MENU

Και ξαφνικά αναφορές στα έξι ναυτικά μίλια του Αιγαίου – Τι θα πάθει η Τουρκία

Του Κίμωνα Χαραλάμπους,Μάθετε γιατί διεκδικούν οι Τούρκοι τα ακριτικά νησιά και τις βραχονησίδες μας
 Ο Αλί Τουρκσέν, ο πρώην κομάντο που είχε τοποθετήσει το 1996 την τουρκική σημαία στα Ίμια και τώρα είναι υποψήφιος του καινούριου εθνικιστικού κόμματος «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία παρουσιάζεται ως βασική αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές, με τον οποίο βέβαια σε σχέση με την Ελλάδα έχεις τις ίδιες απόψεις.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ‘Ντογάν’, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικό σταθμός ANT1, υποστηρίζει ότι σκοπός της Ελλάδας είναι να αυξήσει από 6 σε 12 τα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο «τότε θα τραβάμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Δεν θα μπορεί κανείς να περάσει από εκεί, να κάνει το ο,τιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.
Μπορεί αυτές οι δηλώσεις να γίνονται σε περίοδο εκλογών, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που ισχύουν.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας, που από το 1996 χαρακτηρίζει την περιοχή των Ιμίων τουρκική και αμφισβητεί την ίδια ώρα δεκάδες άλλες βραχονησίδες στο Αιγαίο, μετά το περιστατικό και με την ελληνική σημαία στους Φούρνους Ικαρίας, προσπαθούν να αποτρέψουν αυτή την πραγματικότητα, το δικαίωμα δηλαδή της Ελλάδας να επεκτείνει τα ναυτικά της μίλια από τα 6 στα 12.
Και μπορεί απέναντί τους να βρίσκονται υποχωρητικοί Ελλαδίτες πολιτικοί, αλλά οι Τούρκοι προσέχουν για να έχουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία δεν διεκδικεί τίποτα!
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος , μιλώντας στον 98.4, αναφέρει:
«Οι ευθύνες για την Τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο , είναι και ελληνικές διαχρονικά όταν αναχαιτίζουμε στον αέρα στα 10 μίλια αλλά είμαστε η μόνη χώρα που δεν ασκεί το δικαίωμα της την ίδια ώρα για χωρικά ύδατα στα 12 μίλια».
Κατά τον ίδιο πολεμική σύγκρουση δεν επιθυμεί η Τουρκία, ενδεχομένως ούτε θερμό επεισόδιο, αλλά θέλει να μας κρατάει απασχολημένους στο Αιγαίο και να περνά με ύπουλο τρόπο τις επιδιώξεις της συμπληρώνουμε εμείς (θυμηθείτε ΕΔΩ). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αποκλείεται το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο, λόγω των πολλών τουρκικών μανούβρων στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Τι είναι τα όμως τα 12 ναυτικά μίλια;
Εν τάχει, το 1982 ψηφίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που περιλάμβανε την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 12 Ναυτικά Μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 Ναυτικά Μίλια.
Μετά την υπερψήφιση της σύμβασης από την διεθνή κοινότητα, η Τουρκία δήλωσε πως θεωρεί αιτία πολέμου (casus belli) την εν λόγω επέκταση, αν την υιοθετούσε η Ελλάδα. Έκτοτε είναι πάγια θέση της Τουρκίας.
Ωστόσο, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η οριοθέτηση του εύρους της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.
Αιγιαλίτιδα Ζώνη ή χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα είναι η θαλάσσια ζώνη που αποτελεί την προέκταση της ξηράς στην θάλασσα.
Σύμφωνα με την Σύμβαση Δικαίου Θάλασσας (ΔΘ) του 1982 (United Nations Convention on the Law Of the Sea: UNCLOS): «Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας, [το οποίο] δεν [μπορεί] να υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενα από τις γραμμές βάσεως…».
Συνεπώς, η Αιγιαλίτιδα Ζώνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12νμ, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κράτος μπορεί να εξαντλήσει το εύρος αυτό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλάτος λόγω γεωγραφικών περιορισμών, μπορεί να είναι μικρότερο από 6 ν. μίλια. Εάν, για παράδειγμα, η απόσταση της ελληνικής ακτής από την απέναντι τουρκική ακτή είναι μικρότερη των 12 ν. μιλίων (το άθροισμα των χωρικών υδάτων των απέναντι ακτών), τότε εφαρμόζεται ο κανόνας της μέσης γραμμής, δηλαδή η μέση απόσταση των ακτών των δύο χωρών, εκτός εάν υπάρχουν άλλες σχετικές συμβατικές ρυθμίσεις.
Αυτή είναι η περίπτωση των ανατολικών ακτών των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Αξιοσημείωτο είναι πως το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν. μίλια έχει ασκηθεί ήδη από πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία από το 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο στα 12 ν. μίλια.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου στα 12 ν. μίλια θα αποκλειστούν οι τουρκικές ακτές από την πρόσβασή τους στη θάλασσα και η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των τουρκικών παραλίων θα γίνεται μετά από ελληνική έγκριση και ως εκ τούτου διεκδικούν το μισό Αιγαίο, μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, μία κάθετη γραμμή (μεσημβρινός) που ξεκινά από τα δυτικά της Ξάνθης (στα παράλια του Νέστου Ποταμού), διασχίζει την Λήμνο, περνά έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Η Ελλάδα καραδοκεί και όταν το πείτε αυτό στο πι και φι θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», είπε ο Αλί Τουρκσέν, ενώ κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι εδώ και 10 και κάτι χρόνια δεν επέδωσε καμία νότα διαμαρτυρίας ούτε και αντέδρασε για την εγκατάσταση ανθρώπων σε νησιά. «Ακόμη κι αν πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο θα σας πουν πού ήταν το μυαλό σας. Όταν επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια θα έχουν κλείσει όλο το Αιγαίο. Τότε θα τραβούμε κουπί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Δεν θα μπορεί κανείς να περάσει από εκεί, να κάνει το ο,τιδήποτε», ανέφερε ο Τουρκσέν και έχει δίκιο!
Αναρτήθηκε από kapistrinews