MENU

Ξύλο και δακρυγόνα στη πλατεία Ταξίμ

Αντιμέτωποι με την αστυνομική βία ήρθαν πολίτες πλησίον της πλατείας Ταξίμ, οι οποίοι επιχειρούν να διαδηλώσουν ανήμερα της επετείου για την έναρξη των αιματηρών κινητοποιήσεων του 2013 που στόχο είχαν την προστασία του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το CNN, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
 
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει πως «η αστυνομία έχει λάβει ρητές εντολές και θα πράξει ό, τι χρειαστεί», ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους διαδηλωτές για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.
 
Από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου οι τουρκικές Αρχές είχαν διακόψει όλα τα δρομολόγια πλοίων που οδηγούν στο τμήμα της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ το ίδιο ισχύει για όλα τα δρομολόγια του Μετρό και των λεωφορείων από και προς την πλατεία Ταξίμ. Περιπολικά της αστυνομίας παραμένουν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο που περνάει από την πλατεία Ταξίμ.
 
Επιπλέον, σε εφαρμογή βρίσκεται η απαγόρευση εισόδου στο πάρκο Γκεζί, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία. Περίπου 25.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός πολέμου, έχοντας μαζί τους τουλάχιστον 50 οχήματα που διαθέτουν εκτοξευτήρες νερού.Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Άγκυρα, με το Γαλλικό Πρακτορείο να μεταδίδει ότι περίπου 1.000 διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από δυνάμεις της αστυνομίας.