MENU

Ο χάρτης του ουρανού τον Οκτώβριο του 2014

διάστημα
Όσοι ζείτε στη δυτική βόρειο Αμερική ή στη Χαβάη, σημειώστε στο ημερολόγιο σας να θαυμάσετε την.
.  ολική έκλειψη της Σελήνης το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου.
 Ολική έκλειψη Σελήνης
 Η Σελήνη θα περάσει στην σκιά της Γης και ο δίσκος της θα φανεί για λίγο πορτοκαλοκίτρινος. Χρησιμοποιείστε ένα ζευγάρι κυάλια Special Jagd 9x63 - Saturn 20x80 ή γυμνό οφθαλμό, για να δείτε αυτό το σπάνιο φαινόμενο ή χρησιμοποιήστε ένα τηλεσκόπιο με κίνηση στην ισημερινή του ανάρτηση και μια κάμερα.


Αρχίζει η εποχή του Δία

Ο μεγάλος και φωτεινός πλανήτης Δίας θα ανατείλει στα ανατολικά τα μεσάνυχτα περίπου στις αρχές του Οκτώβρη και στις 10.00μ.μ. προς το τέλος του μήνα. Ενώ η φωτεινότητα του Δία τον καθιστά εύκολο στόχο με γυμνό οφθαλμό, προσπαθήστε να δείτε αυτόν τον γίγαντα με ένα ζευγάρι κυάλια 50mm ή ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο για να δείτε τα 4 λαμπρότερα φεγγάρια του – Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ. Παρατηρήστε τον Δία κάθε βράδυ για να δείτε αυτά τα φεγγάρια να αλλάζουν θέση, σαν να χορεύουν στα ίχνη της τροχιάς τους γύρω από τον Δία. Ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα δείτε τις ισημερινές ζώνες νεφών σε μεγαλύτερο μέγεθος και εάν χρησιμοποιήσετε ένα τηλεσκόπιο 6’’ ή 8’’ Messier 6’’ 150mm  
Pollux 6’’  , τότε το θέμα είναι μαγευτικό.   

Ευκαιρία να δείτε τον μακρινό Ουρανό

Στις 7 Οκτωβρίου ο πλανήτης Ουρανός θα είναι σε αντίθεση (που σημαίνει ότι η Γη θα βρίσκεται μεταξύ Ουρανού και Ήλιου σε μια νοητή ευθεία γραμμή). Έτσι ο Ουρανός βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του στη Γη. Πάρτε ένα ζευγάρι κυάλια ή τηλεσκόπιο και ένα χάρτη του ουρανού και προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτόν τον πλανήτη λαμπρότητας 6,5, ο οποίος είναι στα όρια ορατότητας με γυμνό οφθαλμό στον αστερισμό του Ιχθύος. Ενώ η πανσέληνος στις 8 Οκτωβρίου καθιστά την παρατήρηση του Ουρανού μια περιπέτεια, αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε, ότι παρατηρείτε έναν από τους πιο μακρινούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος.

Τα καλύτερα στο βαθύ Σύμπαν τον Οκτώβριο  

Νωρίς τον Οκτώβριο ρίξτε την τελευταία ματιά στο κέντρο του Γαλαξία μας, στον αστερισμό του Τοξότη, χαμηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό, όπου μπορείτε να δείτε 4 νεφελώματα εκπομπής, το Μ8 (το νεφέλωμα της λιμνοθάλασσας), Μ20 (το νεφέλωμα Τρισχιδούς), Μ17 (το Ωμέγα), Μ16 (ο Αετός) ή το νεφέλωμα Star-Queen (Βασίλισσα των Άστρων).

Δύο μεγάλα πλανητικά νεφελώματα φαίνονται καλά στο ουρανό τον Οκτώβριο, το Μ57 (το νεφέλωμα του Δαχτυλιδιού) και Μ27 (το νεφέλωμα του Αλτήρα).

Κοιτάξτε ένα ενδιαφέροντα Γαλαξία, τον NGC 7331 στο ΒΔ τμήμα του αστερισμού του Πήγασου, με ένα τηλεσκόπιο 12’’  ή ακόμη μεγαλύτερο με καλές καιρικές συνθήκες, για να διακρίνετε τους αμυδρούς σπειροειδείς βραχίονες του.

Μερική Ηλιακή Έκλειψη 

Πάρτε το τηλεσκόπιο σας στις 23 Οκτωβρίου εφοδιασμένοι με ένα ηλιακό φίλτρο ή κυάλια με ηλιακά φίλτρα και παρατηρήστε πριν δύσει ο Ήλιος μια μερική ηλιακή έκλειψη. Για να μη χάσετε την κίνηση καθώς η σκιά της Σελήνης φαίνεται να ‘’δαγκώνει’’ τον δίσκο του Ήλιου λίγο πριν την δύση του. θα ήταν υπέροχο να έχετε αστροφωτογραφίες αυτού του σπάνιου γεγονότος, αλλά μη ξεχάσετε να βάλετε ΗΛΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ στο τηλεσκόπιο ή τα κυάλια σας.

