Αναμφισβήτητα πρόκειται γιοα ένα πολύ περίεργο γεγονός. Ο CEO της AirAsia Tony Fernandes «ξεφορτώθηκε» όπως όπως..
944.000 μετοχές της TIH (Tune Insurance Holdings Bhd) της εταιρείας ασφαλιστικών καλύψεων για την AirAsia λίγες μόνο ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα της πτήσης QZ8501 στις 28 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της στις 26 Δεκεμβρίου η ιστοσελίδα themalaysianinsider ο CEO της αεροπορικής εταιρείας πούλησε 850,000 μετοχές της TIH στις 22 Δεκεμβρίου και ακόμη 94.800 μετοχές στις 23 Δεκεμβρίου.
Ο Fernandes ο οποίος είναι ο συνιδρυτής της Tune Group Sdn Bhd της εταιρείας παροχής υπηρεσιών αναψυχής στην οποία ανήκει και η AirAsia όπως και η ΤΗΙ θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους οικονομικούς διαχειριστές στην Ασία καθώς ανέλαβε μια αεροπορική εταιρεία με πολλά προβλήματα και την μετέτρεψε σε μια από τις πλέον επιτυχημένες στην περιοχή.
Την Δευτέρα 29/12 την επομένη της εξαφάνισης (το κύριο σώμα του αεροσκάφους ακόμη δεν έχει βρεθεί) της πτήσης QZ8501 στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Κουάλα Λουμπούρ (Bursa Malaysia) η μετοχή της AirAsia έφτασε να χάνει μέχρι και 12,9% της αξίας της επανάκαμψε όμως στο τέλος της συνεδρίας ενώ η τιμή της μετοχής της ΤΗΙ έχασε 0,6%.
Βέβαια το γεγονός ότι ο Fernandes πούλησε σχεδόν 1 εκατ. των μετοχών του στην ΤΗΙ 5 ημέρες πριν το δυστύχημα ίσως αποτελεί μια κακή σύμπτωση καθώς η εταιρεία ήδη από τον Αύγουστο σημείωνε πτώση στην τιμή της μετοχής της που από 2,50 ringgit (Μαλαισιανό νόμισμα) έχει φτάσει να διαπραγματεύεται στα 1,70 στις 31/12. Ο CEO της AirAsia πούλησε τις μετοχές σε ακόμη μικρότερη τιμή στα 1,60 ringgit στις 22 και 23/12, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, καθώς η απώλεια στον όμιλο Tune Group Sdn Bhd που μπορεί να φέρει το συγκεκριμένο δυστύχημα αλλά και η γενικότερη αναστάτωση στο χώρο στης Ασίας στον τομέα των αερομεταφορών θα φανεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Βέβαια υπάρχουν ιστοσελίδες που διατυπώνουν ερωτήματα αναφορικά με το αν ο Fernandes ήξερε ένα επερχόμενο συμβάν με στόχο της εταιρεία του ή όχι.
Όπως και έχει πάντως η υπόθεση της μαζικής πώλησης μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας της AirAsia λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα προκαλεί εύλογα και τις περισσότερες φορές αναπάντητα ερωτήματα.
ΠΗΓΗ defencenet