MENU

ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟ ΦΙΑΣΚΟ… MADE BY TURKEY!!!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδακης,Εδώ και μήνες οι Τούρκοι συνεχώς διαφήμιζαν και πρόβαλλαν από τα τουρκικά ΜΜΕ την μεγάλη «επιτυχία» της Τουρκίας να κατασκευάσει με την πολεμική της βιομηχανία  το καινούργιο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό και ερευνητικό αεροσκάφος για τις ανάγκες της πολεμικής της αεροπορίας. Μάλιστα η μεγάλη αυτή επιτυχία είχε πάρει και την διάσταση της πλήρης ανεξαρτητοποίησης και αποδέσμευσης της Τουρκίας από τα αντίστοιχα μη επανδρωμένα ισραηλινά και αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία ένεκα της «νέας» τουρκικής πολιτικής σταμάτησαν να εφοδιάζουν την τουρκική πολεμική αεροπορία.



Ειδικά τα περίφημα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron, έχουν αποκλειστεί εδώ και καιρό από την τουρκική αγορά οπλικών συστημάτων με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα στον τομέα αυτό παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν εξ’ αιτίας της μεγάλης πολεμικής ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Για τον λόγο αυτό η τουρκική πολεμική βιομηχανία, TAİ, προχώρησε στην κατασκευή του νέου μοντέλου τουρκικής παράγωγης μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την ονομασία, ANKA.




Και ήρθε η μεγάλη μέρα της δοκιμής αυτού του καινούργιου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η δοκιμή γίνονταν στην περιοχή της πόλης Μπάτμαν υπό την εποπτεία της Δεύτερης Διοίκησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Διοίκησης της 8ης αεροπορικής βάσης του Ντιαρμπακίρ. Συγκεντρώθηκαν οι ιθύνοντες της παραγωγής στην τοποθεσία İkiztepe köyü και ώρα 4 μετά μεσημβρίας για να παρακολουθήσουν την δοκιμαστική πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Και πράγματι το αεροσκάφος απογειώθηκε αλλά μετά από λίγο… κατέπεσε και συνετρίβει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πολεμικών παρατηρητών που είχαν προσκληθεί για να παρακολουθήσουν την δοκιμή, των υπευθύνων της παραγωγής και των αξιωματικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Δυστυχώς για τους Τούρκους η δοκιμή και η διαφήμιση άλλου ενός «μεγάλου επιτεύγματος», (βλέπε φιάσκου), της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, κατέληξε σε τραγική αποτυχία και σε εντυπωσιακή συντριβή που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα γιατί το αεροσκάφος ήταν μη επανδρωμένο.

Το νέο αυτό ατύχημα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ατυχημάτων και με ανθρώπινα θύματα που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια την αεροπορία της Τουρκίας, η οποία θέλει να αυτοδιαφημίζεται σαν μια από τις καλύτερες και πιο μαχητικές παγκοσμίως.

Θαυμάστε τους… νταήδες του Αιγάιου!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος