MENU

Πρωτοφανής πολιτική κρίση στην Ιταλία με μηνύσεις κατά του προέδρου για εσχάτη προδοσία

Διαδικασία πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας ξεκινά ο αρχηγός του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων μετά άρνηση του Σέρτζιο Ματαρέλα να δεχθεί τον Πάολο Σαβόνα για υπουργό Οικονομικών.
 Οργισμένος ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα προκάλεσε «θεσμική κρίση». Οι προσπάθειες του υποψήφιου πρωθυπουργού των δύο λαϊκιστών εταίρων, των πεντάστερων και της Λέγκας του Βορρά, κατέρρευσαν μετά το βέτο του Ιταλού προέδρου στον ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τον Ματαρέλα να συζητά με τον πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ και νυν επικεφαλής του Οικονομικού Παρατηρητηρίου της Ιταλίας, Κάρλο Κοταρέλι, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών – λύση προσωρινή, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα προσφυγή στις κάλπες καθώς ο Πρόεδρος και οι λαϊκιστές κοντράρονται άγρια για τη θέση της Ιταλίας στην ΕΕ.
Ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Τζουζέπε Κόντε (Φωτογραφία: ΑΡ)
Ο Ντι Μάιο ζήτησε την παραπομπή του Ματαρέλα βάσει του άρθρου 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος κι επιτρέπει στη βουλή να ζητήσει με απλή πλειοψηφία την παραίτηση του προέδρου. Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφου, τότε το συνταγματικό δικαστήριο αποφασίσει αν θα προχωρήσει η παραπομπή ή όχιο. «Θέλω αυτή η θεσμική κρίση να πάει στη βουλή... και να δικαστεί ο πρόεδρος», είπε ο Ντι Μάτιο. «Μετά τα αποψινά είναι πραγματικό δύσκολο να έχει κανείς εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τους νόμους του κράτους».
Ο Σαλβίνι ζητά νέες εκλογές
Ο Ματέο Σαλβίνι
Από την πλευρά του ο ηγέτης της Λέγκας του Β ορρά, Ματέο Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές. «Σε μια δημοκρατία, αν ζούμε ακόμη σε δημοκρατία, ένα πράγμα απομένει να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να τοποθετηθούν», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην κεντρική Ιταλία.
Πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί
Οι δύο λαϊκιστές εταίροι πρότειναν τον άπειρο στην πολιτική Κόντε ως πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία. Ο Κόντε συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο για να του παρουσιάσει τις επιλογές για τα υπουργικά πόστα, αλλά ο Ματαρέλα αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμμετοχή του Σαβόνα ως υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, επειδή είναι σφόδρα αντίθετος στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Ζήτησα ένα πρόσωπο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να είναι συμβατό με το κυβερνητικό πρόγραμμα, που να μην θεωρείται οπαδός μιας γραμμής, που πιθανώς ή αναπόφευκτα θα προκαλούσε την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», είπε ο Ματαρέλα.
Πρόσθεσε δε ότι ο Κόντε αρνήθηκε να στηρίξει «οποιαδήποτε άλλη επιλογή» και επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Βάσει του συντάγματος ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απορρίψει το διορισμό ενός μέλους της κυβέρνησης, αλλά η συγκεκριμένη απόφασή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Τα επόμενα βήματα - Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου
Ο Ματαρέλα είπε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές- με την Corriere να αναφέρει ως πιθανή ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου-  και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα. Και κάλεσε σήμερα στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο τον 64χρονο Κοταρέλι για διαβουλεύσεις.
Ο Κοταρέλι εργάστηκε στο ΔΝΤ από το 2008 έως το 2013 και λόγο των περικοπών που προώθησε στις δημόσιες δαπάνες στην Ιταλία, τον αποκαλούν «κύριο Ψαλίδι».
Ο Ματαρέλα προειδοποίησε χθες ότι η προοπτική μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης προκάλεσε έντονη ανησυχία σε Ιταλούς επενδυτές με ορατές τις επιπτώσεις στην πορεία του σπρεντ, που εκτινάχθηκε την Παρασκευή στις 215 μ.β. -υψηλό τετραετίας, ενώ ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει το Ιταλικό αξιόχρεο στο Baa3, mia βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια».


Πηγή: iefimerida.gr 

Αναρτήθηκε από kapistrinews