MENU

Η Google τιμά την Sally Ride, την πρώτη γυναίκα αστροναύτη.Τρία χρόνια από τον θάνατό της

Αστροναύτης και Φυσικός, η Ride εργάστηκε, ώστε να εμπνεύσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις επιστήμες

Η Sally Ride γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 26 Μαΐου το 1951. Τελειώνοντας το διδακτορικό της στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1977, έκανε αίτηση για να μπει στη NASA και ήταν μία από τις έξι γυναίκες που επιλέχθηκε. Στην ηλικία των 32, η Ride γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα στο διαστημόπλοιο «Challenger».






Μετά την αναχώρησή της από τη NASA, έγινε διευθύντρια του Διαστημικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια και καθηγήτρια Φυσικής στο πανεπιστήμιο στο Σαν Ντιέγκο. Είδε ότι οι νέες γυναίκες δεν έκαναν προσπάθεια, ώστε να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη και στα μαθηματικά κι έτσι, έβαλε στόχο να εμπνεύσει τους νέους, ιδίως τα κορίτσια και τους μαθητές μειονοτήτων να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. 



 «Όπου κι αν πάω βλέπω κορίτσια και αγόρια που θέλουν να γίνουν αστροναύτες και να εξερευνήσουν το διάστημα, ή αγαπούν τον ωκεανό και θέλουν να γίνουν ωκεανογράφοι, ή αγαπούν τα ζώα και θέλουν να γίνουν ζωολόγοι ή αγαπούν να σχεδιάζουν πράγματα και θέλουν να γίνουν μηχανικοί. Θέλω να δω την ίδια λάμψη στα μάτια τους σε 10 χρόνια και να ξέρω ότι έχουν μπει στο δρόμο τους», είχε δηλώσει η ίδια.

Η Sally Ride έφυγε από τη ζωή, το 2012, μετά από 17μηνη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 61 ετών. Σήμερα θα γιόρταζε τα 64α γενέθλιά της.

Η σύντροφός της, Tam Elizabeth O'Shaughnessy, δήλωσε σήμερα: «Η Sally πέθανε σχεδόν πριν από τρία χρόνια, στις 23 Ιουλίου 2012, από καρκίνο του παγκρέατος. Αλλά ξέρω ότι θα ένιωθε τιμή από το αφιέρωμα της Google σήμερα». «Με κέφι, εκφράζει την αίσθηση της Sally για διασκέδαση και περιπέτεια, αλλά και την ικανότητά της να εμπνέει τους νέους. Και ποιος ξέρει, ίσως το σημερινό αφιέρωμα παρακινήσει κάποιο κορίτσι ή αγόρι κάπου στον κόσμο να γίνει επιστήμονας και λάτρης της περιπέτειας όπως ακριβώς η Sally».


ΠΗΓΗ protothema