MENU

Ρωσικός Τύπος : Τα Σκόπια θα είναι η επόμενη Ουκρανία

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant, και το  σερβικό πρακτορείο ειδήσεων B92 News, τα Σκόπια έχουν εισέλθει σε έναν κυκλώνα εξελίξεων 
ο οποίος προσομοιάζει με την κατάσταση στην  Ουκρανία. Μάλιστα για το θέμα αυτό το σερβικό πρακτορείο επικαλείται έγκυρες πληροφορίες  του ρωσικού τύπου  στην Μόσχα , διευκρινίζοντας ότι η ΠΓΔΜ θα αποτελέσει την  καινούργια αρένα της αντιπαράθεσης Ρωσίας και ΗΠΑ.
Το άρθρο ρωσικής εφημερίδας Kommersant,  ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι «στα πρόθυρα της πιο σοβαρής σύγκρουσης» από την εποχή των  εθνοτικών συγκρούσεων με τους Αλβανόφωνους  στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Προσθέτει ότι η διαμαρτυρία αυτής της μεγάλης μάζας ανθρώπων της αντιπολίτευσης στα Σκόπια την Κυριακή, προσομοιάζεται μόνο με τις διαδηλώσεις  στο Κίεβο , αναφερόμενη σε αυτές ως το « σκοπιανό  Μαϊντάν ».


Η σκοπιανή κρίση δεν ξέσπασε χωρίς λόγο πιστεύουν Ρώσοι ιθύνοντες, σημειώνοντας ότι πριν από μια δεκαετία η χώρα θεωρήθηκε ως  πρωτοπόρα χώρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ σήμερα βρίσκεται «στο τέλος της ουράς για την Ευρώπη, με κίνδυνο ακόμη να χάσει και το καθεστώς υποψήφιας  προς ένταξη χώρας .
Σύμφωνα με την Kommersant », η Δύση φαίνεται να ανησυχεί σοβαρά για τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ , ενώ η Μόσχα παρακολουθεί τα γεγονότα αυτά  όλο και  πιο προσεκτικά.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε  στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα με Σέρβους αξιωματούχους  , κατηγορώντας ανοικτά την Δύση για την προπαρασκευή μιας « πολύχρωμης επανάστασης» στα Σκόπια   , επειδή η χώρα δεν έχει προσχωρήσει στις αντι-ρωσικές  κυρώσεις.
Στις 16 Μαΐου, συνέχιζε το άρθρο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πειστήρια  ότι η ΠΓΔΜ ωθείται από «κύκλους» της δύσης  μέσα στο χάος μιας « χρωματιστής περιδίνησης».
Σύμφωνα με την σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti  του Βελιγραδίου , συνελήφθη ένας  πολίτης του Μαυροβουνίου με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο,  ο οποίος βοήθησε τους εξτρεμιστές Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο» στην επιχείρηση Κουμάνοβο, , κάτι το οποίο  αρνούνται τα  μέσα ενημέρωσης του Μαυροβουνίου , αλλά δεν πείθουν  κανένα.
Ανάλυση της  ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, για το ίδιο θέμα , τονίζει ότι τα Βαλκάνια θα ξαναπάρουν μεγάλη « φωτιά», λόγω του αλβανικού εθνικισμού, λόγω της «υπόγειας» επέμβασης της Τουρκίας και λόγω του ενεργειακού παιχνιδιού στην περιοχή. Τολμώντας να κάνουμε μία πρόβλεψη , θεωρούμε ότι η Σερβία μαζί με την Βοσνία θα αποτελέσουν τους επόμενους στόχους του σχεδίου αυτού. Η Ελλάδα προς το παρόν , θα βρίσκεται στο απυρόβλητο μέχρι να υπογραφεί η οικονομική συμφωνία, για την συνέχεια ..βλέπουμε.