MENU

Η Μεγάλη Βρετανία διεξάγει πειράματα με χημικά όπλα ανέφερε το Ρωσικό Υπουργείου Άμυνας

Το επιστημονικό πάρκο Porton Down στο Ηνωμένο Βασίλειο 19 Μαρτίου 2018
ΜΟΣΧΑ, 21 Μαρτίου - RIA Novosti. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγονται πειράματα με χημικά όπλα, δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων ακτινοβολίας, για την χημική και βιολογική άμυνα Igor Kirillov.Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη και μελέτη τοξικών ουσιών που γίνονται στο εργαστήριο του Porton Down, που είναι "κατά τύχη " λίγα χιλιόμετρα από το Salisbury.
"Το γεγονός είναι γνωστό και έχει αναγνωριστεί από την Βρετανική Κυβέρνηση από το 2006 , ότι γίνονται πειράματα στην χώρα από τον τον Ρόναλντ Μάντισον και 360 άλλους πολίτες που μελετούν την καταπολέμηση χημικού παράγοντα sarin σε ένα πρόσωπο», - δήλωσε ο Kirillov.

Σημείωσε ότι το Porton Down είναι μια άκρως απόρρητη εγκατάσταση, η οποία είναι επίσημα επιφορτισμένη με τη διάθεση παλαιών δειγμάτων και τη διεξαγωγή πειραμάτων με την δικαιολογία να ληφθούν προστατευτικά μέτρα κατά χημικών και βιολογικών όπλων.

"Υπό το πρίσμα των πρόσφατων ειδήσεων σχετικά με την επιδότηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πενήντα εκατομμύρια λίρες σε αυτό το εργαστήριο , δεν θα μπορούσαν οι επιστήμονες του Porton Down καταστρέψουν το ίδιο" Newbie ", για το οποίο γίνεται λόγος;" - είπε ο Kirillov.

Τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν οι εμπειρογνώμονες του OPCW, όπου θα συναντηθούν με την ηγεσία του εργαστηρίου του Porton Down και με εκπροσώπους της Scotland Yard, για να συζητήσουν τη διαδικασία μεταφοράς δειγμάτων ουσιών που δηλητηρίασαν τον Σεργκέι Skripal και την κόρη του.

Ο πρώην αξιωματικός του GRU Σεργκέι Σπρίπαλ, ο οποίος εργάστηκε για τη βρετανική μυστική υπηρεσία, και η κόρη του Τζούλια, δηλητηριάστηκαν στο Σάλσμπουρι στις 4 Μαρτίου.
Το Λονδίνο είπε ότι οι Skripal είχαν δηλητηριαστεί με μια ουσία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Σοβιετικού προγράμματος "Beginner".
Στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχε έργο με το ίδιο όνομα και ο προσδιορισμός των στοιχείων που χρησιμοποιούνται. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει το όνομα “Beginner” και το έχουν πάρει από την ονομασία που έδινε ο Σοβιετικός επιστήμονας Vila Mirzayanov ο οποίος δεν είχε καμιά σχέση με την ανάπτυξη χημικών όπλων.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε μια σειρά περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων την απέλαση 23 διπλωματών και το πάγωμα των διμερών επαφών σε υψηλό επίπεδο

Σε απάντηση, η Μόσχα δήλωσε personae non gratae, 23 υπαλλήλους της Βρετανικής πρεσβείας και απέσυρε την άδεια να ανοίξει Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και επίσης ανακοίνωσαν την διακοπή της δραστηριότητας του Βρετανικού Συμβουλίου.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει χημικά όπλα – καταστράφηκαν όλα υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών.

Αναρτήθηκε από kapistrinews