MENU

Επιστήμονες “έζησαν” ένα χρόνο στον “Άρη”. Τι ανακάλυψαν για τη ζωή εκεί;

Έξι διεθνούς φήμης επιστήμονες που πέρασαν ένα χρόνο σε απομόνωση για να προσομοιώσουν τη ζωή στον Άρη επέστρεψαν στη βάση τους στη Χαβάη στις 28 Αυγούστου δηλώνοντας  ενθουσιασμένοι σχετικά με το μέλλον των ανθρώπινων δυνατοτήτων στο τομέα των διαστημικών ανακαλύψεων.

“Μια αποστολή στον Άρη στο πολύ κοντινό μέλλον είναι πλέον ρεαλιστική,” δήλωσε ο Cyprien Verseux, μέλος της αποστολής απο την Γαλλία. “Πιστεύω ότι τα τεχνολογικά και ψυχολογικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.”

Το προηγούμενο έτος, η ομάδα που είχε αναλάβει την αποστολή στο ηφαίστειο Mauna Loa μπορούσε να βγει έξω μόνο αν φορούσε διαστημική στολή.

Αστροναύτες στο χρηματοδοτημένο απο τη ΝΑΣΑ πρόγραμμα, γνωστό ως το αναλογικό-προσομοιωτικό διαστημικό πρόγραμμα εξευρένησης της Χαβάη, έπρεπε να διαχειριστούν περιορισμένες πηγές στη καθημερινότητά τους καθώς και να διαξάγουν έρευνες και να συνεργαστούν αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με συναδέλφους.

Η Christiane Heinicke, μέλος της αποστολής απο την Γερμανία, δήλωσε ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί πια να βρουν το δικό τους νερό σε ένα ξηρό κλιματικό περιβάλλον.

“Αποδεικνύοντας ότι αυτό έχει αποτελέσματα, μπορείς να πάρεις στην πραγματικότητα νερό απο το έδαφος που φαινομενικά είναι ξηρό. Θα μπορούσε να λειτουργήσει στον Άρη και η εφαρμογή του είναι αυτό που θα φέρει τελικά νερό στον πλανήτη Άρη απο την υποδομή του θερμοκηπίου,” προσθέτει.

Ο Tristan Bassingthwaighte, ένας γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, αποτέλεσε τον αρχιτέκτονα της αποστολής.

Επιπρόσθετα με το πείραμα στη Χαβάη, η ΝΑΣΑ προετοιμάζεται για μακροχρόνια σε διάρκεια διαστημική πτήση με σκοπό τη μελέτη της ανθρώπινης υγείας σε μεγάλες διαστημικές αποστολές, αναπτύσσοντας ρομπότ και πυραύλους και προσπαθώντας να καλλιεργήσουν τις πρώτες “διαστημικές” πατάτες.

Ο Kim Binsted, ο κύριος ερευνητής για το προσομειωτικό πρόγραμμα διαστημικής εξευρένησης στη Χαβάη, δήλωσε ότι οι ερευνητές περίμεναν με ανυπομονησία να φτάσουν στον νησί και να τρώνε φρέσκα προϊόντα και άλλα τρόφιμα που δεν ήταν διαθέσιμα στο προσομειωτικό περιβάλλον.

Η ΝΑΣΑ είναι αυτή που χρηματοδοτεί την έρευνα μέσα απο το πανεπιστήμιο της Χαβάη. Η προσομείωση ήταν η δεύτερη μακροβιότερη-στο είδος της- αποστολή μετά την αποστολή που διήρκησε 520 μέρες στη Ρωσία, δήλωσε ο Binsted.

share.america.gov