MENU

Χόκινγκ: Η ανθρωπότητα απειλείται από τα δημιουργήματά της - Οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι

«Δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε επομένως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε». H ανθρωπότητα απειλείται από τους κινδύνους που η ίδια δημιούργησε, προειδοποιεί ο διάσημος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ φέρνοντας ως παράδειγμα τους πυρηνικούς πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά κατασκευασμένους ιούς.

Περαιτέρω πρόοδος σε επιστήμες και τεχνολογία θα δημιουργήσει νέους τρόπους μέσω των οποίων τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, όπως ανέφερε μιλώντας σε ειδική επιστημονική διάλεξη υπό την αιγίδα του BBC.

«Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετά μικρή, ωστόσο συσσωρευμένη στο χρόνο γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», είπε.

Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα έχουν εγκαθιδρυθεί αυτοδιατηρούμενες αποικίες ανθρώπων στο διάστημα τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, «επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο».

Σε προηγούμενες ομιλίες του, ο κ. Χοκιγνκ είχε υπογραμμίσει του ενδεχόμενους κινδύνους από την δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη ώστε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου.

Σε ότι αφορά τις συμβουλές του για τους νέους επιστήμονες, ο καθηγητής Χόκινγκ ανέφερε ότι οι νέοι θα πρέπει να διατηρήσουν μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο και τεράστιο σύμπαν. «Από τη δική μου οπτική γωνιά, τα χρόνια αυτά ήταν ένδοξα για να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στη θεωρητική φυσική. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την στιγμή “Εύρηκα” που κάποιος ανακαλύπτει κάτι που κανείς δεν ήξερε πριν»