MENU

Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα. Ομόλογα Χρυσού η λύση για την Ελλάδα !

Η επιστολή έχει γραφτεί από τον κύριο Keith Weiner PHD, πρόεδρο του “Gold Standard Institute”.
Μετάφραση στα Ελληνικά ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τρόπο αποπληρωμής του χρέους.
Αγαπητέ πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα,
Κατ” αρχάς, συγχαρητήρια που καταφέρατε να πετύχετε την λαϊκή υποστήριξη του «όχι» στην τρόικα κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Από τότε που η Ελλάδα υιοθέτησε το Ευρώ απέκτησε μια τεράστια δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και τώρα η χώρα σας είναι παγιδευμένη στο χρέος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ήδη συσσωρευμένο χρέος είναι αδύνατον να πληρωθεί με κάποιον συμβατικό τρόπο (παρακάτω προτείνω έναν αντισυμβατικό τρόπο). Όσο πιο έγκαιρα γίνει αντιληπτή αυτή η αλήθεια τόσο το καλύτερο.
Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω τους λόγους που πρόσφατα συμφωνήσατε σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, μπορώ να υποθέσω.
Η τρόικα σας απείλησε ότι θα μεγιστοποιήσει το κόστος της εξόδου σας από το Ευρώ. Οι τροικανοί μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε περαιτέρω πιστώσεις μέσω των μηχανισμών E.L.A και E.S.M, να διακόψουν την μεταφορά υποχρεώσεων μέσω του TARGET2 και να σταματήσουν τις αγορές Ελληνικών κρατικών τίτλων. Θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα περισσότερα όπως είναι η άρνηση εκκαθαρίσεως πληρωμών από και προς την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε εντελώς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα με συνέπεια τον μηδενισμό όλων των αποταμιεύσεων ιδιωτών και μηδενισμό των καταθέσεων επιχειρήσεων που δεν πρόφτασαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Αυτό που θα συμβεί είναι αθέτηση πληρωμών όλων των υποχρεώσεων σε Ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, δεν θα πληρώνονται ασφαλιστικά ταμεία, εταιρικά ομόλογα, δάνεια επιχειρήσεων, προσωπικά δάνεια και υποθήκες. Κάθε υποχρέωση πληρωμής από κάποιον είναι περιουσιακό στοιχείο κάποιου άλλου και είναι ζήτημα αν κάποιοι από τους έχοντες λαμβάνειν θα επιβιώσουν. Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει εφόσον κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει φόρους. Η Ελλάδα θα αποτελεί παράδειγμα αποτυχημένου κράτους.
Η τρόικα θέλει να δεχτείτε ακόμη μια συμφωνία διάσωσης προκειμένου να μπορείτε να εξυπηρετείτε το Ελληνικό χρέος για λίγο καιρό ακόμα. Δεδομένου ότι μια τέτοια βοήθεια σημαίνει περισσότερο δανεισμό, δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την χρεοκοπία στο τέλος. Το να βυθίζεται κάποιος όλο και περισσότερο στο χρέος δεν αποτελεί μια καλή επιλογή.
Εάν από την άλλη επιλέξετε αθέτηση πληρωμών δεν θα μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Ευρώ. Ακόμη και αν η τρόικα δεν αντιδράσει άμεσα η απειλή είναι υπαρκτή. Ουδείς θα δανείζει την Ελληνική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις της χώρας με την Δαμόκλεια Σπάθη αθέτησης πληρωμών να ελλοχεύει. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας θα χρειάζεται εισροή κεφαλαίων για την επανεκκίνηση της παραγωγής και του εμπορίου. Χωρίς τέτοια κεφάλαια η παραγωγική βάση της χώρας θα καταποντιστεί και μαζί της οι όποιες εξαγωγές.
Ορισμένοι οικονομολόγοι θα σας συμβουλεύσουν να δημιουργήσετε μια κρατική αρχή συναλλάγματος. Θα είναι μια νέα νομισματική αρχή που θα φροντίζει να διατηρείται μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ κάποιου νέου Ελληνικού νομίσματος και του Ευρώ, μέσω διατήρησης αποθεμάτων σε Ευρώ. Αυτή η λύση δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να
χρησιμοποιείται το Ευρώ, αν και έμμεσα. Έχει όλα τα ελαττώματα και τους κινδύνους που προηγουμένως περιέγραψα.
Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εφόσον συνεχίσει να προσκολλάται στο Ευρώ.
Η λύση της υιοθέτησης του Δολαρίου μπορεί να φαίνεται ελκυστική. Η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής (Federal Reserve) μάλλον δεν θα σας εμποδίσει. Επιπλέον, οι Ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες θα μπορούσαν να προσελκύσουν χρηματοδότηση σε Δολάρια. Μόλις εγκαταλείψετε το Ευρώ οι Έλληνες πιθανώς να καταφύγουν στην χρήση του Δολαρίου, νόμιμα ή παράνομα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια χαμένη ευκαιρία.
Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να εισάγετε μια νέα Δραχμή και να επαναπροσδιορίσετε το σύνολο των χρεών στο νέο νόμισμα. Δυστυχώς, ακόμη και ο Nigel Farage σας συμβούλεψε να πράξετε αυτό κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι πράγματι δελεαστικό να νομίζει κάποιος ότι η Ελλάδα μπορεί να εξαλείψει το χρέος της μέσω εκτύπωσης χρήματος. Αυτή η λύση είναι μια παγίδα. Μην το κάνετε.
Είναι προφανές ότι πίσω από την πρόθεση υιοθέτησης μιας νέας Δραχμής βρίσκεται η δυνατότητα υποτίμησής της. Ουδείς εκτός Ελλάδας θα θέλει ένα τέτοιο νόμισμα. Ελάχιστοι Έλληνες θα θέλουν να την έχουν στο πορτοφόλι τους επίσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η νέα Δραχμή θα μείνει στα αζήτητα. Μπορεί να εξαλείψει το χρέος αλλά με τεράστιο κόστος που θα είναι η διάλυση σχεδόν όλων των επιχειρήσεων και συνεπώς η σχεδόν ολοσχερής απώλεια θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα θα γίνει η επόμενη Ζιμπάμπουε.
Συνοψίζοντας λοιπόν καταλήγουμε στο ότι δεν μπορείτε να παραμείνετε στο Ευρώ, μια στροφή προς το Δολάριο δεν αποτελεί λύση και η έκδοση νέας Δραχμής θα έχει μόνον αρνητικές συνέπειες για τον ήδη ταλαιπωρημένο Ελληνικό λαό. Σύμφωνα με την λογική του Αριστοτέλη δεν υπάρχει παρά μόνον μια άλλη επιλογή. Η υιοθέτηση του Χρυσού σαν χρήμα.
Έχετε μια ιστορική ευκαιρία να εγκαινιάσετε μια νέα χρυσή εποχή για την Ελλάδα.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επιτρέψετε στον Ελληνικό λαό να χρησιμοποιεί τον Χρυσό σαν χρήμα χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις περί νομίμου χρήματος και χωρίς επιβαρύνσεις του Χρυσού με φόρους.
Οι κάτοικοι της χώρας σας θα αρχίσουν να αποταμιεύουν ξανά κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την επαναδημιουργία παραγωγικών επιχειρήσεων. Και μια και μιλάμε για δημιουργία παραγωγικών επιχειρήσεων, να αναφέρουμε ότι θα χρειαστεί να έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο ο Χρυσός θα το κάνει πανεύκολο ενώ αντίθετα, ομόλογα εκπεφρασμένα σε Δολάρια θα προσελκύσουν μάλλον χλιαρό επενδυτικό ενδιαφέρον στην καλύτερη περίπτωση. Με ομόλογα Χρυσού η Ελλάδα θα μπορεί να προσελκύσει απεριόριστα ποσά και εν πάση περιπτώσει θα καταφέρει να εισρεύσουν τα κεφάλαια που χρειάζεται με έναν τίμιο τρόπο. Τίμιος τρόπος σημαίνει ότι αυτός που δανείζεται έχει τα μέσα και την πρόθεση να επιστρέψει το δάνειο. Συνεπακόλουθα σημαίνει την χρηματοδότηση παραγωγικών επιχειρήσεων που παράγουν εισόδημα για την αποπληρωμή του χρέους.
