MENU

Το σχέδιο Σόιμπλε άνοιξε την πόρτα για το plan X Μελετούσαν και στο Μαξίμου το «ντου» στις θυρίδες;

Πώς ο στρατός «κινήθηκε» για επάρκεια φαρμάκων και πρώτων υλών - Τα 50 δισ. ευρώ του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δεν θα δίνονταν σε χρήματα αλλά
 σε υλικοτεχνικές παροχές - Ο πρωθυπουργός κρατούσε στη θέση του τον Βαρουφάκη, ενώ γνώριζε το «τρελό» σχέδιο

Ένα άγνωστο παρασκήνιο έντονων ενδοκυβερνητικών τριβών αλλά και τις προθέσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσουν έφοδο στις τραπεζικές θυρίδες με στόχο να μετρηθούν τα χρήματα και να επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα έρχεται στο φως μετά την αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη περί της ύπαρξης Plan X για συντεταγμένη – υποτίθεται – φυγή προς τη δραχμή.


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας, η εισήγηση του σχεδίου που ο τέως υπουργός Οικονομικών εκπόνησε αναφερόταν ξεκάθαρα σε «άνοιγμα κι αξιοποίηση των χρημάτων εντός των τραπεζικών θυρίδων» υπό το σκεπτικό πως «οι θυρίδες έχουν χρήση φύλαξης τιμαλφών» και πως «τα ευρώ που βρίσκονταν εκεί θα βοηθούσαν στην εξασφάλιση της ομαλής κίνησης της χώρας για ένα σημαντικό διάστημα».

Η ιδέα αξιοποίησης των θυρίδων δεν ήταν βέβαια κάτι που δεν συζητούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Να θυμίσουμε πως η τέως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα. Νάντια Βαλαβάνη είχε δημόσια μιλήσει για το ενδεχόμενο «ντου» στις τράπεζες με σκοπό να ανοίξουν οι θυρίδες και να κατασχεθούν τα χρήματα. 


Τότε πολλοί είχαν αναφερθεί σε μια «ιδιορρυθμία μιας εξόχως αριστερής υπουργού». Σήμερα όμως διαπιστώνεται πως η ομάδα πέριξ του πρωθυπουργού μελετούσε τέτοια σχέδια.

Μάλιστα πηγές από το περιβάλλον των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αναφέρουν πως μπροστά στο plan X του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο υποστήριζαν και σημερινοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (τουλάχιστον δύο άμεσοι ακόμα και αυτή την στιγμή), διαφώνησε ακόμα και ο συνήθως απέχων από θέματα οικονομίας Πάνος Καμμένος. 


Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των ΑΝ.ΕΛ – έφθασε μέχρι του σημείου να επισημάνει στον διχασμένο πρωθυπουργό που τότε έγερνε συναισθηματικά στη λύση του πλάνου εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα της ΕΕ πως «δεν συζητά λύση εκτός Ευρώ» ζητώντας μάλιστα την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη ως «ακατάλληλου κι επικίνδυνου». 

Πληροφορίες μαλιστα αναφέρουν πως στο κόμμα των ΑΝ.ΕΛ επικρατούσε η άποψη πως ο τέως υπουργός κινούνταν από «προσωπική ιδιοτέλεια» κι έχοντας «δικό του πλάνο». Ο Αλέξης Τσίπρας όμως και οι συνεργάτες του φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίοδο δεν ήθελαν να ακούσουν για απομάκρυνση του asset της κυβέρνησης, κρατώντας τον για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες.

Πάντως αυτό που βάρυνε σημαντικά το κλίμα στην κυβέρνηση και την οδήγησε στην συνέχιση της προετοιμασίας για την εφαρμογή του «τρελού» plan X φαίνεται πως ήταν το επίσης «τρελό» γερμανικό σχέδιο Σόιμπλε για αποχώρηση της Ελλάδος από την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια με «δώρο»50 δις. ευρώ ως ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια.

Έχοντας συμμετοχή στις διασκέψεις του ΝΑΤΟ ο κ. Καμμένος είχε προειδοποιήσει ήδη από πέρυσι την άνοιξη πως θα προκύψει πρόβλημα με την έλευση μεταναστών από τη Συρία και για το λόγο αυτό είχε ξεκινήσει να μελετά τρόπους αντίδρασης.

 Όταν λοιπόν πληροφορήθηκε και το σχέδιο Σόιμπλε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έδωσε εντολές προπαρασκευής του στρατεύματος για «ακραίες εθνικά καταστάσεις» φοβούμενος πως μεταναστευτικό και βύθιση της χώρας θα έφερναν έκρυθμη κατάσταση. 

Ο φόβος του έγινε μεγαλύτερος όταν πληροφορήθηκε πως το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών όμως δεν περιλάμβανε χρηματική άμεση βοήθεια αλλά 50 δις. ευρώ μόνο σε εξοπλισμό, φάρμακα, τρόφιμα και άλλες υποδομές χρήσιμες για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση.

 Τότε ήταν που έβγαλε ομάδες σε όλη τη χώρα για να διερευνήσουν τον βαθμό ετοιμότητας και προμηθειών σε α ύλες με επισκέψεις σε φαρμακαποθήκες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, όντως το ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας του Πρώτου Θέματος για τις ομάδες του στρατού που κατέγραφαν προμήθειες είναι πραγματικό υπό το καθεστώς σύγκρουσης που άπαντες φοβούνταν.

Πηγή:protothema