MENU

Οικονομικός «Αρμαγεδώνας» θα κτυπήσει την τουρκική οικονομία.Bloomberg: «Η Τουρκία εισέπραξε 8 δις. δολάρια από άγνωστες Πηγές»!

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων bloomberg.com, κάτι παράξενο συμβαίνει στον τουρκικό
ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών  και κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί.
Η Τουρκία προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 7.900.000.000 δολαρίων , οι οποίες καταγράφονται στα έσοδα  από ανεξήγητες πηγές κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2014, σε σύγκριση με μια εκροή ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων  κατά την ίδια περίοδο , σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής τουρκικής  Τράπεζας. Στους τρεις μήνες που ακολούθησαν, 5.6 δισεκατομμύρια δολάρια  «εγκατέλειψαν» την χώρα.
Οι παντελώς ανεξήγητες ροές  ξένων κεφαλαίων προς και από,  την  τουρκική οικονομία, χαρακτηρίζονται ως «καθαρά σφάλματα και παραλείψεις» της έκθεσης του  τουρκικού ισοζυγίου πληρωμών που έδειξε «βίαιες διακυμάνσεις» κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2014. Οι εκροές το Νοέμβριο, υπολογίζονται ότι είναι 3.46 δις. δολάρια, που αποτελεί το μεγαλύτερο μηνιαίο έξοδο εδώ και  16 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στην Άγκυρα .
Τεράστιες ποσότητες μυστηριωδών εισροών ή εκροών εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει στην οικονομία της ως την  «Αχίλλειο Πτέρνα».
193603_newsdetail
Σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι ασυνήθιστο για πολλές χώρες να έχουν «καθαρά σφάλματα και παραλείψεις» στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών. Αυτό όμως που  κάνει η Τουρκία  είναι εντελώς «αινιγματικό», διότι  είναι τόσο μεγάλες οι ροές αυτές σε ποσοστό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που εγείρονται πραγματικά πολλά ερωτηματικά, σύμφωνα με  τον στρατηγικό επενδυτή Ipek Ozkardeskaya, της Τράπεζας Swissquote στη Γενεύη.
Το έλλειμμα αφορά την διαφορά των χρημάτων που  «εισέρχονται»  στην χώρα σε σχέση με αυτά που «εγκαταλείπουν» την χώρα, και το οποία είναι ο πιο σημαντικός και σοβαρός δείκτης του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο από ότι φαίνεται είναι ένας τεράστιος πονοκέφαλος για την Τουρκία. Πλησίαζε  το 10 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας το 2011, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι της χάραξης της τουρκικής οικονομικής πολιτικής να αναλάβουν  δράση για να πείσουν  τους Τούρκους καταναλωτές  να αγοράζουν λιγότερα εισαγόμενα αγαθά.
Το χάσμα αυτό έχει σημασία, διότι οι οικονομολόγοι  το χρησιμοποιούν για να μετρήσουν  πόσο ευάλωτη είναι η  οικονομία της Τουρκίας  σε ξαφνικές αλλαγές στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Και ενώ νέα κεφάλαια – κάθε κεφάλαιο – βοηθά μια χώρα που το χρειάζεται απεγνωσμένα, το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει πως ένα   ποσό 8 δις δολαρίων προήλθε  ,  αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο  το να προβλεφθεί το πότε θα εμφανισθεί . Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες του 2014.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί σε αυτές τις ροές το 2015,» δηλώνει ο Μεχμέτ Besimoglu, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Oyak Menkul Degerler, τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη.
Ο Besimoglu έχει τις θεωρίες του σχετικά με την προέλευση των χρημάτων αυτών . Οι εισροές θα μπορούσαν να συνδεθούν με μεγάλη φυγή κεφαλαίων από το Ιράκ και την Συρία, όπου η συμβολή  του Ισλαμικού Κράτους έχει ωθήσει περισσότερο από περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Εκροές τείνουν να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια των περιόδων της ανατίμησης της τουρκικής λίρας, είπε ο ίδιος.
Μια ριζική αλλαγή στον ορίζοντα είναι μια ενδεχόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, γνωστή και ως αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο Τούρκος  αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλί Μπαμπατζάν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι αμερικανικές αυξήσεις επιτοκίων είναι η πιο σημαντική απειλή για την τουρκική οικονομία φέτος. Τα υψηλότερα ποσοστά στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μετατόπιση των ορέξεων των επενδυτών για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, οι οποίες στηρίζονται σε ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών τους.
Η Morgan Stanley πέρυσι κατέταξε την Τουρκία σε αυτό που αποκαλείται   «Οι πέντε πιο εύθραυστες οικονομίες». Αυτές οι χώρες είναι  οι πιο ευάλωτες για  απόσυρση των ξένων επενδύσεων που απαιτούνται για την χρηματοδότηση τους ελλείμματος  τους . Νότια Αφρική,  Ινδονησία,  Ινδία και  Βραζιλία είναι οι άλλες τέσσερις.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, η Τουρκία πιθανότατα να πληρώσει και αυτή το τίμημα της εξωτερικής της πολιτικής. Ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος από την έκβαση του οποίου εξαρτάται η τύχη  του δολαρίου και των αμερικανικών ελλειμμάτων, «κτυπά» και την τουρκική οικονομία. Αυτό ο οικονομικός Αρμαγεδώνας θα συμπαρασύρει πολλούς και πολλά στο διάβα του, και στο τέλος θα μετασχηματιστεί σε παγκόσμια σύρραξη.Η Τουρκία πάντως έχει σχέσεις  με το ισλαμικό κράτος σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ. Τα χρήματα αυτά πιθανόν να προέρχονται από τους Τζιχαντιστές ή από την πώληση παράνομου πετρελαίου……