Ανέφερα προηγουμένως ότι καμία συμβατική προσέγγιση δεν θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.
Επιτρέψτε μου να περιγράψω εν συντομία μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η υιοθέτηση Χρυσού μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος χωρίς αθέτηση πληρωμών και χωρίς υπερπληθωρισμό (για αναλυτική επεξήγηση σας παραπέμπω σε έγγραφό που ήταν η συμβολή μου κατά την διεξαγωγή του βραβείου Wolfson 2012).
Η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα Χρυσού.
Τα ομόλογα Χρυσού που αναφέρω δεν είναι συμβατικά ομόλογα που η αξία τους βασίζεται στην ύπαρξη Χρυσού. Είναι ομόλογα τα οποία στην λήξη τους πληρώνουν σε Χρυσό το κεφάλαιο και τους αναλογούντες τόκους. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά. Οι αγοραστές αυτών των ομολόγων Χρυσού δεν θα μπορούν να πληρώνουν με Ευρώ, ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Θα μπορούν να τα αγοράσουν μόνον με προηγούμενες εκδόσεις Ελληνικών κρατικών ομολόγων. Για παράδειγμα, προκειμένου κάποιος να αγοράσει ένα ομόλογο 1000 ουγκιών Χρυσού θα πρέπει να προσκομίσει υφιστάμενα Ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 500.000 Ευρώ.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απαλλαγεί από το χρέος της οριστικά και χωρίς παρενέργειες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί μια ανερχόμενη τιμή Χρυσού σε Ευρώ (συναλλαγματική ισοτιμία της τιμής του Χρυσού).
Με κάθε νέα έκδοση ομολόγων Χρυσού η τιμή του Χρυσού θα αυξάνεται. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και μικρότερες ποσότητες Χρυσού θα διαγράφουν όλο και περισσότερο χρέος. Και πιστέψτε με, η τιμή του Χρυσού θα αρχίσει να αυξάνεται μόλις οι αγορές συνειδητοποιήσουν ότι ο Χρυσός επανέρχεται στο νομισματικό σύστημα.
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, ο ηγέτης αν θέλετε, που θα χρησιμοποιήσει τα ομόλογα Χρυσού που περιέγραψα για να αποτρέψει έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Πολλές άλλες χώρες θα ακολουθήσουν.
Με κάθε νέα έκδοση ομολόγων Χρυσού η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ ομολόγων συναλλάγματος και ομολόγων Χρυσού θα αυξάνεται επίσης. Καθώς οι αγοραστές θα συνειδητοποιούν ότι η τιμή του Χρυσού δεν υποχωρεί, θα προτιμούν μια μελλοντική πληρωμή σε Χρυσό παρά σε χαρτονόμισμα. Τα ομόλογα Χρυσού αναμένεται να πωλούνται με κάποιο πριμ πάνω από την αγοραία τιμή του Χρυσού και ακριβότερα σε σύγκριση με τα ομόλογα συναλλάγματος. Αυτό το πριμ αναμένεται ότι θα αυξάνεται με τον χρόνο.
Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η αγορά ευχαρίστως θα αγοράζει ομόλογα Χρυσού μακρόχρονης λήξεως κάτι που θα σας δώσει την ευκαιρία να αποπληρώσετε το χρέος σας μακροπρόθεσμα χωρίς την ανάγκη διαρκούς μετακύλησης βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει αυτή η στρατηγική θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η ολοσχερής εξάλειψη του χρέους, η οριστική απομάκρυνση χρεοκοπίας και εν τέλει η ανάκτηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για την χώρα σας σε υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα θα καταστεί μαγνήτης για άφθονα κεφάλαια, σημαντικές ξένες επενδύσεις και πολλές θέσεις εργασίας.
Κύριε Τσίπρα, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα σας δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Γιατί να μην κερδίσετε το μέλλον;
Με εκτίμηση Keith Weiner, PhD Πρόεδρος, του “Gold Standard Institute”weiner.keith@gmail.com
Υπεύθυνος μετάφρασης: Παναγιώτης Τσινιπίζογλου.