MENU

Πόσο κοντά είμαστε; Αερομαχίες ΗΠΑ – Ρωσίας στη Συρία…

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος.Σύμφωνα με πληροφορίες του CBS news, το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει ένα επίφοβο σενάριο
που περιλαμβάνει την  προοπτική Αμερικανικά και Ρωσικά μαχητικά να μάχονται σε αντίπαλες πλευρές στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει ένα πύργο ελέγχου και εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες προσωπικού σε ένα αεροδιάδρομο πλησίον του Συριακού λιμανιού της Λατάκια.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει αιτηθεί τις απαραίτητες άδειες πτήσεων, για στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη με προορισμό το υπόψη αεροδρόμιο.
Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εμπλέξει μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία, για την πραγματοποίηση εναέριων προσβολών κατά στόχων και ανταρτικών δυνάμεων που απειλούν το καθεστώς του παραδοσιακού συμμάχου της Άσαντ.
Αμερικανοί επίσημοι αναφέρουν ότι στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία θα δημιουργούσε νέες εξελίξεις, μεταξύ δε των άλλων και πιθανότητα σύγκρουσης με μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, που πραγματοποιούν προσβολές κατά του ISIS στη Συρία.
Παρά ταύτα άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία απλά προετοιμάζεται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση για τις εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Για το θέμα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά την παρουσία του σε πρόσφατη οικονομική σύνοδο ανέφερε ότι παρά το ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εφοδιάζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ με πολεμικά εφόδια, τυχόν στρατιωτική παρέμβαση δεν είναι ακόμα στα σχέδια της.
Βέβαια ο Πούτιν ποτέ δεν θα έλεγε ανοιχτά τις όποιες προθέσεις του, οπότε και οι δηλώσεις του περί της δράσης της Ρωσίας στη Συρία δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη καθόσον οι πραγματικές σκέψεις του παραμένουν άγνωστες και πάντα θα θέλει να έχει στα χέρια του το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σίγουρα πάντως ξέρει να αιφνιδιάζει και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι Αμερικανοί εκ των υστέρων διαπίστωσαν την μυστική δράση της Ρωσίας στη Συρία.
Βέβαια από την άλλη βλέπουμε τις προθέσεις της Βρετανίας που εκφράζονται δημόσια από τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν  ο οποίος δηλώνει στο Ρόιτερς ότι,  «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από την πηγή του, η οποία είναι το σατανικό καθεστώς Ασάντ και οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους», «Είναι απόλυτα σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην Ευρώπη», είπε αναφερόμενος στο προσφυγικό, ενώ τόνισε ότι η Βρετανία θα δεχτεί χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες: «Θα πρέπει να προσφέρουμε άσυλο σε εκείνους που πραγματικά αντιμετωπίζουν διώξεις στις χώρες τους. Χώρες όπως η Βρετανία το έκαναν πάντα, είμαστε μία από τις ιδρύτριες-χώρες του συστήματος χορήγησης ασύλου. Θα δεχτούμε, όπως ανακοίνωσε κι ο πρωθυπουργός, χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες». Ο κ. Όσμπορν κήρυξε τον πόλεμο τόσο στο καθεστώς Ασάντ, όσο και στο Ισλαμικό κράτος, προτρέποντας την Ευρώπη να εμπλακεί άμεσα προκειμένου να δοθεί κάποια λύση, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από την πηγή του, η οποία είναι το σατανικό καθεστώς Άσαντ και οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μία πιο σταθερή, ειρηνική Συρία. Είναι μία τεράστια πρόκληση φυσικά, αλλά απλά δεν μπορούμε να αφήνουμε να μαίνεται αυτή η κρίση. Πρέπει να εμπλακούμε σε αυτήν».
Θα λέγαμε ότι οι Βρετανοί που ουσιαστικά εκφράζουν και τις απόψεις των ΗΠΑ, απαντούν εμμέσως στις προθέσεις των Ρώσων. Βέβαια θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι μια εμπλοκή της Ρωσίας στον αέρα ή στο έδαφος θα άφηνε αδιάφορες τις ΗΠΑ και εκτός παιχνιδιού. Είναι βέβαιο ότι στο βάθος βλέπουμε πάλι τη Ρωσία να οδηγεί τις εξελίξεις ανάλογα με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει. Το πιθανότερο είναι σε περίπτωση ανοικτής εμπλοκής της Ρωσίας να δούμε και καταστάσεις Αμερικανο – Ρωσικών αερομαχιών πάνω από την Συρία.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο