MENU

Εξηγώντας τα πολιτικά συστήματα με αγελάδες (εμπλουτισμένο με τα ελληνικά συστήματα)

Σκλαβιά: Δεν έχεις καμμία αγελάδα.
Φεουδαρχία: ¨Εχεις 2 αγελάδες. Ο άρχοντας παίρνει ένα κομμάτι απο το γάλα και την κρέμα.
Καθαρός Σοσιαλισμός:Εχεις 2 αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παιρνει και τις βάζει σε έναν σταύλο μαζί με τις αγελάδες κάποιου άλλου.Εσύ πρέπει να προσέχεις όλες τις αγελάδες. Η κυβέρνηση σου δίνει τόσο γάλα όσο χρειάζεσαι.

Σοσιαλισμός: Εχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση παίρνει μία από τις αγελάδες σου και την δίνει στον γείτονά σου. Και οι δύο είστε αναγκασμένοι να συμμετάσχετε σε έναν συνεταιρισμό όπου πρέπει να διδάξεις στον γείτονά σου πώς να φροντίσεις την αγελάδα του.

Του Μιχάλη Χαιρετάκη

Γραφειοκρατικός σοσιαλισμός: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις βάζει σε έναν αχυρώνα με τις αγελάδες όλων των άλλων. Φροντίζονται από πρώην πτηνοτρόφους. Πρέπει να φροντίσεις τα κοτόπουλα που πήρε η κυβέρνηση από τους πτηνοτρόφους. Η κυβέρνηση σου προσφέρει τόσο γάλα και αυγά οσο λενε οι κανονισμοί της ότι θα πρέπει να χρειαστείς.

Ελληνικός σοσιαλισμός : ¨Εχεις δυο αγελάδες. Η κυβέρνηση σου μοιράζει κοινοτικές επιδοτήσεις που αντιστοιχούν σε 10 αγελάδες που έχεις δηλώσει. Αν είσαι έντιμος και έχεις δηλώσει 2 αγελάδες,δεν πειράζει, κάποιος που δεν έχει αγελάδες αλλά έχει προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό θα πάρει τα χρήματα για τις άλλες 8 και ας μην έχει δεί αγελάδα ποτέ απο κοντά.Η κυβέρνηση φροντίζει να μπορείς να αγοράσεις γάλα που το εισάγει με χρήματα που έχει δανειστεί.

Εκσυγχρονιστικός ελληνικός σοσιαλισμός: ¨Εχεις δυο αγελάδες. Η κυβέρνηση παίρνει κοινοτική επιδότηση και δάνεια για να φτιάξει δρόμο και γέφυρα για να πηγαίνεις το γάλα στην πόλη, για να πάρει μηχανήματα για να αρμεγει το γάλα για σένα,για να πάρει σκυλιά και φράχτες για να προστατεύει τις αγελάδες σου. Πουλάει τα μελλοντικά δικαιώματα γάλακτος με μεγάλο επιτόκιο και κρύβει τα κέρδη σε υπεράκτιες.Εσύ συνεχίζεις να αρμέγεις μόνος τις αγελάδες, να παραφυλάς τα βράδυα μη σου κλέψουν τις αγελάδες και να πηγαίνεις απο τον κατσικόδρομο γιατί ο δρόμος και η γέφυρα δεν βολεύει για τη διαδρομή σου. Στο τέλος σε βάζει να πληρωσεις ο ίδιος για τα δάνεια και επειδή δεν έχεις σου παίρνει και τις δυο αγελάδες και το σπίτι.

Σοσιαλισμος της προόδου:¨Εχεις δυο αγελάδες. Η κυβέρνηση σου παίρνει όλο το γάλα και το δίνει στους δανειστές, σου βάζει φόρους επειδή είσαι πλούσιος και έχεις δυο αγελάδες,σου φορολογεί και το γάλα που σου πήρε, επειδή δεν έχεις να πληρώσεις σου παίρνει και τις δύο και μετά σε καλεί να κατεβείτε μαζί σε απεργία υποστηρίζοντας οτι έχεις αδικηθεί.

Φασισμός: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σε προσλαμβάνει να τις φροντίσεις και σου πουλάει το γάλα.

