MENU

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» Ίμια 2

Η Αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέµβει  προληπτικώς

για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας -αυτήν τη στιγµήτον ρόλο της σε αυτόν του «συµβούλου» σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν, όποτε και εφόσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό είναι «το περίγραµµα», σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», της τρίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αµερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ -πρωτοβουλία του ιδίουµε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας. Μια συνάντηση που ευλόγως ξάφνιασε, καθώς δεν είναι συνηθισµένη κίνηση πρέσβης συµµαχικής χώρας να παρακάµπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά µε τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύµατος.

Αριστα πληροφορηµένες πηγές επιµένουν και επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ µέρους του Αµερικανού πρέσβη, µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσµευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αµερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδοµένη τη δηµιουργία θερµού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιµίων, αλλά σε κατοικηµένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόµα και χρονική πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον σηµείο είναι ότι δεν υπήρξε καµία εκδήλωση αµερικανικής πρόθεσης να ανακόψει µια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέµου δύο κράτη-µέλη της Ατλαντικής Συµµαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: parapolitika
Αναρτήθηκε από kapistrinews