MENU

Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί διεξάγεται η σύνοδος της Ε.Ε. στη Βάρνα για την Τουρκία!

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* Μόλις χθες, είχαμε ακόμη ένα επεισόδιο στο γνωστό πλέον σήριαλ προκλητικότητας, αναίδειας και παραφροσύνης, του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν,  εναντίον του δεύτερου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφιλή στόχου του, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά κάθε όριο, ο απολυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Ευρώπης, απειλώντας να ανοίξει τις πόρτες και να εξαπολύσει εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη και καλύτερη, όπως όλοι καταλαβαίνουμε και έχουμε ζήσει, την Ελλάδα. 

Την ίδια στιγμή, δεν απειλεί απλά, αλλά απαιτεί λίτρα δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για το προσφυγικό, φίμωση οποιασδήποτε κριτικής, της σφαγής αμάχων μέσω της επιχείρησης “Κλάδος Ελιάς», στο Αφρίν της Συρίας, των δικτατορικών μεθόδων διακυβέρνησης και καταστρατήγησης κάθε είδους δημοκρατικών ελευθεριών στο εσωτερικό της Τουρκίας, μιας αναθεωρητικής στρατηγικής διεθνών συνθηκών, και ευθείας απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι, συνεχίζουν να χαϊδεύουν τον παράφρονα πλέον ηγέτη της Τουρκίας, προσπαθώντας μέσω μιας προκλητικής, από την πλευρά τους, πολιτική κατευνασμού να τον αποτρέψουν από την υλοποίηση των απειλών και των σχεδίων του.
 Είναι να αναρωτιέται κανείς: Πιστεύουν πραγματικά ότι μέσω μιας τέτοιας ανόητης αντιμετώπισης θα πετύχουν αυτό το στόχο; Εάν πραγματικά το πιστεύουν, τότε ακόμα και για ένα σφοδρό, όπως εγώ, επικριτή της σημερινής ΕΕ, η κατάσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι πολύ χειρότερη από αυτή που πίστευα. 
Ο Σουλτάνος της Άγκυρας πετάει ρουκέτες και οι Βρυξέλες και το Βερολίνο συμπεριφέρονται σαν να ψιχαλίζει. 
Όχι μόνο αυτό, αλλά εν μέσω αυτής της καταιγίδας προκλητικότητας, ξετσιπωσιάς, και ωμού εκβιασμού, οι τραγικές και χωρίς σπονδυλική στήλη Βρυξέλλες, προχωρούν κανονικά στο σχεδιασμό της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. 
Μάλιστα, μόλις προχθές η Καγκελάριος της Γερμανίας και της γερμανικής Ευρώπης, Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, συζήτησε το προσφυγικό, τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., τις επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία, και την ανάγκη στενής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και τη σπουδαιότητα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου.
 Μια ημέρα μετά ο Σουλτάνος της Άγκυρας, φρόντισε να διασύρει, να απειλήσει και να εκβιάσει την Ευρώπη. 
Τι λοιπόν θα συζητήσει, μετά από όλα αυτά η Ευρώπη μαζί του στη Βάρνα. Και καλά η Ευρώπη κάθε ημέρα που περνά, οι Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι αποτελούν ένα τραγικό αστείο στη διεθνή πολιτική. 
Η Ελλάδα και η Κύπρος που η εδαφική ακεραιότητά τους, η εθνική κυριαρχία τους, το εθνικό τους συμφέρον απειλείται ευθέως από το παράφρονα ηγέτη της Τουρκίας τι κάνουν ενόψει της Συνόδου-φάρσας στη Βάρνα. 
Οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, ως ισότιμα μέλη της ΕΕ γιατί, δεν έχουν συνδέσει τη συμμετοχή τους σε αυτή, με καθορισμό και δημοσιοποίηση σαφούς ατζέντας που θα περιλαμβάνει ως θέματα της συζήτησης με την Τουρκία, την προκλητικότητα και τις απειλές της στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου, την αμφισβήτηση της εθνικής τους κυριαρχίας, και την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών; 
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν απαιτεί πριν από τη Σύνοδο, δέσμευση από την ΕΕ, ότι στην περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να δεσμευτεί σε σεβασμό, όλων των παραπάνω, η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα της Ευρώπης (έτσι δεν τα αποκαλεί η πολιτική και πολιτειακή μας ηγεσία) με την Τουρκία, και η απόφαση αυτή θα στηριχθεί με προστασία Ευρωπαϊκών και Νατοϊκών δυνάμεων. 
Γιατί δεν πρέπει, παρεμπιπτόντως, να ξεχνάμε και το ΝΑΤΟ, που σφυράει κλέφτικα στην απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του παράφρονα Σουλτάνου της.
 Ήρθε η ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κόψουν το χάιδεμα και την πλάκα με τον παράφρονα Ερντογάν. 
Όσο συνεχίζουν στη ρότα του κατευνασμού και του “και καλά δεν συμβαίνει τίποτα” θα οδηγηθούμε σε τραγωδία της οποίας το αβάσταχτο μάρμαρο θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός και η πατρίδα μας. 

Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies

Πηγή hellasjournal
Αναρτήθηκε από kapistrinews