NGC 404 – Προκλητικό αντικείμενο

Χρησιμοποιήστε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο ή ένα χάρτη του ουρανού για να δείτε το αστέρι Β΄της Ανδρομέδας στον αστερισμό Ανδρομέδα. Προσεκτικά παρατηρήστε την περιοχή λίγο ΒΔ του αστέρος για να δείτε ένα αμυδρά φωτεινό γαλαξία, τον NGC 404, ένα μικρό, λαμπρότητας 11 νανογαλαξία, ο οποίος είναι 10 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την Γη. Θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο 6’’ ή και μεγαλύτερο με μεγάλη μεγέθυνση, αλλά ψάξτε να το δείτε και με ένα μικρότερο τηλεσκόπιο, αξίζει η προσπάθεια.

Όλα όσα περιγράψαμε, μπορείτε να τα δείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, από ένα σκοτεινό ουρανό μακριά από την φωτορύπανση της πόλης και όταν το σεληνόφως δεν σκεπάζει τα άστρα.

Πηγή :  Orion



Πληροφορίες για νυχτερινή παρατήρηση

Με το καλοκαιρινό φως να φεύγει σιγά-σιγά από την θέα, μια νέα εποχή εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό. Ο Πήγασος, όπως φαίνεται το μεγάλο τετράγωνο του, παρουσιάζεται ανατολικά λίγο μετά αφού πέσει το σκοτάδι. Οι αστερισμοί που σχηματίζουν την ‘’Αστρική θάλασσα’’ – Αιγόκερως, Υδροχόος, Ιχθύες και άλλα με θέμα το νερό – εμφανίζονται στον Νότο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Γαλαξίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι μαγευτικός και ‘’δίνει’’ μια απίστευτη παράσταση κάθε βράδυ.  

1 Οκτωβρίου :  Φομαλχώ / Fomalhaut

Στους ανθρώπους της αρχαίας Περσίας, τέσσερα μεγάλα και φωτεινά άστρα κυρίευαν τον νυχτερινό ουρανό – ‘’Οι φύλακες του ουρανού’’. Ο φύλακας του Νότιου ουρανού είναι ο Φομαλχώ, που βρίσκεται χαμηλά Νοτιοανατολικά λίγο μετά αφού σκοτεινιάσει.

2 Οκτωβρίου : Φομαλχώ ΙΙ / Fomalhaut II

Κοιτάξτε νοτιοανατολικά αυτό το βράδυ και θα δείτε ένα πολύ φωτεινό λευκό άστρο και όχι πολλά άλλα αντικείμενα. Αυτό το λαμπερό άστρο, Φομαλχώ, δεν έχει άλλα φωτεινά αντικείμενα γύρω του, έτσι καμιά φορά το αποκαλούν άστρο ‘’Ηγέτης’’.

3 Οκτωβρίου : Προεπισκόπηση Φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι σε εξέλιξη και θα έχετε μια προεπισκόπηση του χειμερινού ουρανού αυτή την εβδομάδα. Ο Ταύρος εμφανίζεται ψηλά, ο Ωρίωνας ο κυνηγός στέκεται δίπλα του στα νοτιοανατολικά μαζί με τον Σείριο, το φωτεινότερο άστρο του ουρανού (Α Μεγάλου Κυνός, ο λαμπρότερος αστέρας του ουρανού που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και φαίνεται τον χειμώνα νότια και στο τόπο μας. Είναι διπλός, ο δε συνοδός του είναι ένας λευκός νάνος, ο οποίος παρατηρήθηκε με τηλεσκόπιο για πρώτη φορά το 1862) χαμηλά στον νότιο-νοτιοανατολικό ουρανό.

4 Οκτωβρίου : Βραδυνά άστρα

Μια μεγάλη χούφτα από φωτεινά άστρα γεμίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Γύρω στις 22.00 μ.μ. η Κίτρινη Αίγα – Capella (είναι ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού του Ηνίοχου και 5ος κατά σειρά λαμπρότητας από όλους τους αστέρες του ουρανού. Είναι γίγαντας αστέρας φασματικά διπλός. Το όνομα Capella σημαίνει στα λατινικά μικρό κατσίκι), είναι χαμηλά στα νοτιοανατολικά, ενώ ο φωτεινός και λευκός Φομαλχώ βρίσκεται στο Νότο. Στη Δύση βρίσκεται το καλοκαιρινό τρίγωνο : Deneb, Vega και Altair.

5 Οκτωβρίου : Το Φεγγάρι απόψε στον Υδροχόο

Το φεγγάρι περνάει από τον Υδροχόο σήμερα το βράδυ. Τα δύο φωτεινά άστρα του Υδροχόου, το Α’ και Β’ Υδροχόου, είναι πάνω και δεξιά από το φεγγάρι. Είναι εξασθενημένα και έτσι είναι δύσκολο να τα δείτε στο σεληνόφως.


 6 Οκτωβρίου : Ο Ουρανός σε αντίθεση

Ο Ουρανός, τρίτος σε μέγεθος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, έρχεται στην καλύτερη θέση του έτους. Ανατέλλει με τη Δύση και μένει στον ουρανό όλη νύχτα. Είναι πάρα πολύ φωτεινός αυτή τη περίοδο του έτους, παρόλο που χρειάζεστε κυάλια για να το δείτε.




Πηγή : Stardate Org.