MENU

Φεύγουν σοβάδες από τον κεντρικό τρούλο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ;;;



Μη διασταυρούμενες πληροφορίες στο επίπεδο ακόμα των φημών ( από στόμα σε στόμα ) στην Κωνσταντινούπολη κάνουν λόγο για αποκόλληση λεπτού στρώματος σοβάδων της εσωτερικής τοιχοποιίας από τον κεντρικό θόλο  της Αγίας Σοφίας μετά τον πρόσφατο σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας.


Το ρήγμα της Ανατολίας, είναι ένα τεράστιο ρήγμα  και η σεισμική δόνηση  των 6,5  Ρίχτερ που έπληξε τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης στις 12:25 το πρωί του προηγούμενου  Σαββάτου έγινε αισθητή μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.
Εφ όσον δεν επαληθευθούν οι πληροφορίες αυτές διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας  καθ ότι στην θέση αυτή και κάτω από το στρώμα του σοβά πρέπει να υφίσταται κανονικά το ψηφιδωτό του Παντοκράτορα.
Ακόμα και να αληθεύει το γεγονός αυτό σίγουρα θα διαψευσθεί καθότι το συμβάν αυτό συμβαίνει σε μία στιγμή που μερίδα της τουρκικής γνώμης διατίθεται θετικά υπέρ της λειτουργίας της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σαν τζαμί.
Το γεγονός όμως του σεισμού μία εβδομάδα σχεδόν πριν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις  για προσευχή στην Αγία Σοφία ανήμερα της  Άλωσης 29 Μάιου  σε συνδυασμό με  την αναβολή της εκδήλωσης  για την 31 Μάιου και μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο αυτής, μας προβληματίζει  για τους ακριβείς λόγους αυτής της αναβολής πέρα της  δοθείσης αιτιολογίας του εθνικού πένθους για τα θύματα του ορυχείου στην πόλη Σόμα.
Όμως η φημολογία αυτή μας δίνει την αφορμή  να αναφερθούμε σε ένα καθοριστικό ζήτημα Παγκόσμιας σημασίας.
 Η Θέση της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ πάνω σε σεισμογενές υπόστρωμα πρέπει να ενεργοποιήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα  σε πράξεις και ενέργειες  περαιτέρω  διασφάλισης της στατικής επάρκειας του  μοναδικού αυτού εκκλησιαστικού κτιριακού συγκροτήματος και λόγω της πρόσφατης ενεργοποίησης των γειτονικών σεισμικών ρηγμάτων που δίνουν στις ημέρες μας  τουλάχιστον καθημερινούς μικροσεισμούς πέραν των υψηλών διεγέρσεων που όμως καταπονούν τα θεμέλια αυτού του αρχιτεκτονικού απαυγάσματος των αιώνων.
Και αν σκεφτούμε ότι κάποιοι ανερυθρίαστα λογαριάζουν να επέμβουν  για να την κάνουν στην σημερινή συγκυρία  τζαμί, καταλαβαίνει κανείς τι επιβαρύνσεις  θα υποστεί  περαιτέρω αυτό το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα.
Είναι λογικό οι σοβάδες που τοποθετήθηκαν για να καλύψουν τα περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά  μετά το 1453  και κατά επανάληψη, τι κρίσιμο βάρος έδωσαν στην ισορροπημένη και αρμονική στατική επάρκεια του κτιρίου.
Φαίνεται τώρα ότι η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σαν ζωντανός οργανισμός να ¨αντιδρά ¨ και να θέλει να αποβάλλει τα περισσευούμενα.
Η πτώση των λεπτών σοβάδων δεν ενέχει μεγάλους κινδύνους, η δε αποκατάσταση τους  είναι εύκολο πράγμα. Το θέμα είναι τι θέλεις να κρύψεις  κάτω από αυτούς!!!
ΕΙΔΟΜΕΝ…


ΠΗΓΗ