MENU

Ο Φρέντυ Γερμανός γράφει για την «κατάκτηση της Σελήνης»

Ο Φρέντυ Γερμανός το 1969 έγινε και πάλι ο ρεπόρτερ της προτηλεοπτικής (του) εποχής. Ως απεσταλμένος της «Απογευματινής» έζησε από…
κοντά την κατάκτηση της Σελήνης. Στο Ακρωτήριο Κένεντι, στην εκτόξευση του «Απόλλων 11», αλλά κι αργότερα στο Κέντρο Τύπου της ΝΑSA είδε την ιστορία να γράφεται μπρος στα μάτια του. Και με την πένα του αποφάσισε να μεταφέρει τις εντυπώσεις του με καθημερινές ανταποκρίσεις. Όλες είχαν το δικό του στιλ και την ευαισθησία του. Είναι μια άλλη ματιά σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός.
Η ανταπόκριση που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην«Απογευματινή» στις 22 Ιουλίου 1969.

1
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ νίκησε – το παραμύθι πέθανε. Στο κιτρινωπό κρύο φως του Φεγγαριού, φάνηκε καθαρά ο Νιλ Άρμστρονγκ να τοποθετεί την μετάλλινη πλάκα – που μετέτρεπε την Σελήνη σε ανθρώπινη αποικία.
Ήταν το τέλος του παραμυθιού.
Από τον πρόεδρο Νίξον μέχρι τον τελευταίο αχθοφόρο του Μανχάταν ή τον νέγρο του Χάρλεμ, τα μάτια όλων ήταν καρφωμένα στα καντράν της τηλεοράσεως.
3Εκείνες τις δραματικές στιγμές της προσεληνώσεως και της καθόδου των αστροναυτών στο Φεγγάρι, η Αμερική ανεπνεε με την ΤΙ-ΒΙ, ζούσε με την ΤΙ-ΒΙ, συγκλονιζόταν με την ΤΙ-ΒΙ. Μαζί της κι όλος ο κόσμος.
Από απόσταση 800.00 χιλιομέτρων, ψηλά από τα κεφάλια μας, ερχόταν το μεγάλο μήνυμα της Νίκης… Φάνηκε ο Άρμστρονγκ να περπατά διστακτικά στην αρχή, άνετα μετά, επάνω στο σεληνιακό έδαφος. Φάνηκε ο Όλντριν. Και ύστερα η αμερικανική σημαία να καρφώνεται στη Σελήνη.
Εκείνη τη μεγάλη στιγμή ένα κύμα ανατριχίλας πέρασε την Αμερική από το ένα άκρο στο άλλο.
7Τα κατάφερε
Μερικές ώρες προηγμένως είχαμε ζήσει στο Χιούστον την πρώτη μεγάλη συγκίνηση της ημέρας. Ήταν η ώρα που ο «Αετός», έχοντας ξεκολλήσει από το διαστημόπλοιο, ετοιμαζόταν να προσεληνωθεί.
Στις 10.02 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ο Νιλ Άρμστρονγκ ανήγγειλε σε όλον τον κόσμο:
«WE GO»
Ήταν η πρώτη ιστορική φράσις της ημέρας, που σήμαινε ότι μόλις 15 λεπτά εχώριζαν τον άνθρωπο από την κατάκτηση της Σελήνης. Τα δευτερόλεπτα άρχισαν να χοροπηδούν στον φωτεινό πίνακα που ήταν μπροστά μας σαν ένας καταρράκτης αγωνίας.
Στις 10.12 ο Άρμστρονγκ ξαναείπε:
«Βρισκόμαστε 14 μίλια από τη Σελήνη»
Ο «Αετός» κατέβαινε τώρα μαλακά, αργά, ήρεμα. Στο κέντρο ελέγχου όλα τα μάτια ήσαν καρφωμένα στον φωτεινό πίνακα που έδειχνε τη μικρή σεληνάκατο να έχει σχεδόν ενωθεί με το Φεγγάρι.
Στις 4.17 ο Άρμστρονγκ ανήγγειλε απλά:
«Ο Αετός έφθασε στο Φεγγάρι»
Ήταν η δεύτερη ιστορική φράση της ημέρας. Το επόμενο δευτερόλεπτο η αίθουσα των δημοσιογράφων στη βάση του Χιούστον γέμισε από μία ιαχή θριάμβου:
Ο «Αετός» τα κατάφερε!
Άτρωτος
Τη στιγμή αυτή οι προβολείς της επικαιρότητος είναι στραμμένοι στο πρόσωπο του ανθρώπου που πάτησε πρώτος το Φεγγάρι. «Ποιος είναι ακριβώς ο Νιλ Άρμστρονγκ;» ρωτούν οι Αμερικανοί, ο ένας τον άλλον.
Ένας δάσκαλός του στην Γοπακανέτα του Οχάιο, που έχει πληθυσμό 7.000 κατοίκων, είπε πριν από λίγη ώρα:
«Ήταν πολύ καλός μαθητής. Προ παντός στην Χημεία. Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ καλός χημικός, αλλά προτίμησε να πετάξει».
Ένας άλλος είπε:
«Θυμάμαι ότι ο Νιλ όταν πήγαινε στο σχολείο δούλευε υπάλληλος σε ένα φαρμακείο. Ήταν ένα σιωπηλό, εργατικό παιδί. Τον πλήρωναν 40 σεντς την ώρα»
Στην Κορέα κατέρριψαν το αεροπλάνο του και πήδησε με αλεξίπτωτο πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Ήταν η πρώτη φορά που γλύτωνε από βέβαιο θάνατο. Η δεύτερη φορά ήταν το 1968 όταν μια εκπαιδευτική σεληνάκατος που δοκίμαζε, πήρε φωτιά στον αέρα. Πήδηξε και πάλι με αλεξίπτωτο και σώθηκε με μια μικρή διάσειση.
Κάποτε τον ρώτησαν αν του έτυχε ποτέ να φοβηθεί στην ζωή του. Ο Άρμστρονγκ απάντησε αμέσως – σαν ηλεκτρονικός εγκέφαλος:
«Για μένα ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο πρόβλημα. Και λύνεται όπως όλα τα ανθρώπινα προβλήματα. Με σωστή σκέψη.»
Αυτός είναι ο άνθρωπος που περπάτησε επάνω στο Φεγγάρι.
Η κ.Αρμστρονγκ
Ποιο είναι το είδος της γυναίκας που παντρεύεται συνήθως ένας τέτοιος άνθρωπος; Η απάντηση είναι:
«Το είδος της Τζάνετ Άρμστρονγκ»
Συνήτησα την Τζάνετ Άρμστρονγκ για λίγη ώρα έξω από την αίθουσα των δημοσιογράφων. Ήταν απλή, γελαστή και ήρεμη. Φορούσε ένα άσπρο φόρεμα, που όπως μας είπε, είναι η αδυναμία του Νιλ.
«Τι κάνατε όταν ο άνδρας σας άραζε στο Φεγγάρι;», την ρωτήσαμε. Η κ.Άρμστρονγκ είπε γελώντας:
«Αυτό»
Και έβαλε τα δυό της δάκτυλα το ένα επάνω στο άλλο. Είναι η κίνηση που κάνουν οι Αμερικανοί για να διώξουν το κακό μάτι.

