Πριν από 40 χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, είχε καταστρώσει ενδελεχές σχέδιο για αεροπορικά πλήγματα..
στην Αβάνα προκειμένου να «διαλύσει την Κούβα», σύμφωνα με απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν σε βιβλίο ερευνητών.
στην Αβάνα προκειμένου να «διαλύσει την Κούβα», σύμφωνα με απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν σε βιβλίο ερευνητών.
Ο Κίσινγκερ είχε πείσει ένα υψηλά ιστάμενο επιτελείο να σχεδιάσει αντίποινα κατά της Κούβας για την στρατιωτική της εμπλοκή στην Αγκόλα. Τα αντίποινα θα εφαρμόζονταν εάν η Κούβα επέλεγε να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλα αφρικανικά κράτη.
Το σχέδιο περιελάμβανε χτυπήματα σε λιμάνια και στρατιωτικές δομές στην Κούβα, όπως επίσης και την αποστολή ταγμάτων πεζοναυτών στο Γκουαντάναμο για να «δέρνουν» τους Κουβανούς – κατά την ακριβή ορολογία που χρησιμοποίησε ο Κίσινγκερ. Ο τότε υπουργός θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ θα φαίνονταν αδύναμες αν δεν σήκωναν ανάστημα μπροστά σε μια χώρα των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων.
«Σύντομα ή αργότερα, θα πρέπει να διαλύσουμε τους Κουβανούς», είχε πει σύμφωνα με τα έγγραφα στον Πρόεδρο Φόρντ το 1976.
Τα έγγραφα καταδεικνύουν το κλίμα των αμερικανοκουβανικών σχέσεων όπως διαμορφώθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Κίσινγκερ αρχικά είχε προσπαθήσει υπογείως να βελτιώσει τις σχέσεις των δυο κρατών, όμως η απόφαση της Κούβας να στείλει στρατό στην Ανγκόλα, που μόλις είχε ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει επιθέσεις από την Νότια Αφρική και τους δεξιούς αντάρτες έβαλε ένα τέλος σε αυτό το σχέδιο.
Ο τότε υπουργός θεώρησε ότι με αυτή την κίνηση ο Κάστρο έχασε την ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχοντας το βλέμμα στην δική του ατζέντα εξωτερικής πολιτικής, κατά τους ερευνητές.
«Το ότι ο Κάστρο του χαλούσε τα δικά του σχέδια για την Αφρική, τον έφτασε σε σημείο αποπληξίας. Χρησιμοποιούσε λεξιλόγιο καταφανώς βίαιο», γράφουν στο βιβλίο τους, «Το Πίσω Πέρασμα για την Κούβα».
Το σχέδιο του Κίσινγκερ προέβλεπε μέχρι και τις απώλειες που θα είχαν οι ΗΠΑ από τις αντεπιθέσεις που θα δεχόταν η ναυτική τους βάση στην Κούβα και το κόστος που θα είχε η επαναλειτουργία μιας στο Πουέρτο Ρίκο ώστε να επανδρωθεί με βομβαρδιστικά. Περιελάμβανε ακόμη στρατιωτικό αποκλεισμό της Κούβας αλλά και σχέδιο για την πιθανή σύγκρουση με την Σοβιετική Ένωση που τότε ήταν ο κορυφαίος σύμμαχος της Αβάνας.
«Ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να μιλούσε ο Κίσινγκερ θα έπειθε το κοινό ότι η Κούβα εισέβαλε σε όλη την αφρικανική ήπειρο», δήλωσε ο Φρανκ Μόρα πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας και νυν διοικητής του Κέντρου Λατινοαμερικανικών και Καραϊβικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στους NYT, δηλώνοντας έκπληκτος από το στρατιωτικό κομμάτι του σχεδίου.
Όμως ο Κίσινγκερ είχε πει σε μια συνάντηση παρόντων στρατιωτικών συμβούλων, ότι «εάν χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να πετύχουμε. Δεν υπάρχουν ημίμετρα. Εάν αποφασίσουμε αποκλεισμό, θα πρέπει να είναι αδίστακτος, άμεσος και αποτελεσματικός».