MENU

ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ «ΕΠΟΠΤΕΙΑ»!

Εποπτεία στην Ελλάδα και μετά το μνημόνιο – Μελετάται σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, απασχολεί τους θεσμούς, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να αποτρέψουν πιθανή εκτροπή για οποιονδήποτε λόγο.

Πηγές τους μεταφέρουν ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει, αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο λόγος του έντονου ενδιαφέροντος των δανειστών για την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, είναι, όπως αναφέρουν οι πηγές τους, η μεγάλη διάρκεια και το ύψος του δανειακού προγράμματος της χώρας.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση σημειώνουν, κάνοντας τον διαχωρισμό από άλλες μεταμνημονιακές χώρες. Εξετάζεται έτσι, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας, που θα φωτογραφίζει, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει διατυπωθεί πρόταση για σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αν και οι πηγές παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο έχει πρακτικές δυσκολίες.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα διέπεται από το πλαίσιο παρακολούθησης των μεταπρογραμματικών χωρών ως προς τις δημοσιονομικές της επιδόσεις, ενώ νέο μνημόνιο είναι πιθανό σε περίπτωση που θα στηριχθεί από τη λεγόμενη ενισχυμένη πιστωτική γραμμή του ESM, μετά τη λήξη του προγράμματός της.



Καθημερινή της Κυριακής (9/7)