MENU

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και χρήσιμες συμβουλές για την επικίνδυνη ακτινοβολία.

Η τεχνολογία κάνει την καθημερινή μας ζωή άνετη και βολική. Μας εξοικονομεί φυσική και πνευματική ενέργεια, μας επιτρέπει να
επικοινωνούμε με τον κόσμο σε λίγα δευτερόλεπτα και γενικά μας ‘‘λύνει τα χέρια’’ σε όλες σχεδόν τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμα και πλυντήρια, φούρνοι μικροκυμάτων και ηλεκτρικές συσκευές κάθε τύπου, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινής μας ζωής. Παράλληλα με τη γρήγορη ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, παρουσιάζονται και σημαντικές ανησυχίες, που αφορούν τις αρνητικές επιπτώσεις της ολοένα και αυξανόμενης ακτινοβολίας που δεχόμαστε καθημερινά δεδομένου ότι ο καθένας από μας ζει βουτηγμένος σ’ ένα ‘‘ωκεανό’’ από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι οι ακτινοβολίες ηλεκτρικών συσκευών μας προκαλούν παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, αϋπνία, εξάψεις, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ενώ η κοντινή ύπαρξη ηλεκτροφόρων κολόνων μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως ο καρκίνος και η λευχαιμία σε παιδιά. Μήπως τελικά πρέπει να πάρουμε το θέμα περισσότερο στα σοβαρά;


Χρήσιμες συμβουλές κατά της επικίνδυνης ακτινοβολίας.
-Χρησιμοποιείστε κινητά με εξωτερική κεραία, αλλάζοντας συχνά το αυτί από το οποίο ακούτε
-Μη στέκεστε για πολύ ώρα κοντά σε φούρνους μικροκυμάτων και διατηρείτε τις απαραίτητες αποστάσεις από την οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή.
-Εάν παρατηρήσετε ότι η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων δεν κλείνει καλά ή έχει κάποια διάβρωση, τότε πρέπει να γίνει επιδιόρθωση ή αντικατάστασή του.
-Απομακρύνετε από το κρεβάτι σας οποιαδήποτε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή (από τις ηλεκτρικές κουβέρτες μέχρι και το ξυπνητήρι).
-Το σπίτι ή το σχολείο θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση άνω των 200 μέτρων από πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.
-Ο πίνακας ηλεκτρικής εγκατάστασης θα πρέπει να βρίσκεται στο πλέον απόμερο σημείο του σπιτιού.
-Το κλασικό καλοριφέρ είναι ο ηλεκτρομαγνητικά ‘‘καθαρότερος’’ τρόπος θέρμανσης, μετά το τζάκι και την ξυλόσομπα.
-Αν πραγματικά χρειάζεστε κινητό, χρησιμοποιήστε το όσο γίνεται λιγότερο.
-Αποφύγετε ηλεκτρικές κουβέρτες, θερμαινόμενα στρώματα νερού, ηλεκτρική ξυριστική μηχανική, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
-Αντικαταστήστε το ηλεκτρικό ρολόι-ξυπνητήρι των 220 Volts και 50 Hz με ένα ηλεκτρονικό μπαταρίας.
-Κρατήστε τα υπνοδωμάτια ελεύθερα από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
-Τοποθετήστε σε απόσταση άνω του μισού μέτρου την οθόνη του υπολογιστή και φροντίστε να μη βρίσκεται κανείς στο πίσω μέρος της, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου.
-Μειώστε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας ή σεσουάρ μαλλιών.


ΠΗΓΗ
 http://www.ehealthcyprus.com/ (απόσπασμα από άρθρο).