MENU

Βουλιάζει η Αριστερά στην Ευρώπη ελέω ΣΥΡΙΖΑ! Το αρνητικό υπόδειγμά του θα πληρωθεί ακριβά από τους λαούς

REUTERS/Stephane Mahe
«Ούτως ή άλλως η Γαλλία πρωτοτυπεί», φέρεται ότι είχε αναφωνήσει ο Γουίνστον Τσώρτσιλ, έκπληκτος για την ταχεία κατάρρευση του Γαλλικού Μετώπου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνουν ο Αλέξης Μητρόπουλος και η ΕΝΥΠΕΚΚ. Και όντως! Όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και οι δεξαμενές σκέψης στην Ευρώπη προαναγγέλλουν την επερχόμενη ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του Μακρόν που υπήρξε ποτέ στη Γαλλία από το 1958.

 Αλλά αυτή επιτυγχάνεται (και αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην κοινοβουλευτική ιστορία της Γαλλίας) με το ποσοστό 14,8% (των εγγεγραμμένων Γάλλων) ελέω εκλογικού συστήματος.

Και μπορεί μεν να συνετρίβη ο παραδοσιακός δικομματισμός, να έπεσε το Εθνικό Μέτωπο και να περιορίστηκε η δύναμη της Αριστεράς, πλην όμως ο μεγάλος νικητής του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών (11-6-2017) είναι η αποχή, που ανήλθε στο «τεράστιο» 51,3%!!!

Το πρώτο, ως εκ τούτου, συμπέρασμα είναι ότι η μάχη για το Κοινοβούλιο στη Γαλλία διεξάγεται σε κοινωνικό κενό. Ο συνειδητοποιημένος και απαιτητικός πολιτικά γαλλικός λαός απέχει κατά πλειοψηφία από την ψηφοφορία γιατί οι προσφερόμενες λύσεις τον οδηγούν σε αδράνεια και απελπισία.

Η συναισθηματικά φορτισμένη αυτή συμπεριφορά των Γάλλων πολιτών, πάντως, διευκολύνει τις επιλογές των ισχυρών κέντρων εξουσίας (κυρίως του χρηματιστικού κεφαλαίου) να επιβάλλουν τις επιλογές τους. 

Έτσι έγινε, υπογραμμίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ, και με τις Προεδρικές Εκλογές, όπου η εκστρατεία κατασυκοφάντησης (ακόμη και συστημικών πολιτικών αντιπάλων του «εκλεκτού τέκνου» της τραπεζοκρατίας Μακρόν) κατάφερε -έστω και με μικρή διαφορά- να τους θέσει εκτός του β’ γύρου, όπου η σύγκρουσή του με τη Λεπέν ήταν εκ των πραγμάτων …περίπατος.

Ένας υποψήφιος Πρόεδρος χωρίς κόμμα, χωρίς κίνημα, χωρίς καμιά προγραμματική και επιστημονική προετοιμασία επιβλήθηκε κυριολεκτικά στον προεδρικό θώκο με τη στήριξη όλων σχεδόν των ΜΜΕ!

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής οι υποψήφιοι του νέου ψηφοδελτίου του περιέφεραν, αντί προγράμματος, τη γιγαντιαία φωτογραφία του νέου Προέδρου, προξενώντας θλίψη στην πλειοψηφία του γαλλικού λαού και σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Ευρώπης για τον πρωτοφανή αυτό αποϊδεολογικοποιημένο αταβισμό!

Το 51,3% της αποχής στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών δείχνει, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών αρνήθηκε όλες τις πολιτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν και κυρίως αρνήθηκε να νομιμοποιήσει μια «στημένη» και προδιαγεγραμμένη πορεία απορρυθμίσεων του εργασιακού και κοινωνικού βίου. 
Αν η αποχή επαναληφθεί, πολύ δε περισσότερο αυξηθεί, η Γαλλία (ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας) θα μπει σε μία φάση ευθείας κοινωνικής ΑΠΟνομιμοποίησης της Πολιτικής.

Η δυσπιστία εξάλλου των πολιτών προς την Αριστερά συνεχίζεται!

Το αρνητικό υπόδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα πεπραγμένα της αντιφατικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επηρεάζουν όλο το ευρωπαϊκό προοδευτικό φάσμα αφού βλέπει ένα μέχρι πρότινος «αδελφό» κόμμα να εφαρμόζει την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που δεν τολμά ούτε η κανονική Δεξιά να εφαρμόσει στην Ευρώπη.

Ο νεοφιλελεύθερος κυβερνητισμός της Αριστεράς που πρωτοστατεί στην κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα, θα πληρωθεί ακριβά από όλους τους προοδευτικούς λαούς της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο οι Podemos στην Ισπανία, η Αριστερά του Μελανσόν στη Γαλλία, αλλά και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις που θα πληρώσουν το αρνητικό αυτό ελληνικό υπόδειγμα.

Μόνο παρήγορο σημάδι -και αυτό πλέον εκτός των πλαισίων της ΕΕ- δίνεται από τους εργατικούς του Κόρμπιν. Με την εξαγγελία της επανεθνικοποίησης του νερού, των συγκοινωνιών και άλλων δημοσίων αγαθών, της ενίσχυσης των μισθών/ημερομισθίων και των εν γένει εργασιακών συνθηκών, του εθνικού συστήματος υγείας, της Εργατικής Νομοθεσίας και της δημόσιας παιδείας, συγκίνησε τη μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαγμένων νέων και απέδειξε ότι ένα συνεκτικό κοινωνικό πρόγραμμα έχει προοπτική και μέλλον αφού κερδίζει τη νέα γενιά και ιδεολογικοποιεί το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.