MENU

Επαλήθευση του ECONOMIST για το Grexit; Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 15 δις ευρώ μέσα στο 2017

Την θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης σφίγγει ο αμίλητος Σόιμπλε καθώς μέσα στο 2017 οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για το 2017, πέραν των άλλων πληρωμών,
 ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.Oι μεγάλες πληρωμές-σύμφωνα με το Capital.gr- πέφτουν συγκεντρωμένες τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Τις πληρωμές αυτές το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με έσοδα από τον προϋπολογισμό αν δεν υπάρξουν εκταμιεύσεις από το δάνειο του ESM.


Συγκεκριμένα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι πληρωμές ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και το τρίτο τρίμηνο με “βαρύ” μήνα τον Ιούλιο, αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια η εξυπηρέτηση του χρέους απαιτεί ένα καθαρό ποσό της τάξης των 12 δισ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο. Να σημειωθεί εδώ ότι οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις από τον ESM για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στο 2017 είναι της τάξης των 18,2 δισ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται τόσο η εξυπηρέτηση του χρέους όσο και οι ληξιπρόθεσμες πληρωμές προς τρίτους.

Τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσαν να επαληθεύσουν το σενάριο της ετήσιας έκδοσης του Economist ο οποίος κυκλοφόρησε με την “προφητεία” της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ειδικά μετά και την ενοχή της Λαγκάρντ η οποία πολύ δύσκολα θα παραμείνει στα ηνία του ΔΝΤ. Εάν το ελληνικό κράτος δεν πάρει την δόση-πρέζα βαράει κανονικά χρεοκοπία. Η σκέψη των δανειστών είναι να δώσουν αυτά τα χρήματα αλλά με την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα με ένα 4ο Μνημόνιο.