6
Η Τζάνετ Άρμστρονγκ κάνει το σήμα της τύχης με τον… αμερικάνικο τρόπο

Ύστερα, όμως, σοβαρεύτηκε:
«Όχι, όχι:» είπε, «είχα μπροστά μου ένα χάρτη του Φεγγαριού και προσπαθούσα να βρω που θα προσεληνωθεί ο Νιλ. Μου είχε πει άκρες – μέσες, αλλά δεν ήμουνα πολύ σίγουρη»
– Πότε ελπίζετε να τον ξαναδείτε;
«Θα ήθελα να γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλιά μου. Θα είναι σε 15 μέρες ακριβώς. Στις 5 Αυγούστου.»
Οι ερωτήσεις ήταν κοινές – το ίδιο και οι απαντήσεις. Μια τέτοια ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για συναρπαστικούς διαλόγους. Κάποιος τη ρώτησε αν είναι αλήθεια ότι ο «Αετός» προσεληνώθηκε κάπως μακριά απ’ το στόχο – κάπου 4 μίλια μακριά.
«Το έμαθα. Δεν νομίζω, όμως, ότι έχει σημασία. Είναι Φεγγάρι κι εκεί.»
Ένας Ιταλός δημοσιογράφος την ρωτά:
«Ο άνδρας σας, είπε, ότι το μέρος όπου προσεληνώθηκε είναι σαν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο γεμάτο πέτρες. Τι έχετε να πείτε πάνω σ’ αυτό;»
«Τίποτα», απάντησε. «Ίσως όμως εδώ να μπορεί να ειπωθεί κάτι. Πιθανώς οι πέτρες στο γήπεδο να σημαίνουν ότι οι συνήθειες των φιλάθλων της Σελήνης δεν είναι καλύτερες από τις συνήθειες των φιλάθλων της Γης»
Trivia
Ο Νιλ Άρμστρονγκ πέθανε στις 25 Αυγούστου 2012 σε ηλικία 82 χρόνων στο Σινσινάτι μετά από εγχείρηση καρδιάς. Μιλούσε ελάχιστα για το κατόρθωμά του.
Ο Μπατζ Όλντριν είναι σήμερα 84 χρόνων. Αντιμετώπισε προβλήματα με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό. Έγραψε την αυτοβιογραφία του και έπαιξε σε διάφορες ταινίες.
Ο Μάικ Κόλινς ήταν ο μόνος που δεν έκανε βόλτα στο Φεγγάρι από τη πλήρωμα του «Απόλλων 11». Έμεινε στο διαστημόπλοιο για να περιμένει τους συνταξιδιώτες του να επιστρέψουν. Σήμερα είναι 83 χρόνων.