MENU

Γιατί γίνονται τόσο πολλοί σεισμοί στο Μεξικό

Το Μεξικό έχει μια θανατηφόρα και άτυχη ιστορία με σεισμούς, αφού έχει την ατυχία να βρίσκεται πάνω στο δακτυλίδι της φωτιάς το οποίο συγκαταλέγεται στις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές  του πλανήτη..

Συχνά χτυπάται,από σεισμούς  με τον τελευταίο να έρχεται την 32η επέτειο της καταστροφής του 1985 που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους και σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο μεγάλο σεισμό των  8,1 Ρίχτερ στη νότια ακτή.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής είναι ευάλωτη στους σεισμούς  λόγω της θέσης της σε ένα μεγάλο πλέγμα τεκτονικών πλακών, πάνω στο οποίο κάθεται η γη και οι θάλασσες της Γης.



Το Μεξικό είναι στην άκρη των δύο μεγαλύτερων πλακών στον κόσμο - τις πλάκες της Βόρειας Αμερικής και του Ειρηνικού - καθώς και η μικρότερη πλάκα Cocos.

Επίσης, είναι στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», μια πεταλοειδής περιοχή γύρω από τις άκρες του Ειρηνικού Ωκεανού, από την Αυστραλία στις Άνδεις, κατά μήκος της οποίας συμβαίνει το 90% όλων των σεισμών.




Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Μεξικό το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στις δονήσεις της γης.

Οι πλάκες της Γης αλέθονται η μία με την άλλη συνεχώς. Μερικές φορές κολλάνε και δημιουργείται τεράστια πίεση, και η ξαφνική απελευθέρωση της πίεςσης αυτής έχει σαν συνέπεια τον σεισμο.


Πάνω από αυτό, η πλάκα Cocos είναι πυκνότερη από την ξηρά του Μεξικού, πράγμα που σημαίνει ότι η μαλακή γη της χώρας καταρρέει πιο εύκολα.

Αυτός ο συνδυασμός τον καθιστά μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες στον πλανήτη.

Η πόλη του Μεξικού, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τελευταίο σεισμό, χτίστηκε κυρίως πάνω σε μια πρώην λίμνη, καθιστώντας την ακόμα πιο ευαίσθητη.

Η Ιαπωνία, η Τουρκία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, οι Φιλιππίνες, η Ινδία και το Ελ Σαλβαδόρ είναι επίσης μεταξύ των χωρών που είναι πιο ευάλωτες σε σεισμούς.