MENU

Ένα τεράστιο ρήγμα χωρίζει στα δύο την Αφρική! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δέος προκαλούν οι εικόνες από ένα τεράστιο ρήγμα που εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην Κένυα και φαίνεται να χωρίζει τη χώρα στα δύο.
 Βάθους άνω των 15 μέτρων και πλάτους γύρω στα 20 εντοπίστηκαν στην Κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο κι απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Ευτυχώς ουδείς τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία καθώς οι επιπτώσεις του είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι διαπιστώνεται εκ πρώτης όψεως.

Οι σομαλικές και νουβιακές τεκτονικές πλάκες στην Ανατολική Αφρική απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό λίγων χιλιοστών ετησίως. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται καταστροφικό, αλλά προκάλεσε την ανάπτυξη του ηφαιστειακού ρήγματος στην περιοχή της Κένυας και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον αναμένεται να οδηγήσει στο διαχωρισμό της Μαύρης Ηπείρου στα δύο.

Πριν την εμφάνιση του τεράστιου ρήγματος είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν όμως πολύ μικρή επίπτωση, καθώς όπως επισημαίνουν γεωλόγοι, βασικός υπεύθυνος για το φαινόμενο είναι οι μεταβολές στο φλοιό της Γης. Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία που εμφανίζεται μια ρωγμή τέτοιου μεγέθους στην περιοχή.

Μηχανικοί κατάφερα να κλείσουν την τρύπα που άφησε πίσω της η τεκτονική δραστηριότητα, ο δρόμος παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, αλλά το θέμα χρήζει διαρκούς παρακολούθησης και επαγρύπνησης από τις Αρχές, σημειώνουν ειδικοί.

Το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και η Ουγκάντα βρίσκονται στην ανατολική Αφρική. Και μπορεί να χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να διαχωριστεί το Κέρας της Αφρικής από την υπόλοιπη Μαύρη Ήπειρο, αλλά τέτοια γεωολογικά φαινόμενα θα εμφανίζονται συχνά όσο απομακρύνονται οι τεκτονικές πλάκες η μία από την άλλη.




Αναρτήθηκε από kapistrinews