MENU

Τα κεφάλια μέσα... Οι επόμενοι μήνες μυρίζουν μπαρούτι.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή.Μέρες  καλοκαιρινής πολιτικής ραστώνης περνάει η χώρα, καθώς η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι η τελευταία  της ήπιας πολιτικής δραστηριότητας. Από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν στροφές με ορόσημο την ΔΕΘ, όπου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα «ανοίξουν τα χαρτιά τους» ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίστοιχα.

Για το Μέγαρο Μαξίμου ειδικά προμηνύεται ένα δύσκολος «πολιτικά» χειμώνας, μια και από την πρωτοχρονιά του 2018, σε περίπου έξι μήνες δηλαδή από σήμερα μία σειρά μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τεθούν σε εφαρμογή, κάνοντας ακόμα πιο σκληρή την ήδη πολύ κακή πραγματικότητα των Ελλήνων.
Το Τέταρτο Μνημόνιο, όπως συνηθίζει να το αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση, φόρτωσε σχεδόν 4,9 δισ. ευρώ  μέτρων στις ήδη ταλαιπωρημένες πλάτες της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οδού Πειραιώς.
Η «λυπητερή» με αριθμούς:
«Κούρεμα» συντάξεων
Καταργείται από το 2019 η προσωπική διαφορά, γεγονός που θα επιφέρει μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το 2018, θα περικοπεί το ΕΚΑΣ κατά 238 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 θα καταργηθεί. Το μόνο υπό αίρεση αντιστάθμισμα είναι ότι μπορεί να μειωθεί ή να καταργηθεί το 2019 η συμμετοχή σε γιατρούς και φάρμακα ενώ ήδη από φέτος έχει χαθεί η έκπτωση για τις ιατρικές δαπάνες.
Αύξηση Φόρων
Από 1η Ιανουαρίου 2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Από το 2020 – με ενδεχόμενη εφαρμογή ήδη από το 2019 εάν το ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – μειώνεται το αφορολόγητο στις 5.681 ευρώ ή στις 6.250 ευρώ αν και εφόσον εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Η άμεση συνέπεια του συγκεκριμένου μέτρου είναι η απώλεια έως και 650 ευρώ το χρόνο  για τους πολίτες με εισοδήματα από 5.681 ευρώ έως 21.500 ευρώ το χρόνο.

Υψηλότερες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών
Μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών καλούνται να πληρώσουν με το νέο Μνημόνιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα χάσουν 59 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 και 138 εκατ. το 2019.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα
Φτωχότερα θα γίνουν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά της χώρας καθώς θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους με την περικοπή κατά 58 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης. Ουσιαστικά, από την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, μειώνεται κατά 50%! Με λίγα λόγια, είτε θα το λάβουν πολύ λιγότεροι είτε θα περικοπεί στο μισό για όλους τους πολίτες που το δικαιούνται!

Πολύ πιο εύκολες οι ομαδικές απολύσεις
Χαλαρώνει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις γιατί ο ρόλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αποδεικνύεται πλέον διακοσμητικός.

 Όπως διευκρινίζεται στο σχετικό κείμενο, «σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, η αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο». Επί της ουσίας, η απόφαση του ΑΣΕ δεν είναι δεσμευτική. Στην προηγούμενη διατύπωση, που αντικαταστάθηκε, οριζόταν ότι «η αρνητική αιτιολογημένη απόδοση του ΑΣΕ, λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενων στα πολιτικά δικαστήρια». Δεν σταματούν όμως εκεί οι παρεμβάσεις στα εργασιακά. 
Επαναδιατυπώθηκε η παράγραφος για την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αναστέλλονται ως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, επανέρχονται υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που κάνει όμως τη διαφορά.

Προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, προβλέπεται ότι στο στενό Δημόσιο τομέα το 2020 και 2021 θα προσλαμβάνονται περισσότεροι υπάλληλοι από εκείνους που αποχωρούν. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται 9.000 προσλήψεις το 2020 και 8.500 το 2021 ενώ θα φύγουν 8.200 και 7.500 αντίστοιχα. Επίσης, στα ειδικά μισθολόγια, αυξάνονται όσα επιδόματα δεν καταργούνται. Προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση διατηρείται τουλάχιστον ένα επίδομα. Αν προκύψει αύξηση από το νέο σύστημα αμοιβών τότε χορηγείται σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει τα όσα η ίδια υπέγραψε και ψήφισε μερικούς μήνες πριν. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την ανησυχητική εικόνα των δημοσίων εσόδων του Ιουλίου, μια και καταγράφηκε «τρύπα» ύψους 730 εκατ. ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κρύψει την ελπίδα του ότι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά θα «σωθεί» από την φετινή «απογείωση» του τουρισμού.

Όποια και αν είναι πάντως η συνεισφορά της «ναυαρχίδας» της εθνικής μας οικονομίας, οι επόμενοι μήνες ...μυρίζουν μπαρούτι.