Ελληνικός φασισμός: Η κυβέρνηση δέρνει όποιον πειράξει τις αγελάδες σου οχι γιατί σε νοιάζεται αλλά για να πάρει ψήφους.

Ελληνικός Αντιφασισμός: Έχεις δυο αγελάδες.Η κυβέρνηση σου λέει οτι είναι καλοδεχούμενοι όσοι θέλουν να έρθουν να μοιραστούν τις αγελάδες σου και το γάλα τους.

Καθαρός κομμουνισμός: Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονες σε βοηθούν να τις φροντίσεις και όλοι μοιράζεστε το γάλα.

Ρωσικός κομμουνισμός: Έχεις δύο αγελάδες. Πρέπει να τις φροντίσεις, αλλά η κυβέρνηση παίρνει όλο το γάλα.

Ελληνικός κομμουνισμός:¨Εχεις δυο αγελάδες. Κάποιοι σου κλέβουν τις αγελάδες και το γάλα αλλά η κυβέρνηση δεν ασχολείται επειδή δεν υπάρχει νόμος για το δικιο του κτηνοτρόφου, αλλά μόνο για το δίκιο του εργάτη.

Δικτατορία: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σε πυροβολεί.

Καθαρή Δημοκρατία: Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου αποφασίζουν ποιος παίρνει το γάλα.

Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία: Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου επιλέγουν κάποιον να σου πει ποιος παίρνει το γάλα.

Γραφειοκρατία: Έχεις δύο αγελάδες. Στην αρχή η κυβέρνηση ρυθμίζει τι μπορείς να τις ταΐσεις και πότε μπορείς να τις αρμεγεις. Μετά σε πληρώνει για να μην τους παίρνεις το γάλα. Επειτα παίρνει και τις δύο, σφάζει τη μια, αρμέγει την άλλη και ρίχνει το γάλα στην αποχέτευση. Στη συνέχεια, απαιτεί να συμπληρώσεις τα έντυπα για τις αγελάδες που σου λείπουν.

Αναρχία: Έχεις δύο αγελάδες. Είτε πουλάς το γάλα σε δίκαιη τιμή είτε οι γείτονές σου προσπαθούν να σε σκοτώσουν και να πάρουν τις αγελάδες.

Ελληνική Αναρχία:Εχεις δυο αγελάδες.Κουκουλοφόροι πετάνε μολότωφ στις αγελάδες σου για να εκδικηθούν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση ως απάντησει σου λέει οτι θα κατεβάσει τις κουκούλες τους και σου φορολογεί το γάλα.

Καπιταλισμός: Έχεις δύο αγελάδες. Πουλάς τη μια και πιέζεις την άλλο να παράγει το γάλα τεσσάρων αγελάδων. Οταν ψοφήσει δηλώνεις έκπληκτος.

Φιλελευθερισμός:Εχεις δυο αγελάδες. Οι αγορές ρυθμίζουν την τιμή που θα πουλάς το γάλα.

Ελληνικός Φιλελευθερισμος: Εχεις δυο αγελάδες.Η τιμή του γάλακτος καθορίζεται απο τα καρτέλ.

Ολοκληρωτισμός: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και αρνείται ότι υπήρχαν ποτέ. Το γάλα απαγορεύεται.

Μνημονιακή δημοκρατία:¨Εχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση σου ανακοινώνει οτι χρωστάς το χόρτο που αντιστοιχεί σε 2.000 αγελάδες που ουδέποτε είχες, σου παίρνει όλο το γάλα , μια-μια τις αγελάδες, το σπίτι και το κτήμα. Η κυβέρνηση, πουλάει για ένα ευρώ τις αγελάδες,το σπιτι και το κτήμα και μοιράζει την ίδια ποσότητα γάλακτος σε όλους ίσα ισα για να μην πεθάνουν.

Σουρρεαλισμός:Εχεις δυο καμηλοπαρδάλεις.Η κυβέρνηση σε υποχρεώνει να πάρεις μαθήματα ανθοκομίας

Ελληνικός Σουρρεαλισμός: ¨Εχεις δυο αγελάδες.Δεν έχεις λεφτά για χόρτα γιατί οι τράπεζες έχουν capital controls. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την ίδρυση διαστημικού κέντρου για να παρακολουθεί και να προσέχει τις αγελάδες σου με δορυφόρο.