MENU

Οι τελευταίοι σπασμοί των ολετήρων

Σενάρια ανασχηματισμού, αμέσως μετά από το χαστούκι που θα φάει η κυβέρνηση στις 16 και στις 22 Ιουνίου, σχεδιάζει το Μαξίμου.
 Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Τσίπρας από τους καλοταϊσμένους αλλά παντελώς άσχετους Καρανίκες που έχει δίπλα του είναι πολλές. Από το… Κούγκι και τις εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι τη θεωρία της… πάπιας. Δηλαδή κάνουν την πάπια μέχρι του χρόνου για να μη χάσουν την εξουσία, αδιαφορούν για τις επιπτώσεις της διακυβέρνησής τους και περιμένουν πότε θα σβήσει το καντηλάκι τους και πότε θα επιστρέψουν στο 3%. 
Αν και κάποιοι πιστεύουν ακόμη ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι καθώς έχουν στα χέρια τους ορισμένα χαρτιά. 
Από πραγματικά σκάνδαλα τύπου Γιάννου Παπαντωνίου που θα προκαλέσουν αναταραχή και αποπροσανατολισμό μέχρι επιθέσεις σε βάρος της ΝΔ, προσωπικά κατά του Κ. Μητσοτάκη αλλά και κατά κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η όποια λύση για το χρέος θα έρθει μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2018. 
Μοναδικός σκοπός της είναι να πάρει τις επόμενες ημέρες τη μεγαλύτερη δυνατή δόση, γύρω στα 9 δις ευρώ ώστε να πληρώσει τα χρεολύσια και να αρχίσει να μοιράζει και κάποια λεφτά είτε με τη μορφή παροχών μέχρι το τέλος του έτους είτε με πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.
Και το δεύτερο που θέλει να πετύχει είναι μια υπόσχεση για το χρέος του στυλ «θα παρέμβουμε αν χρειαστεί με μέτρα ελάφρυνσης». Μ’ αυτά θα εμφανιστεί το Μαξίμου ικανοποιημένο και θα μπορέσει να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.
Τα μπάνια του λαού ξεκινάνε, η καλή τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη, οπότε υπάρχει μια σχετική χαλαρότητα στον κόσμο μέχρι να έρθει ένας ακόμη δύσκολος χειμώνας. Η βασική εισήγηση, επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια επικίνδυνη ρήξη, είναι να γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός, να αναζητηθούν Ιφιγένειες που θα πληρώσουν τη συνολική αποτυχία της κυβέρνησης και μέσω νέων προσώπων να δείξει ο Τσίπρας ότι κάνει νέο ξεκίνημα.
 Να διώξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Σκουρλέτη, τον Κατρούγκαλο, τον Παπαδημητρίου και πέντε – έξι παντελώς αποτυχημένους και με νέα στελέχη να χαράξει καινούργια στρατηγική που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. 
Πρόσωπα που θα υπηρετήσουν πιο τεχνοκρατικές πολιτικές, με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων. Λιάκος, Πιτσιόρλας, Χαρίτσης και τρεις – τέσσερις ακόμη νέοι που εμπιστεύεται ο Τσίπρας θα γίνουν οι «Ταλιμπάν» του στην απέλπιδα προσπάθεια να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται.
Το σχέδιο αυτό ενδεχομένως να ξεδιπλωθεί προς τα τέλη του μήνα οπότε και θα έχουν κλειδώσει οι αποφάσεις (ή μη αποφάσεις) για το χρέος και πλέον η κυβέρνηση δεν θα έχει να πουλήσει άλλο αφήγημα.
Όμως, ό,τι κι αν κάνει το Μαξίμου θα μοιάζει με τις τελευταίες αναλαμπές του μελλοθάνατου. Η κυβέρνηση διανύει το «πράσινο μίλι» της, την απόσταση που θα διανύσει μέχρι το τέλος της θητείας της. 
Ό,τι κι αν επιχειρήσει θα είναι απλά σπασμοί χωρίς κανένα νόημα. Και οι πολίτες και το πολιτικό σύστημα και οι δανειστές έχουν διαγράψει το πιο καλό, μνημονιακό παιδί. Και το κάνουν αυτό όχι γιατί δεν τους κάνει όλα τα χατίρια αλλά γιατί βαρέθηκαν να γίνονται όλα με δραματικές καθυστερήσεις που προκαλούν τεράστιο κόστος.