MENU

ΒΟΜΒΑ MOODY’S ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΡΑΚΟ: Γιατί υποβάθμισε την οικονομία της Κίνας – Παγκόσμια ανησυχία

H επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η διόγκωση του χρέους της οδήγησαν τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s
 να προχωρήσει σε υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητάς της, από το Αa3 στο Α1.
Αυτή η υποβάθμιση είναι η πρώτη που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αγοράς στα μέσα της εβδομάδας, οπότε δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Moody’s, ήταν υποτονικές.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Σαγκάη έδειξαν να υποχωρούν αρχικά, αλλά εν συνέχεια άρχισαν να κινούνται ανοδικά. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. «Στις αρχές του 2016, η Κίνα είχε βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και κινδύνου, αλλά σήμερα σχεδόν κανείς δεν θυμάται το ζήτημα της επιβράδυνσης του αναπτυξιακού ρυθμού της – στο μεσοδιάστημα έχουν έρθει στο προσκήνιο άλλα θέματα σχετικά με τις εκλογές στην Ευρώπη και την απρόβλεπτη προεδρία Ντόναλντ Τραμπ», υπογραμμίζει ο Nτέιβιντ Τσίταμ, αναλυτής αγορών της ΧTB.
Μοναδικό σύστημα
«Αντιλαμβανόμαστε τον λόγο της υποβάθμισης, αλλά ας μη λησμονούμε ότι η Κίνα διατηρεί ένα μοναδικό σύστημα με πλήρη έλεγχο του κράτους επί των ζωτικών κλάδων της οικονομίας της, οπότε μπορεί να αντεπεξέλθει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους», επισημαίνει ο Εντμουντ Γκο, διαχειριστής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management. Πάντως, η Μoody’s σε ανακοίνωσή της συνδέει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας με το ότι αναμένει μια κάποια αποδυνάμωση της οικονομικής της δύναμης τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος της θα διογκώνεται.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασαν, θεωρώντας ότι δίνονται υπερβολικές διαστάσεις στο θέμα – γενικά, το Πεκίνο θεωρεί ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είναι προκατειλημμένοι απέναντί του. «Οι απόψεις της Moody’s ότι το εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα χρέος θα διογκώνεται και ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να υλοποιεί τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας αναδεικνύουν τις δομικές δυσχέρειες της κινεζικής οικονομίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Παράλληλα δεν δίνεται η σωστή διάσταση στην ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προσφοράς και να αναζωογονήσει, αντίστοιχα, τη ζήτηση».
Ανάσχεση
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody’s, η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να ανακοπεί τα επόμενα χρόνια στο 5%, έναντι 6,9% το πρώτο τρίμηνο του 2017 – αυτή η επιβράδυνση αναμένεται να είναι σταδιακή, χάρη στα πακέτα στήριξης που πρόκειται να δοθούν. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει ότι η Κίνα συνεχίζει επιτυχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να μετασχηματίσουν την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημά της. Ισως, όμως, να μην αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση του χρέους σε όλο το εύρος της οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη θα αντισταθμίσει τους κινδύνους, εξαιτίας του μεγάλου δανεισμού στον οποίο είναι εκτεθειμένες διάφορες περιφέρειες στην Κίνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δέσμες μέτρων για την τόνωση της οικονομίας αποτελούν τα τελευταία χρόνια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Εντούτοις, κατατείνουν σε ανεξέλεγκτη αύξηση πιστώσεων και σώρευση επαχθούς χρέους άνω του 250% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
crashonline