Τι να κάνεις, τι να αποφύγεις, και πώς να φερθείς έξυπνα ως entrepreneur ώστε να φτάσεις.. στο σκοπό σου.
Ο Philippe Van Hecke είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και Director of International Admission στο SBB College του Λος Άντζελες. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια στον επιχειρηματικό στίβο, γράφει στη σελίδα του στο LinkedIn τα δέκα βασικά μαθήματα που πήρε.
1. Μην ξεγελάς τον εαυτό σου πιστεύοντας πως θα πετύχεις οπωσδήποτε και θα γίνεις πλούσιος.Ούτε το 5% δεν το καταφέρνει. Θα μελετήσεις leadership, marketing, λογιστικά, οικονομικά, κανείς δεν θα σου μάθει το όραμα και πουθενά δεν θα βρεις τον τρόπο να ξεπερνάς τον φόβο. Αυτά θα πρέπει να τα έχεις έμφυτα. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και μην σπαταλάς το χρόνο σου. Μπορείς να είσαι καλός στο τένις, αλλά όχι πρωταθλητής. Μπορείς να προπονείσαι όλη σου τη ζωή, αλλά λίγοι φτάνουν στην κορυφή.
2. Μην χάνεις το κουράγιο σου.Πιθανότατα θα αποτύχεις μία και δύο και τρεις φορές προτού τα καταφέρεις. Αλλά, μην ξεχνάς και το Νο1. Μόνο εσύ ξέρεις αν έχεις ό,τι χρειάζεται.
3. Μην ακούς τους απαισιόδοξους.Ειδικότερα, μην ακούς όσους έχουν μόνο αποτυχίες ή όσους δεν έχουν αποτύχει ποτέ. Υπάρχουν χιλιάδες εκεί έξω που είναι έτοιμοι να σου δώσουν άχρηστες συμβουλές.
4. Άκου τους επιτυχημένους.Άκου τους πολύ προσεκτικά, αποτύπωσε όσα λένε, ρώτα τους, ρώτα τους ξανά.
5. Κάνε παρέα με ανθρώπους εξυπνότερους από σένα.Ανθρώπους που θα είναι πρόκληση να τους μιλάς, να δουλεύεις μαζί τους, που σε σπρώχνουν στα όρια της ευφυίας σου. Θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τo project σου και τον τρόπο σκέψης σου.
6. Χτίσε ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο.Όσο περισσότεροι γνωρίζουν τις ικανότητές σου και σε εκτιμούν, τόσο ευκολότερα θα βρεις υποστήριξη και χρηματοδότηση. Προσωπικά, δεν έχω αντλήσει ποτέ κεφάλαια από Venture Capital, αλλά έχω μαζέψει πάρα πολλά από ιδιώτες. Όχι από φίλους και συγγενείς, αλλά από επαγγελματίες που γνωρίζουν τι μπορώ να κάνω και πόσο αφοσιωμένος είμαι στη δουλειά μου.
7. Μεταχειρίσου το χρήμα των άλλων καλύτερα από το δικό σου.Έχεις την ηθική ευθύνη να δημιουργήσεις αξία στην επένδυση που σου εμπιστεύθηκαν. Πολλές φορές έχω δει ανθρώπους να παίρνουν χρήματα από VC και μετά να είναι απερίσκεπτοι, ακριβώς επειδή δεν ήταν δικά τους. Πάντα σέβομαι το χρήμα που μου εμπιστεύτηκαν.
8. Σκέψου περισσότερο και πίστεψε λιγότερο.Καλή η πίστη, αλλά το να σκέφτεσαι συνεχώς την ιδέα σου, να την «παιδεύεις», να τη βελτιώνεις, να γίνεται εμμονή σου. Πάντα να εστιάζεις σε αυτό που δημιουργείς.
9. Το timing είναι ανεκτίμητο: άλλοι το λένε τύχη, άλλοι το λένε Θεό, άλλοι το λένε αγορά.Αν κινηθείς σε λάθος χρόνο ή δεν έχεις τύχη ή δεν είναι μαζί σου ο Θεός (ανάλογα με το τι πιστεύεις) η επιτυχία δεν θα έρθει ή θα είναι μερική. Το timing στην επιχειρηματικότητα είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες.
10. Να έχεις αυτοπεποίθηση και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Μην εγκαταλείπεις. Σήκω πάνω!