Η Gazprom απείλησε να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη (Γερμανία)
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων lenta.ru, ο Τρίτος παγκόσμιος ενεργειακός πόλεμος, ξεκίνησε μετά τις ευθείες απειλές της Ρωσίας στους «εχθρούς» του αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream», «σημαδεύοντας», και όχι πλέον «φωτογραφίζοντας», κατευθείαν το ΒΕΡΟΛΙΝΟ.
Επίσης έγινε γνωστό από επίσημα «ρωσικά χείλια» , ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα περνά από την Ουκρανία έως το 2019, μετά «ΚΑΠΟΥΤ» που λένε και οι Γερμανοί.
Υπάρχουν δε πληροφορίες οι οποίες διακινούνται σε διάφορα επίσημα και ημιεπίσημα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι οπόίες αναφέρουν ότι Ρωσία και Γερμανία «ευρίσκονται» σε έναν «ιδιότυπο υπόγειο ανελέητο πόλεμο» εδώ και αρκετό καιρό.
Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετοί , μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο αγωγός «Turk Stream», η Ελλάδα ( στρατηγικό σημείο διέλευσης του ρωσικού στόλου), η συμμετοχή γερμανικού στρατού στην νατοϊκή δύναμη ταχείας επεμβάσεως (στην Βαλτική) , η υπονόμευση με μοχλό την ΕΕ, οποιασδήποτε οικονομικής και ενεργειακής συμφωνίας της Μόσχας στην Ευρώπη ( Ουγγαρία), η προσπάθεια δημιουργίας μιας PAX GERMANA στην Ευρώπη, κά. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπεισέρχεται και ο παράγοντας ιστορία, και αν όλοι θυμούνται λόγω επετείου της 09 Μαΐου 2015, το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τις ναζιστικές θηριωδίες επί του ρωσικού λαού, υπάρχει και πιο παλαιά ρωσο-γερμανική κόντρα, που ανάγεται στην εποχή του Πρίγκηπα Αλεξάντερ Νιέφσκι που πολέμησε του Τεύτονες( Γερμανούς) ιππότες στην μάχη των «πάγων». Όπως βλέπουμε λοιπόν η ιστορία κάνει συνεχώς κύκλους και «ξαναεμφανίζεται» πάλι με διαφορετικά «όπλα». Τότε τα όπλα ήταν δόρατα και σπαθιά σήμερα είναι οι «σωλήνες των αγωγών φυσικού αερίου».
Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο ειδήσεων, «ο ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» απείλησε με άμεση ΔΙΑΚΟΠΗ της ροής των παραδόσεων φυσικού αερίου στους «εχθρούς» της νότιας ενεργειακής διακλάδωσης και του αγωγού «Turk Stream», «οι οποίοι » επιδιώκουν να ανασχεδιάσουν την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας». Τάδε έφη, ο πρόεδρος της «Gazprom» , Αλεξέι Μίλερ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «μπλοκάρισμα» και η ακύρωση τελικά του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», πραγματοποιήθηκε από εξωγενείς παράγοντες μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το status quo σχετικά με την διέλευση του αγωγού αυτού από την Ουκρανία .
Ο κ.Μίλερ είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κατασκευάσει πρώτα τον αγωγό «Turk Stream» στην Τουρκία , και στην συνέχεια, να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές στην Ευρώπη. Αυτό θα επιτρέψει στην Gazprom να ελέγχει όλη την διαδρομή της κατασκευής του αγωγού από την αρχή έως το τέλος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσία δεν έχει σχέδια να ανανεώσει τη σύμβαση για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2019. Όλες οι προσπάθειες, είπε ο ίδιος, θα πρέπει να ανακατευθυνθούν προς την κατασκευή των υποδομών στην τουρκική περιοχή.
Η διαδρομή του αγωγού «Turk Stream», και η συνέχειά του στο έδαφος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Ουγγαρία, τον Φεβρουάριο, θα ξεκινούσε από την Ρωσία, θα διέρχονταν κάτω από την Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και από εκεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα , προς στο Baumgarten της Αυστρίας. Το έργο αποτελεί μια εναλλακτική λύση στον αγωγό «South Stream», ο οποίος ακυρώθηκε από την «Gazprom» λόγω της σθεναρής αντίστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ που «επιβλήθηκε» σθεναρά στις συμμετέχουσες χώρες, τονίζει επακριβώς το ρωσικό άρθρο.
Ο κύριος αντίπαλος του «South Stream» θεωρήθηκε η Γερμανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγει το δημοσίευμα.
Τα τεράστια γεωστρατηγικά, ενεργειακά, και προπάντων οικονομικά συμφέροντα καθιστούν την νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ως του ποιο σημαντικού «κομματιού» στον κόσμο, είναι κουραστικό αλλά θα το επαναλαμβάνουμε συνεχώς για να το εμπεδώσουν ΟΛΟΙ.
Γ. Μοτσάκος,
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
ΠΗΓΗ pentapostagma.gr