MENU

Αποκάλυψη Ροχανί: Ρωσία και ΗΠΑ βρέθηκαν μερικά εκατοστά από την αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Ρωσία βρέθηκε «μερικά εκατοστά από την αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ, μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη συριακή αεροπορική βάση Ας Σαϊράτ.

«Και αν αποδειχθεί πως οι τρομοκράτες διέσπειραν το δηλητηριώδες αέριο, τι θα κάνουν οι ΗΠΑ; Αν οι τρομοκράτες ανακαλύψουν ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίζουν κάθε φορά που διασπείρουν το αέριο, τι θα γίνει με την περιοχή;», αναρωτήθηκε ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις επιθετικές ενέργειες της Ουάσιγκτον κατά της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν βασίστηκαν σε πραγματικά γεγονότα.
Παράλληλα, ο Ροχανί επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη Συρία, και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών στην αραβική χώρα.
Πάντως, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι γνωρίζει το παραμικρό για ανακοινώσεις του κέντρου κοινής διοίκησης της Ρωσίας, του Ιράν και δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, στις οποίες αναφέρθηκαν ορισμένα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν «κόκκινες γραμμές» πλήττοντας συριακή αεροπορική βάση με πυραύλους Τόμαχοκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο ένα κέντρο κοινής διοίκησης που αποτελείται από δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν και μαχητών που υποστηρίζουν τον Άσαντ, πως η πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης Ας Σαϊράτ υπερέβη τις «κόκκινες γραμμές». Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι σύμμαχοι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα επίθεση και θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στη Δαμασκό.
«Δεν γνωρίζουμε γι’ αυτό, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε και δεν γνωρίζουμε από πού το πήρε το Reuters και από πού εμφανίστηκαν πάλι αυτές οι ανώνυμες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της 6ης Απριλίου, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού στην Ας Σαϊράτ.
Η επιδρομή κατέστρεψε οκτώ υπόστεγα αεροσκαφών και όλον τον στρατιωτικό εξοπλισμό που βρισκόταν μέσα σε αυτά, όμως πολλά μαχητικά δεν έπαθαν τίποτα και ο διάδρομος παρέμεινε εν πολλοίς άθικτος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η επίθεση ήταν μια απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ στις 4 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων και την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει η Ουάσινγκτον στη συριακή κυβέρνηση.
Η Δαμασκός αρνήθηκε τις κατηγορίες για επίθεση με χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία δήλωσε επανειλημμένα πως χρειάζεται λεπτομερής διερεύνηση του επεισοδίου προτού αποδοθεί η ευθύνη για την επίθεση στην Ιντλίμπ σε οποιαδήποτε πλευρά.