MENU

«ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ – ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2018 – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ»

Κατάρρευση των εσόδων …Χιλιάδες απολύσεις από αρχές 2018 ως το 2020 – Διπλή πίεση από Fuds και ΕΚΤ για μείωση κόστους – Μπαίνουν λουκέτα σε δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα Ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους θα απολυθεί από τις Τράπεζες μέχρι το 2020. Αυτό είναι πλέον το σχέδιο που προβλέπει απολύσεις και λουκέτα σε υποκαταστήματα.
Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρίσκονται σε μια μέγκενη fuds και ΕΚΤ. Οι μεγαλομέτοχοι πιέζουν ασφυκτικά για μείωση προσωπικού και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μείωση του λειτουργικού κόστους.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες, καθώς η οικονομία δεν ανακάμπτει, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για παχυλές εθελούσιες εξόδους. Η μείωση προσωπικού δεν μπορεί να γίνει με προγράμματα ανάλογα του πρόσφατου παρελθόντος.
Παράλληλα οι άμεσοι φόροι παρουσιάζουν κατάρρευση έως 40%. Από τον Ιούνιο και μετά εισπράττονται κανονικά μόνον οι έμμεσοι φόροι. Δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου στηρίζεται αποκλειστικά στις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επιβλήθηκαν από πέρυσι το καλοκαίρι (σε ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, τέλη τηλεφωνία κλπ). Το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ των έμμεσων φόρων δείχνει ότι φόρους πληρώνουν πλέον «με το στανιό» οι καταναλωτές -αδιακρίτως εισοδήματος- και όχι οι φορολογούμενοι. Και όλα αυτά υπό συνθήκες capital control και πληρωμών με κάρτες αλλά και σε μια περίοδο που, θεωρητικά, η χώρα επιστρέφει στην Ανάπτυξη και οι φόροι στα εισοδήματα θα έπρεπε να αυξάνονται.  
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν παρατήσει τη μάχη της πληρωμής των φόρων. Σε δύο γραφήματα αποτυπώνεται η κατάρρευση των εσόδων έναντι των στόχων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ). Εκεί φαίνεται ότι μόνον σε ένα μήνα (τον Μάιο 2017) πήγε καλά η είσπραξη των φόρων. Στους 7 από τους 8 πρώτους μήνες του χρόνου οι εισπράξεις Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ήταν πολύ κάτω από το στόχο. 
Πώς εξηγείται αυτό; Τον Μάιο δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα να πληρώνονται τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. Ό,τι εισέπραττε το Κράτος ήταν από κατασχέσεις οφειλών ΠΟΕ και την μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς και τις συντάξεις που διαρκώς μειώνονται. 
Αντίστοιχα και τα συνολικά φορολογικά έσοδα πάσης φύσεως που κάθε μήνα έως τον Μάιο «ανεβοκατέβαιναν» πάνω ή κάτω από τον μηνιαίο στόχο,  από τον Ιούνιο και για 3 συνεχόμενους μήνες εμφανίζουν επιταχυνόμενη πτώση, από το +10% έναντι του στόχου σε -21%. Και αυτό πριν ακόμα φανεί τι τελικώς θα μπορέσουν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ΕΝΦΙΑ –που πάντως θεωρείται ως ο πιο «μπετόν αρμέ» σε εισπράξεις φόρος από καταβολής Μνημονίων με ποσοστά εισπράξεως που δεν πέφτουν ποτέ κάτω από 80%-85%.
Στην πράξη, το κράτος βρίσκει έσοδα από φόρους που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν «με το στανιό». Μόνον από έμμεσους φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως –ανεξαρτήτως εισοδήματος- ή με διώξεις, «λουκέτα»  και κατασχέσεις σε όσους χρωστούν έστω και λίγα ευρώ, το κράτος κατάφερε να εισπράξει περισσότερα από όσα υπολόγιζε στους πρώτους 8 μήνες του έτους.
Η κυβέρνηση μπροστά στον φόβο της περαιτέρω μείωσης των φορολογικών εσόδων, δίνει παράταση ενός μήνα για την επιστροφή των αδήλωτων κεφαλαίων (ψίχουλα ήρθαν από το εξωτερικό τους προηγούμενους μήνες) 

anargyros61