MENU

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες στα σαπούνια που χρησιμοποιούμε βλάπτουν το συκώτι μας!

Μία αντιβακτηριακή χημική ουσία που προστίθεται σε σαπούνια, καθαριστικά και οδοντόπαστες μπορεί να προκαλεί ηπατικό καρκίνο στα..
ποντίκια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Το εύρημα αυτό εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλειά της στους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές.

Η ουσία ονομάζεται τρικλοζάνη και είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος αντιβακτηριακός παράγοντας, που προστίθεται σε καταναλωτικά προϊόντα του μπάνιου και της κουζίνας.

Όπως έδειξε η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS», τα ποντίκια που κατανάλωσαν σχετικά μεγάλες ποσότητες τρικλοζάνης (3 γραμμάρια την ημέρα επί έξι μήνες), υπέστησαν ηπατικές βλάβες και ήταν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο ήπαρ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ποσότητας αυτής, οι ερευνητές εξήγησαν πως ένα γραμμάριο οδοντόπαστας περιέχει 0,03% τρικλοζάνη, ενώ έξι μήνες έκθεσης στα ποντίκια αντιστοιχούν σε 18 χρόνια έκθεσης των ανθρώπων.

Αν και δύσκολα κάποιος θα έτρωγε σε καθημερινή βάση την οδοντόπαστα ή το σαπούνι του, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) λένε ότι η τρικλοζάνη ανευρίσκεται σε ολοένα μεγαλύτερα επίπεδα στο περιβάλλον, όπου καταλήγει με κάθε ξέβγαλμα – και από εκεί δεν είναι διόλου δύσκολο να καταλήξει μέσω της τροφικής αλυσίδας στο στομάχι των ανθρώπων.

Αυτό ως φαίνεται ήδη συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφού ίχνη της ουσίας, η οποία είναι συνθετική και κανονικά δεν υπάρχει στο περιβάλλον, έχουν βρεθεί στο γάλα ποσοστού έως και 97% των γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους και στα ούρα του 75% των ανθρώπων που κατά καιρούς έχουν ελεγχθεί.

Άλλοι επιστήμονες, όμως, εφιστούν την προσοχή, διότι η παρούσα μελέτη κατέδειξε μόνο μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Επιπλέον, το εύρημά της θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες.

«Η αυξανόμενη ανίχνευση της τρικλοζάνης στα περιβαλλοντικά δείγματα και η αυξανόμενη χρήση της στα καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να υπερβεί το όφελός της και να εγείρει αληθινό κίνδυνο ηπατικής τοξικότητας στον άνθρωπο, ιδίως όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά με παρόμοια δράση», δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Τάκεϋ, καθηγητής Χημείας, Βιοχημείας & Φαρμακολογίας στο UCSD.

Ωστόσο, ο δρ Όλιβερ Τζόουνς, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε πως τα νέα ευρήματα δεν είναι πειστικά.

«Κατ’ αρχήν, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν εκτεθεί για τους σκοπούς της έρευνας σε μία χημική ουσία που ευνοεί την εμφάνιση όγκων – και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ στους ανθρώπους», είπε.

«Και δεύτερον, οι ποσότητες της τρικλοζάνης που χορηγήθηκαν στα ζώα ήταν πολλαπλάσιες από αυτές που ανευρίσκονται στο περιβάλλον».

Από την πλευρά της, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) που πραγματοποίησε προσφάτως αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν συντρέχει λόγος να γίνουν αλλαγές στον τρόπο χρήσης της στα καταναλωτικά προϊόντα.