπροστά από τον κ. Κασιδιάρη. Ως αντίδραση του κ. Κασιδιάρη, δέχθηκα αυτό που είδατε. Καταρχήν από αυτόν και μετά από αρκετούς βουλευτές της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Δεν θα ήμουν έτοιμος να το καταλογίσω συνολικά στη Χ.Α. αν δεν άκουγα την πραγματικά ανατριχιαστική τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χ.Α. η οποία επιφύλαξε στο κόμμα αυτό και στους βουλευτές αυτούς το δικαίωμα της αυτοδικίας εναντίον όσων, τελώντας τα πρωθυπουργικά, υπουργικά, βουλευτικά ή όποια καθήκοντα, έκαναν αυτό το οποίο επέβαλε η συνείδησή τους, η προστασία του Συντάγματος και των νόμων» πρόσθεσε.
Χρήστος Μαντάς
«Σε αυτή την πρόκληση τη φασιστική πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι. Εγώ συμφωνώ κ. Πρόεδρε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση αυτές οι φασιστικές προκλήσεις να συνεχιστούν μέσα στο Κοινοβούλιο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σχετικά με το επεισόδιο που προκλήθηκε μέσα στη Βουλή, μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και του Νίκου Δένδια.
Μάκης Βορίδης
Να αποβληθούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από το σύνολο των συνεδριάσεων των Επιτροπών και να εξεταστεί το ζήτημα αυτό και για την Ολομέλεια, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης από το προεδρείο της Βουλής, αμέσως μετά το επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Νίκο Δένδια στη Βουλή.
«Ζήσαμε αυτό που μέχρι στιγμής στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είχαμε ζήσει» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Νίκος Βούτσης
«Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σχετικά με το επεισόδιο μεταξύ Ηλία Κασιδιάρη και Νίκου Δένδια νωρίτερα στη Βουλή και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι’ αυτή τη συμπεριφορά.
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι κατόπιν αυτών είναι εντελώς απαραίτητο, «πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο».
«Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι δια της αυτοδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα.
Αμυράς: Εικόνες ντροπής
Για εικόνες ντροπής και «λεκέ» στον κοινοβουλευτικό σημείο έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς απευθύνοντας έκκληση στο προεδρείο να λάβει όλα τα μέτρα: «κύριε πρόεδρε να εξαντλήσετε τα προβλεπόμενα μέτρα. Το Ποτάμι καταδικάζει».
ΚΚΕ: Να αποβληθεί σύσσωμη η ΧΑ Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος καταδίκασε «την φασιστική τραμπούκικη ενέργεια. Να αποβληθεί όχι μόνο ο Κασιδιάρης αλλά σύσσωμη η ΚΟ της ΧΑ».
Θ. Παπαχριστόπουλος: Δεν θα νοιώθει υπερήφανος ο Κασιδιάρης Πράξη «ακραία» χαρακτήρισε την ενέργεια Κασιδιάρη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ωστόσο ο ίδιος μάλλον δικαιολόγησε τον Κασιδιάρη παρά τον καταδίκασε ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. «Είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος ο κ. Κασιδιάρης δεν θα νοιώθει υπερήφανος για την πράξη του» είπε χαρακτηριστικά.
Ανδρέας Λοβέρδος
Αν υπάρχει βίντεο της χειροδικίας Κασιδιάρη, θα ξεφτιλιστεί η χώρα (σημειώνεται ότι ενώ το κανάλι της Βουλής κατέγραφε το επεισόδιο από την αρχή, τη στιγμή της χειροδικίας ο σκηνοθέτης άλλαξε πλάνο).