Σε φάση εκτόξευσης εισέρχεται η βρετανική οικονομία μετά το Brexit που αποφάσισαν οι Βρετανοί πολίτες, παρά την τρομολαγνική ανοησιολογία των ΜΜΕ (ειδικά των ελληνικών...) που ελέγχονται από τις Βρυξέλλες (ένα ενδιαφέρον σχετικό σημείωμα της βρετανικής Express εδώ).
του Πέτρου ΑναστασίουΟυσιαστικά απεξαρτημένη πλέον από την ΕΚΤ και τον κάθε Ντράγκι, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε χτες την μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (-0,25%) στο 0,25%, έκανε το χήμα πιο φτηνό, έριξε "καύσιμο" στην αγορά με το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων 10 δισ. λιρών, αλλά και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αύξηση των αγορών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου κατά 60 δισ. λίρες και οι Βρετανοί ατενίζουν ένα καλύτερο μέλλον.
Στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης του διοικητή της Τράπεζας Τ.Κάρνευ θα πρέπει να προστεθούν άλλα 100 δισ. λίρες τα οποία αφορούν βασικά την ρευστότητα προς τις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στο σύστημα.
Με τα 170 δισ. λίρες που θα πέσουν στην βρετανική αγορά αλλά και την πολιτική που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση Brexit, οι Βρετανοί απελευθερωμένοι από τα ευρωπαϊκά προβλήματα μπορεί να διαχειριστούν καλύτερα τα ζητήματά τους, τόσο στο διεθνές εμπόριο όσο και σε θέματα γενικότερης πολιτικής.
Το πακέτο του Κάρνευ είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό με 60 δισ. για αγορές κρατικών ομολόγων και 10 δισ. για εταιρικά.
Ακόμα και η πτώση της στερλίνας (προσωρινή) είχε ευνοϊκές επιπτώσεις στην βρετανικοί οικονομία: Ολοι οι διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι το ευρώ θα είναι το νόμισμα με την μεγαλύτερη αδυναμία μακροπρόθεσμα την στιγμή που καλούν τους επενδυτές να επενδύσουν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θεωρώντας το τώρα, μετά το Brexit, καλύτερη επιλογή από τις ανεπτυγμένες αγορές και βλέποντας αυξημένα ρίσκα για τις ΗΠΑ.
"Η διολίσθηση της στερλίνας και το πακέτο Κάρνευ δημιουργούν θετικές προσδοκίες" αναφέρει η έκθεση της JP Morgan που σημειώνει ότι η ανοδική πορεία των βρετανικών επιχειρήσεων είναι βέβαιη.
Αν θυμηθούμε το τι λεγόταν και τι γραφόταν την ημέρα που το Brexit επικράτησε (αλήθεια η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και το... Λονδίνο αποσχίστηκαν από την Βρετανία για να "σωθούν" ή ακόμα;) πραγματικά θα φρίξουμε.
"Φάρος" σοβαρής πληροφόρησης και ενημέρωσης το pronews.gr και βέβαια το κορυφαίο, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πολιτικό περιοδικό PRONEWS στο τεύχος που κυκλοφορεί και είναι αφιερωμένο στο Brexit..
Σίγουρα οι δυσκολίες υπάρχουν και κανείς δεν λέει ότι έχουν επιλυθεί. Μην ξεχνάμε ότι το Brexit θα είναι μια μακρά διαδικασία αυτόνομης επαναπροσαρμογής στην ελεύθερη παγκόσμια οικονομία της Βρετανίας.
Δεν θα είναι όλα ρόδινα. Θα υπάρξουν αναταράξεις, ειδικά όσο χρονικό διάστημα η Βρετανία δεσμεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ και δεν μπορεί να διαπραγματευθεί ελεύθερα.
Αλλά οι πρακτικές της επιβολής συμφερόντων χωρίς την αποδοχή των Κοινοβουλίων, των λαϊκών εντολών αλλά και των αγορών δεν μπορούν να είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης εποχής.
Εν κατακλείδι το Brexit δείχνει ότι η ευρωπαική πλευρά είναι αυτή που μένει με τα προβλήματα.
Και με την διεφθαρμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών που βέβαια ελέγχεται άμεσα από το Βερολίνο, να οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή...
pronews