MENU

Μένουμε Ελλάδα, δουλεύουμε εξωτερικό

Δουλεύουν για μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού από το σαλόνι του σπιτιού τους στην Ελλάδα Από τότε που τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης εγκαταστάθηκαν για τα καλά πάνω από την χώρα μας χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Οι περισσότεροι από αυτούς λένε πως αυτό που τους δυσκόλεψε πιο πολύ στην απόφασή τους ήταν ότι θα έπρεπε να αφήσουν πίσω οικογένεια και φίλους , το σπίτι τους , τον ελληνικό ήλιο και την θάλασσα...

Κάποιοι όμως κατάφεραν και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό και να μείνουν στην Ελλάδα δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους και να δουλεύουν από τον καναπέ του σπιτιού τους ή την κρεβατοκάμαρά τους. Τρεις από αυτούς διηγούνται στο News 24/7 την εμπειρία τους.

Η μέρα ενός remote worker

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Στέφανος Τογκουλίδης όταν ξυπνά το πρωί είναι να τσεκάρει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, να μπει στο chat και να συνδεθεί με την κάμερα του υπολογιστή του για να συνεννοηθεί με τους προϊστάμενους και τους συνεργάτες του για τις δουλειές που πρέπει να κάνει μέσα στην μέρα. Πρέπει να συντονιστεί με συναδέλφους του στην Ιαπωνία που είναι 7 ώρες μπροστά και με άλλους που βρίσκονται στην Δυτική ακτή των ΗΠΑ που είναι 10 ώρες πίσω….

Ο Στέφανος είναι προγραμματιστής εφαρμογών κινητών τηλεφώνων (Android/iOS) και αυτό τον καιρό συγκεκριμένα της επίσημης εφαρμογής του WordPress για την Automattic, την Αμερικανική εταιρία που βρίσκεται πίσω από το WordPress.com, WooCommerce, Jetpack, Gravatar, Simplenote και άλλα προϊόντα.

Βρήκε την δουλειά του σε μία ιστοσελίδα που φιλοξενεί καταχωρήσεις για remote positions workingnomads.co . Μέχρι να προσληφθεί πέρασαν 2.5μήνες καθώς έπρεπε να περάσει από συνέντευξη , τεστ προγραμματισμού, εκτίμηση της ικανότητας του επικοινωνεί με τους συναδέλφους του , να δοκιμαστεί πάνω σε πραγματικά πρότζεκτς της ομάδας και τελικά συνέντευξη με τον πρόεδρο της εταιρίας που έχει 700 μέλη, σκορπισμένα σε 62 χώρες και σχεδόν όλες τις ζώνες ώρας.

Εδώ και 2,5 χρόνια εργάζεται από το σπίτι του: “ Εργάζομαι κυρίως από το σπίτι και το γραφείο μου είναι σε έναν χώρο περίπου 80εκ × 80εκ στην κρεβατοκάμαρα μας. Έχω εργαστεί όμως και στο μπαλκόνι, στο αμάξι, στο ΚΤΕΟ περιμένοντας τον έλεγχο, στο πατρικό μου, στα πεθερικά, σε φιλικά γραφεία, σε συνεργατικούς χώρους, στο αεροπλάνο, όλα πραγματικά περιστατικά. Γενικά, απ' όπου μπορώ να έχω σύνδεση ίντερνετ, επίγεια ή απο 3G/4G. ” λέει ο Στέφανος Τογκουλίδης στο News 24/7 .

Το ωράριό του είναι ευέλικτο . Όποτε θέλει μπορεί να διακόψει την εργασία του για να πάει πχ στο σούπερ μάρκετ και να συνεχίσει μετά ή την επόμενη μέρα αρκεί κάποια στιγμή τελικά πράγματι να απαντήσει στα τυχόν ερωτήματα συναδέλφων ή να ενημερώσει ότι θα καθυστερήσει.

“Συνήθως στοχεύω στις συνεχόμενες ~8ώρες εργασίας την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου γεύματος και διαλειμάτων. Δεν υπάρχει αυστηρή υποχρέωση από πλευράς της εταιρίας πάντως μια και ενδιαφέρεται κυρίως για την απόδοση και όχι τις ώρες εργασίας αυτές καθ'αυτές. Παρόλαυτα, προσπαθώ να το τηρώ σχετικά ευλαβικά για να ισορροπεί καλύτερα και η υπόλοιπη ημέρα με την οικογένεια.” μας λέει.

Ο μισθός του είναι τριπλάσιος ή τετραπλάσιος από αυτόν που θα έπαιρνε αν έκανε την ίδια δουλειά στην Ελλάδα. . “Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν το remote working συνήθως ξέρουν ότι λόγω των πρακτικά μεγαλύτερων απαιτήσεων (αντικείμενο εργασίας, ψυχολογική επιβάρυνση, κλπ) θα χρειαστεί να δώσουν κάτι παραπάνω για να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους. Ανάλογα τις περιπτώσεις, οι απολαβές μπορεί να είναι πολλαπλάσιες των εγχώριων.” λέει στο News 24/7 ενώ τονίζει πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές και στον τρόπο δουλειάς.

“Το επίπεδο του σεβασμού που απολαμβάνω από τα ανώτερα στελέχη είναι πάρα πολύ υψηλό, ενώ είναι δεδομένο ότι είμαι υπεύθυνος να προχωρήσω την εργασία με αυτενέργεια, χωρίς δηλαδή να περιμένω εντολές. Αυτό δίνει ελευθερία αλλά βέβαια απαιτεί υπευθυνότητα. Κανένας δεν μετράει άμεσα τις ώρες που δουλεύω ή τις μέρες που παίρνω άδεια, αλλά το αναμενόμενο είναι να παράγω αποτελέσματα".

Οn line με συναδέλφους σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Δυο χρόνια εργάζεται remotely και ο Νίκος Ζηνάς από την Θεσσαλονίκη για μια εταιρεία που ονομάζεται Workday , έχει έδρα στην Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και την Βικτώρια του Καναδά και έχει βασικό αντικείμενο το λογισμικό διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (μισθοδοσία, προσλήψεις, άδειες, παροχές κλπ). Ο Νίκος εργάζεται ως software engineer σε μια ομάδα που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή η οποία σου επιτρέπει να δημιουργείς βίντεο με διαδραστικό περιεχόμενο. Καθώς ο χρήστης βλέπει το βίντεο ερωτήσεις εμφανίζονται στην οθόνη, ή άλλα στοιχεία όπως κάποιες σημειώσεις και έτσι η διαδικασία της μάθησης γίνεται και πιο ουσιαστική και πιο ευχάριστη.

Την δουλειά την βρήκε μέσω του " facebook των startups"-ένα site που λέγεται AngeList και δημοσιεύει πολλές remote αγγελίες. Είχε όλα τα τυπικά προσόντα για την δουλειά αλλά για να την πάρει έπρεπε να πείσει τους ανθρώπους της εταιρίας ότι η διαφορά ώρας (10 ώρες διαφορά συνολικά) δεν θα ήταν εμπόδιο στη συνεργασία τους.

Παρόλο που εργάζεται στο σπίτι του ακολουθεί κάποιους άγραφους κανόνες των remotely workers. Eίναι πάντα ντυμένος και περιποιημένος, σαν να πήγαινε στο γραφείο, επιλέγει έναν ε χώρο που αυξάνει την παραγωγικότητά του και τον απομονώνει από distractions και δουλεύει τις ώρες που έχει συμφωνήσει χωρίς να προσπαθεί να "κλέψει". Η δουλειά σε εταιρία του εξωτερικού είναι εύκολη λέει στο News 24/7 o Nίκος Ζηνάς : “ Ειδικά στο δικό μας επάγγελμα είναι σχετικά εύκολο, καθότι ένα μεγάλο ποσοστό της ημέρας είσαι συγκεντρωμένος στο να γράφεις κώδικα, κάτι που γίνεται εύκολα σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκεσαι. Δε χρειάζεται να είσαι συνεχώς online, και υπάρχουν εργαλεία που διευκολύνουν πάρα πολύ όλα τα meetings και τη συνεργασία με συναδέλφους. Πλέον το να μπορείς να συνεργαστείς με άτομα που δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο είναι ένα πρόβλημα που έχει λυθεί. Όσον αφορά το ωράριο, εγώ το αντιμετωπίζω σαν να δουλεύω σε ένα κανονικό γραφείο. Έχω τον χώρο μου όπου θα μπω για να δουλέψω, δουλεύω ένα 8ωρο όπως όλοι οι συνάδελφοί μου και προσπαθώ να διαχωρίζω εντελώς το προσωπικό χρόνο και τον επαγγελματικό χρόνο”.

Ελλάδα: Παράδεισος για δουλειά εξ'αποστάσεως

Ο Άγγελος Χαϊδάς σπούδασε και δούλεψε στην Αγγλία. Πάντα του έλειπαν η Ελλάδα , οι δικοί του άνθρωποι και το μοναδικό ελληνικό κλίμα. Το 2008 επέστρεψε αλλά το 2011 μία νεοσύστατη επιχείρηση στο Λονδίνο η Adzuna (adzuna.co.uk) έψαχνε προγραμματιστή ιστού (web developer) με εξειδίκευση στο frontend development και στην γλώσσα Javascript δίχως να νοιάζεται για το από που θα δούλευε ο προγραμματιστής . Δηλαδή κάποιον με τα προσόντα του. Πέρασε μία σειρά από συνεντεύξεις και προσλήφθηκε με μισθό ανταγωνιστικό για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι μπορεί να εργάζεται από το σπίτι του και να βάζει μαζί με την σύζυγό του Ελένη για ύπνο τις δύο κορούλες του διαβάζοντάς τους παραμύθια -κάτι που δεν είναι βέβαιο πως θα μπορούσε να κάνει αν δούλευε σε κάποια εταιρία στην Ελλάδα καθώς θα πρεπε να ξενυχτά μπροστά στον υπολογιστή για να τελειώσει κάποιο πρότζεκτ .

“Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Το μεσογειακό της κλίμα και το μεγάλο ποσοστό ευρυζωνικότητας - διάθεσης internet μεσω τηλεφώνου ή κινητού δικτύου σε όλη την επικράτεια - την κάνει τολμώ να πω έναν παράδεισο για άτομα που δουλεύουν εξ αποστάσεως.” λέει στο News 24/7 .

Για τον Άγγελο η επικοινωνία με τους συναδέλφους του είναι πιο εύκολη από ότι για τον Νίκο και τον Στέφανο αφού η διαφορά ώρας με την Αγγλία είναι μόνο 2 ώρες κάτι που του επιτρέπει να δουλεύει από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 20:00 το βράδυ και να είμαι συντονισμένος με το κλασσικό ωράριο των Άγγλων συναδέλφων του (09:00 με 18:00).

“Με τους συναδέλφους μου επικοινωνώ κυρίως μέσω Skype (και για την ομάδα προγραμματιστών μια παρεμφερής εφαρμογή, το Slack). Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιούμε και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Προσπαθώ να μαι on line απο τις 11:00 (09:00 ωρα Αγγλίας) μέχρι και τις 20:00 (18:00 ώρα Αγγλίας) έτσι ώστε να μαι άμεσα διαθέσιμος για τους συναδέλφους μου.”μας λέει.

Για τον Άγγελο η πρόσληψη στην Αγγλική εταιρία ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση γιατί είχε σπουδάσει σε Αγγλικά πανεπιστήμια (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό), είχε πάνω από 5 χρόνια εμπειρίας (εκ των οποίων τα 4 σε Αγγλική επιχείρηση) και μιλούσε την γλώσσα σαν native speaker . Όπως εξηγεί στο news247.gr σημαντικό ρόλο για να προσληφθεί κάποιος σε ξένες εταιρίες παίζει και η παρουσία που έχει στο διαδίκτυο και τα social media: “ Ένας υποψήφιος για δουλειά εξ αποστάσεως οφείλει να έχει ένα άψογα δομημένο προφίλ στο LinkedIn και πέραν αυτού όσο περισσότερη διαδυκτιακή "παρουσία" που να είναι συναφής με το αντικείμενό του, τόσο το καλύτερο (π.χ. για τους προγραμματιστές μια εταιρεία θα κοιτάξει επίσης για blog posts με θεματα προγραμματισμού, παρουσία στο github με συνεισφορές σε κώδικα ανοικτού λογισμικού, παρουσία σε ιστότοπους ερωταπαντήσεων όπως το stackoverflow, ενα σωστά και καλά δομημένο portfolio website κλπ κλπ)”
Η φορολογία

Οι απολαβές των remote workers θεωρούνται υψηλοί στην Ελλάδα της κρίσης όπου οι μισθοί κατρακυλούν ωστόσο εφόσον τα εισοδήματα δηλώνονται φορολογούνται κανονικά και μάλιστα βαριά.

“Η σχέση εργασίας με την εταιρία είναι πρακτικά αυτή του ελεύθερου επαγγελματία. Τα χρήματα τα λαμβάνω σε ελληνική τράπεζα, τα δηλώνω πλήρως και φορολογούμαι κανονικά εδώ στην Ελλάδα.

Στην πράξη, η φορολογία μαζί με την ασφάλιση καταλήγει να αφαιρεί λίγο πάνω απο το 50% του εισοδήματος, ενώ τα πρώτα έτη (λόγω προκαταβολής φόρου) καταλήγει να αφαιρεί πάνω απο 60-70% και είναι πολύ ασφυκτικό. Παρότι οι απολαβές δηλαδή είναι αρχικά καλές, τα χρήματα που μπαίνουν στην τσέπη με κάνουν να αναρωτιέμαι τι πάει στραβά, για ποιον τελικά δουλεύω και αν τελικά αξίζει τον κόπο. Αμέσως βέβαια σκέφτομαι τις σαφώς λιγότερες ευκαιρίες δουλειάς στην Ελλάδα, οπότε το αποδέχομαι.” λέει ο Στέφανος Τογκουλίδης.

