MENU

Ανοίγουν οι «πύλες της κολάσεως» στη Μ. Ανατολή – ΗΠΑ και Ισραήλ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν

Μυστική συνάντηση του διευθυντή της Mossad με συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ
 Παρασκηνιακές εξελίξεις γύρω από το ιρανικό λαμβάνουν χώρα, καθώς όπως όλα δείχνουν παρά την σχετική νηνεμία που υπήρχε το τελευταίο διάστημα μεταξύ Δύσης και Τεχεράνης, θα εισέλθουμε σε νέα τροχιά αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοικτά.

Η μυστική επίσκεψη του Διευθυντή της Mossad στις ΗΠΑ φουντώνει ήδη τις φήμες που λένε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και αυτή την φορά όχι σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά σε πολεμικό.

Ο Yossi Cohen, σε μια επίσκεψη που οργανώθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, συναντήθηκε με συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ, όπου συζήτησαν ζητήματα για την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ η όλη κουβέντα σε μεγάλο βαθμό εστιάστηκε στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι και τα ζητήματα της Μ. Ανατολής.

Ο Διεθυντής της Mossad συμμετείχε επίσης στις συζητήσεις τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου του Ισραήλ και των πρεσβευτή του Τελ-Αβίβ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θεωρείται πλέον πολύ πιθανός ένας πόλεμος κατά του Ιράν.

Υπενθυμίζουμε ο Ν.Τράμπ επέμεινε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας είχε δηλώσει ότι όταν αυτός αναλάβει την εξουσία θα ασκήσει άκρως επιθετική δράση κατά της Τεχεράνης και κατά των ιρανικών πολεμικών πλοίων που παρενοχλούν τα πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, Αμερικανοί ειδικοί τονίζουν ότι οι ιρανικές δυνάμεις έχουν κάνει μια σειρά από προκλητικές κινήσεις εναντίον του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες, ρίχνοντας τις επικρίσεις στους απερχόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα.

Αμυντικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι το Ιράν ανησυχεί από το καθεστώς Τράμπ, θα αναλάβει μια πιο επιθετική δράση ενάντια στις κινήσεις της ιρανικής ισλαμικής δημοκρατίας στον Περσικό κόλπο, για λογαριασμό όμως του Ισραήλ.

Ο Μπέναμ Μπεν Ταλεμπλού, ανώτερος αναλυτής σε αμυντικό ινστιτούτο του Ιράν, δήλωσε ότι το Ιράν είναι πιθανό να δοκιμαστεί σφόδρα από την νέα αμερικανική πολιτική.

«Παρά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχή της Τεχεράνης σε σχέση με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Τράμπ αφορά την πυρηνική συμφωνία, η χώρα θα αντιμετωπίσει και την αμερικανική επιθετικότητα στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Ben Taleblu.

Η στενή πολιτική σχέση του νέου Αμερικανού προέδρου με την ισραηλινή κυβέρνηση , υιοθετώντας όλες τις θέσεις μάλιστα της χώρα αυτής απέναντι στο Ιράν , εκτιμάται από Ιρανούς αξιωματούχους, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πολεμική σύρραξη Ιράν-ΝΑΤΟ.

Αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, επέλεξε τον ειδικευμένο στις πτωχεύσεις δικηγόρο Ντέιβιντ Φρίντμαν για την ανάθεση διπλωματικών καθηκόντων των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι ανυπομονεί ν” αναλάβει στα νέα του καθήκοντα στην Ιερουσαλήμ, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή του για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα προκαλέσει αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για περισσότερα από 68 χρόνια.

Ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έχει εξαγγείλει τη μεταφορά της στην Ιερουσαλήμ. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο μουσουλμανικό κόσμο, παγκοσμίως.

«Ο Φρίντμαν είναι φίλος και έμπιστος σύμβουλος μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ισχυρές σχέσεις που έχει στο Ισραήλ, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διπλωματική αποστολή του, προσφέροντας ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, καθώς ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας και προσπαθούμε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τραμπ σε ανακοίνωση του, που εξέδωσε η ομάδα του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα υποστηρίξει το Ισραήλ, σε μια σειρά ζητημάτων ουσιαστικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πόλεμος κατά του Ιράν

Το αμερικανικό think tank Stratfor σε μία ανάλυσή του είχε εξετάσει τα σχέδια για ένα χτύπημα στο Ιράν.Είτε μόνο από το Ισραήλ,είτε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές του Stratfor ,υποστήριζαν ότι μια “μονομερής” επίθεση δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή του Ισραήλ,που θα θέλει να κάνει την επίθεση μαζί με τις ΗΠΑ. Κι αυτό οφείλεται στις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες (συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδιστικού B-2 που είναι εξοπλισμένο με την Massive Ordnance Penetrator), αλλά και στο γεγονός ότι με τις ΗΠΑ θα υπήρχε καλύτερη ανταπόκριση στα αντίποινα του Ιράν και κυρίως σ΄ ένα ενδεχόμενο κλείσιμο στα Στενά του Ορμούζ.

Το Ισραήλ που είχε “διαγνώσει” την αμερικανική απροθυμία για στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν επεξεργαζάζεται εδώ και πάρα πολλάτο σχέδιο δράσης για να επιτεθεί στο Ιράν μόνο του.

Αυτό περιλαμβάνει μαζικούς βομβαρδισμούς από αεροσκάφη τα οποία όμως θα πρέπει να ανεφοδιάζονται από ιπτάμενα τάνκερ.

Το Ισραήλ έχει περίπου 100 F-16, αεροσκάφη που έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης άλλες εκδόσεις F-16 μοντέλα λόγω των σύμμορφων δεξαμενών καυσίμων, ενώ έχει προσθέσει πλέον και τα F-35.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι το Ιράν και ειδικά μετά την άρση του εμπάργκο δυναμώνει οικονομικά με τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου και έτσι μπορεί να χρηματοδοτεί την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων του στην Συρία όπου πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ εναντίον των μισθοφόρων των σουνιτικών αραβικών χωρών της Αραβικής χερσονήσου.

Το Ιράν επίσης χρηματοδοτεί και ελέγχει την σιιτκή οργάνωση Χεζμπολάχ η οποία δραστηριοποιείται στον Λίβανο και η οποία αποτελεί οργάνωση με πολιτικό και παραστρατιωτικό τμήμα προκαλεί και απειλεί το Ισραήλ αλλά και βοηθά τον Άσαντ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Το Ιράν επίσης διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο τα οποία όμως μοιράζεται στην θαλάσσια περιοχή του Περσικού κόλπου και συγκεκριμένα με το Κατάρ με το οποίο συνορεύει στην θάλασσα.Είναι εύκολο κανείς να καταλάβει ότι Κατάρ και Ιράν βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο για τις θρησκευτικές διαφορές σιιτών -σουνιτών αλλά και για πιο απτά θέματα όπως τα κοιτάσματα αερίου.

Oι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τίποτα πλέον δεν αποκλείεται…



ΠΗΓΗ