MENU

Η «κλιματική αλλαγή» ευνοεί τα γερμανικά αμπέλια

Μπορεί επίσημα η «κλιματική αλλαγή» να είναι ο κύριος μοχλός εκβιασμού και πίεσης νέων μέτρων, αλλά κάθε τόσο ακούμε και πόσο ωφελούνται τα… βόρεια προάστια του πλανήτη

Μετά τους μεγάλους κερδισμένους, τους Ρώσους, που είναι έτοιμοι να ορμήσουν στον πλούτο της Αρκτικής μαζί με τους συνδικαιούχους τους, τώρα και οι Γερμανοί που έχουν “υιοθετήσει” το καλοκαίρι του Νότου, καμαρώνουν ότι μπορούν να καλλιεργούν νέες ποικιλίες σταφυλιών που πριν δεν μπορούσαν.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πλέον στα γερμανικά αμπέλια μπορεί κανείς να εντοπίσει όχι μόνο τις γνωστές γερμανικές ποικιλίες αλλά και ξένες, που ευδοκιμούν σε πιο ήπιο κλίμα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι γερμανοί αμπελουργοί τολμούν το μεγάλο άνοιγμα σε ξένες ποικιλίες σταφυλιών που παραδοσιακά λόγω των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών δεν ευδοκιμούν στη Γερμανία. Ωστόσο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας και στη Γερμανία είναι εφικτή η εισαγωγή, καλλιέργεια και κυκλοφορία στην αγορά νέων, ξένων ποικιλιών. Το ποσοστό των διεθνών ποικιλιών σταφυλιών που καλλιεργούνται στη Γερμανία είναι ακόμη χαμηλό, της τάξεως του 1% της συνολικής παραγωγής, εντούτοις παρατηρείται αυξητική τάση.

Η βασική αιτία πίσω από αυτή την στροφή σε νέες ποικιλίες είναι κλιματολογική, μιας και η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα στην εποχή του τρύγου, η οποία πλέον παρατείνεται.

Ωστόσο ειδικοί από τον χώρο της οινολογίας εκφράζουν επιφυλάξεις για την τάση διεθνοποίησης της γερμανικής οινοπαραγωγής.Όπως λέει η γερμανίδα ειδικός ένα κόκκινο Μερλό μπορεί να έχει επιτυχία στο εσωτερικό, ωστόσο σε επίπεδο διεθνούς ανταγωνισμού δύσκολα μπορεί να καθιερωθεί.

Θα μπορούσε όμως να προσφέρει μια αυτάρκεια στη χώρα ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές, σωστά; Κι αυτό είναι μόνο για το κρασί. Γιατί με μεσογειακό κλίμα, η Γερμανία θα μπορεί να είναι αυτάρκης και σε άλλα προϊόντα και να μην έχει ανάγκη τον Νότο, σωστά;

Από την άλλη η άνοδος της θερμοκρασίας στις χώρες τις… «Μπανανίας» δεν εξασφαλίζει ανταλλακτικά των γερμανικών αυτοκινήτων ή υποβρυχίων καθώς αυτά δεν φυτρώνουν σε δέντρα ή αγρούς, σωστά;

Πολλή η κλάψα για… την κλιματική αλλαγή που δεν έτυχε, αλλά πέτυχε μετά από την τόση παγκόσμια χειραγώγηση καιρού, αλλά αυτοί που κλαίνε ψεκάζοντας ξεχνάνε να μιλήσουν για τα οικονομικά τους οφέλη που δεν είναι και λίγα. Κάποιοι θα βουτήξουν το πετρέλαιο και το αέριο του Βορρά, άλλοι θα φάνε ντόπια ντομάτα κι άλλοι θα πουλήσουν στις υπόλοιπες χώρες τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες τους.

Και το κυριότερο, θα έχουμε να λέμε κάντε λιγότερα παιδιά γιατί ο πλανήτης πάσχει από ζέστη. Αυτό πάλι που το βάζεις;

Κατάλαβες τώρα γιατί παγκόσμια έχουν βγάλει το σκασμό για τους χημικούς αεροψεκασμούς; Να πως μπορείς να τσεκάρεις έναν πολιτικό ηγέτη στην Ελλάδα αν είναι όντως πατριώτης. Ρώτησε τον δημόσια τι θέση παίρνει σχετικά με το θέμα κι αν το παίξει αδιάφορος ή σε πει συνωμοσιολόγο, στείλε τον από κει που ‘ρθε…