MENU

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Όταν θέλεις να επιβάλεις με το στανιό μια συμφωνία που εξυπηρετεί μόνο τα αλλότρια συμφέροντα. είναι πολύ πιθανό να καταλήξει η επιβαλλόμενη «δημοκρατική» διαδικασία σε ιστορικό φιάσκο με όλες τις συνέπειες.
Το ρεζιλίκι της μαζικής παρέμβασης του ξένου παράγοντα στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικό.
Θα μπορούσε να περιμένει κανένας σοβαρός διπλωματικός παρατηρητής να πάνε καλά τα πράγματα με ένα δημοψήφισμα σε μια χώρα όπως τα Σκόπια; Μάλλον όχι! Σε παταγώδη αποτυχία και φιάσκο ιστορικών διαστάσεων εκτυλίχθηκε το δημοψήφισμα στην FYROM καθώς η συμμετοχή 35% με 36% των πολιτών εγείρει θέμα νομιμότητος.
Το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο καθώς δεν συμμετείχει το 51% των πολιτών ώστε να αποκτησει η όλη διαδικασία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η συμμετοχή με βάση τα επεξεργασμένα στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής δείχνει προσέλευση στο 34,7% στις 19:40, που θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Είναι τέτοιας κλίμακας η παταγώδης αποτυχία της διαδικασίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev, να διαγράψει tweet, στο οποίο καλούσε το Κοινοβούλιο της γείτονος να επικυρώσει το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για γιορτή της Δημοκρατίας.
Για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 51%….ωστόσο διπλωμάτες αναφέρουν ότι εάν το ΝΑΙ πάρει 600 χιλ ψήφους δηλαδή 33% θα το θεωρήσουν έγκυρο.
Στην FYROM κάνουν λόγο για δημοψήφισμα με συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς ανησυχούν για την συμμετοχή των πολιτών….και στρέφονται στην Βουλή που θα συνεδριάσει εκτάκτως την 1η Οκτωβρίου 2018.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αναρτήθηκε από kapistrinews