Ανάλογο είναι το καθεστώς και για τον Άγγελο Χαϊδά που λέει πως αν η Ελλάδα θέλει να επιτρέψει σε νέους / νέες να μπορέσουν να παραμείνουν στην χώρα και να εξάγουν / προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εταιρείες του εξωτερικού, τότε με το τρέχων φορολογικό σύστημα δεν θα το καταφέρει ποτέ: “ Όταν ζητάς από έναν ελεύθερο επαγγελματία να δώσει το 29% ενός τιμολογίου που κόβει για φόρο εισοδήματος, το 20% σε σύνταξη και το 6.95% σε περίθαλψη ουσιαστικά του λές "φίλε, κόψε εσύ ένα χιλιάρικο αλλά τα 560 είναι δικά μου". Δεν μιλώ για το 100% προκαταβολή φόρου (κάτι που ακόμη οι ξένοι συνάδελφοί μου θεωρούν ότι τους κάνω πλάκα) -είναι αστείο, ή τα διάφορα τέλη και έκτακτες εισφορές.

Και η όλη κατάσταση δυσκολεύει απείρως περισσότερο, όταν το μέσο στο οποίο δουλεύουμε, το διαδίκτυο, βρίθει από διαφημίσεις και προσφορές έναρξης εταιρείας σε διάφορες άλλες χώρες όπως η Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία κλπ. Χώρες στις οποίες αυτό το 56% είναι πιο κοντά στο 30, 35, 40 το πολύ.

Πρέπει να τα φέρω βόλτα όλα μόνος μου στην ατομική μου επιχείρηση. Επειδή δουλεύω από το σπίτι μου, η εφορία μου είναι πάρα πολύ αυστηρή στο τι δαπάνες μπορώ να βάλω. Όταν λοιπόν το κράτος απαιτεί πάνω από τις μισές μικτές απολαβές μου με ισοπεδώνει. Το 1/3 ή το 1/4 το καταλαβαίνω και σαν "ψυχολογικό όριο" σε έναν βαθμό θα το δεχτώ σαν λογικό. Το 1/2 πονάει.”

Για τον Νίκο Ζηνά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά γιατί θεωρείται μισθωτός: “ Αν και εργάζομαι με ομάδες που βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο και στη Βικτώρια (Καναδάς), εγώ τυπικά ανήκω στο Γερμανικό παράρτημα της εταιρείας. Υπάρχει νόμος που επιτρέπει εταιρείες με έδρα σε χώρα της ΕΕ να προσλάβουν κανονικά υπαλλήλους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Είμαι επομένως μισθωτός (ΙΚΑ) και έτσι φορολογούμαι.”

Σε ποιους τομείς υπάρχει ζήτηση για remote workers

Η εργασία από το σπίτι μας ή στον υπολογιστή μας στην παραλία μπροστά στο κύμα φαντάζει ιδιαίτερα δελεαστική αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για όλους τους τομείς. Προυποθέτει την εξειδικευμένη γνώση και την ενασχόληση με τους υπολογιστές.

Η ζήτηση είναι μεγάλη για τα λεγόμενα “ψηφιακά επαγγέλματα” όπως developers όσο και designers , προγραμματιστές, , copywriters, και άλλα παρόμοια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ , η Αγγλία και η Γερμανία.

“Θα σύστηνα σε όλους να μην μείνουν σε μία δουλειά που δεν τους ικανοποιεί, επειδή νομίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί έξω. Στο χώρο της τεχνολογίας, η κατάσταση της αγοράς εργασίας μας δίνει τη δυνατότητα της επιλογής. Είναι καλό να κάνουν μια έρευνα σχετικά με το τι άλλο υπάρχει, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα.” λέει στο News 24/7 o Νίκος Ζηνάς.

Γιατί μία εταιρία από την άλλη άκρη του κόσμου να προσλάβει έναν Έλληνα; “Δεν υπάρχει κάτι μαγικό στην Ελλάδα για να κάνει μια εταιρεία να στραφεί συγκεκριμένα εδώ. Θεωρώ ότι έχουμε καλούς developers στην Ελλάδα, καλύτερους από το μέσο επίπεδο των εταιρειών εδώ. Οπότε ο πιο σημαντικός λόγος για μια εταιρεία να ψάξει εδώ είναι ότι έχει μικρότερο ανταγωνισμό. Μπορεί να προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο στον υποψήφιο το οποίο και θα τον πείσει να δεχτεί την προσφορά.” λέει ο Νίκος Ζηνάς. “Οι Έλληνες παρόλα τα κακά μας, έχουμε και αρκετά καλά: είμαστε εργατικοί και παραγωγικοί όταν το θέλουμε, καλά καταρτισμένοι σε εξειδικευμένα αντικείμενα, σχετικά "φτηνοί" όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο και τις απαιτήσεις για απολαβές, έχουμε δυτική κουλτούρα που μας κάνει συμβατούς με τις κουλτούρες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.” λέει ο Στέφανος Τογκουλίδης.

Αναρτήθηκε από kapistrinews