Είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή το θέμα της διαχείρισης
του προσφυγικού. Έχει επιτεθεί ουκ ολίγες φορές σε βάρος της χώρας, κατηγορώντας την για έλλειψη βούλησης στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ο λόγος; για τον 29χρονο , Σεμπάστιαν Κουρτζ, τον «σκληρό» υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας που έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να απειλεί τη χώρα μας.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ δεν είναι από τα συνηθισμένα παραδείγματα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το 2013 σε ηλικία μόλις 27 ετών. Αν και πέρασε στη Νομική εντούτοις δεν έχει πάρει ακόμη πτυχίο. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι πάντα προσεγμένες. Κομψός, με ντύσιμο που αρμόζει σε έναν υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία, στην κόμμωσή του. Εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις δημόσιες εμφανίσεις του, το χτένισμά του είναι πάντοτε προσεγμένο. Δεν είναι από τους πολιτικούς που θα «τσαλακώσει» την εικόνα του.
Το 2013 η τοποθέτηση του προκάλεσε αίσθηση. Ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών που τοποθετήθηκε ποτέ όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και στην ιστορία της ΕΕ. Το βιογραφικό του μόνο πλούσιο δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς. Τελείωσε το σχολείο το 2004, μπήκε στην Νομική και το 2009 εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος. Κατάφερε να γίνει γνωστός στην χώρα του το 2010 με την ευρηματική προεκλογική του εκστρατεία στο Δήμο της Βιένης όπου εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος. Η εκστρατεία αφορούσε τη χρήση προφυλακτικού από τη νεολαία, με κεντρικό σύνθημα «το μαύρο διεγείρει». Τον Απρίλιο του 2011 διορίστηκε στο νεοσυσταθέν πόστο του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση.
Για πολλούς ο Κουρτζ θεωρείται «ανατέλλων αστέρας» στην πολιτική ζωή της χώρας του. Διαθέτει ωστόσο και αρκετούς επικριτές, οι οποίοι τον κατηγορούν για έλλειψη εμπειρίας ειδικά σε θέματα διπλωματίας.
Οι «απειλές» κατά της Ελλάδας
Η στάση του απέναντι στην Ελλάδα μόνο αλληλέγγυα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί την χώρα μας ακόμη και για κλείσιμο συνόρων. Επίσης δεν λείπουν και οι κατηγορίες για τη χώρα μας ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το προσφυγικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη Διάσκεψη κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης.
«Δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».