MENU

Το Ισραήλ ετοιμάζει μαζική εισβολή για… κατάληψη της Δαμασκού

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.Κυριολεκτικά όλα τινάζονται στον αέρα αν επαληθευτούν οι πληροφοριες που σήμερα δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι το Ισραήλ ετοιμάζει μαζική εισβολή στην Συρία για την κατάληψη της Δαμασκού και την ανατροπή του Σύριου προέδρου, Μπασέρ Άσαντ.

Όπως αποκαλύπτεται, το Ισραήλ σε συνεργασία με Ενωμένες Δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που εδρεύουν νότια της Δαμασκού, καθώς και με δυνάμεις που βρίσκονται στην Ιορδανία, ετοιμάζουν συνδυασμένη εισβολή – επίθεση νότια της Δαμασκού για την κατάληψη της συριακής πρωτεύουσας και την ανατροπή του συριακού καθεστώτος.

Ήδη παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή της Κουνέϊτρα, στα υψίπεδα του Γκολάν, που είναι συριακό έδαφος το οποίο είχαν καταλάβει οι Ισραηλινοί το 1967 και από τότε δεν το έχουν αφήσει.


Το λεγόμενο «Νότιο Μέτωπο» όπως αναφέρεται, συνεργάζεται παράλληλα με τον λεγόμενο «Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό» της αντιπολίτευσης που εδρεύει στα βόρεια και στηρίζεται απ την Τουρκία, για να συντονίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Σύριου προέδρου, Μπασέρ Άσαντ.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως μια τέτοια επιχείρηση όχι μόνο θα τινάξει στον αέρα όλες τις σημερινές ισορροπίες, αλλά θα ανάψει τόσο μεγάλες φωτιές που πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχτούν σε παγκόσμια σύρραξη.

Ήδη η Ρωσία έχει απειλήσει έντονα το Ισραήλ να… καθίσει «στα αυγά του» και να μην επιχειρήσει απονενοημένες ενέργειες, προφανώς γιατί η Μόσχα γνωρίζει τα ισραηλινά σχέδια. Για να μην αναφέρουμε τις αντιδράσεις του Ιράν και της λιβανέζικης Χετζμπολάχ, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα πράξουν οι Κούρδοι καθώς και οι Αμερικανοί που μάλλον δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι αυτές τις ισραηλινές πρωτοβουλίες.

Και ενώ τρέχουν όλες αυτές οι εξελίξεις, έχουμε και το τουρκικό «πάρτι» στο Αιγάιο.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος