MENU

Δαίδαλος: Έρχεται το πρώτο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό - Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Βροχές, καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλαζοπτώσεις - Μέχρι την Πέμπτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία - Για κίνδυνο πλημμυρών προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος - Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, ο Δαίδαλος θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα Δευτέρα μέχρι και τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης 26/10. Πιο συγκεκριμένα:


Σήμερα, βροχές και καταιγίδες αναμένονται καταρχάς στα δυτικά και αργότερα μέσα στην ημέρα στα βόρεια, ενώ αργά το βράδυ ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη 24/10, ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ από μεσημέρι, ο στροβιλισμός του Δαιδάλου πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσει ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Την Τετάρτη 25/10, ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με βελτίωση στα δυτικά και βόρεια.

Την Πέμπτη 26/10 και καθώς ο Δαίδαλος θα έχει μετακινηθεί προς τα νότια, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα για σήμερα, περιμένουμε σημαντική μεταβολή του καιρού. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες στη Δυτική και Βορειοδυτική χώρα, φαινόμενα που σταδιακά θα επηρεάσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και από τις απογευματινές ώρες θα επεκταθούν στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδευτούν από ενισχυμένους ανέμους, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Τονίζεται ότι τις βραδινές ώρες ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν τα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, τις Ανατολικές Κυκλάδες, την Κρήτη και ιδιαίτερα την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα θα εκδηλωθεί πρόσκαιρη έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 20 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 24 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Νότιο Αιγαίο θα νοτιοδυτικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις αρχικά έως 5 μποφόρ και σταδιακή ενίσχυση στα 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και στα βόρεια πελάγη τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Πολύ ενισχυμένο δυτικό ρεύμα αναμένεται να επικρατήσει στον Κορινθιακό κόλπο, με εντάσεις που θα αγγίξουν και τα 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν, με πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης βροχής ή καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά σε ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς.

Για κίνδυνο πλημμύρων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως αναφέρει:

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό είναι καθ'οδόν προς την περιοχή μας και από αύριο (Δευτέρα) το πρωί θα αρχίσει να επηρεάζει πρώτα την βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Πολύ γρήγορα, μέσα στη Δευτέρα, οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας και προς το τέλος της ημέρας και περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, οι βροχές θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας, σχεδόν το μεγαλύτερο αν εξαιρέσουμε τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Πελοποννήσου όπου εκεί τα φαινόμενα θα είναι πολύ εξασθενημένα, τοπικού χαρακτήρα και μικρής χρονικής διάρκειας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και των Δωδεκανήσων διότι εκεί οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑ
Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Τετάρτη θα ξημερώσει με άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της επικράτειας (πλην των δυτικών τμημάτων που κατά βάση εκεί ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση), όμως από το βράδυ της ίδιας ημέρας και στη συνεχεία (μέχρι την Πέμπτη) οι περισσότερες βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται κυρίως σε τμήματα της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της ανατολικής Πελοποννήσου αλλά και στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Ίσως τοπικά το βράδυ της Τετάρτης παραμείνουν λίγες βροχές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΤΠΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Φαίνεται ότι η κακοκαιρία θα μας αποχαιρετήσει από το μεσημέρι-απόγευμα της Πέμπτης και τα όποια φαινόμενα, μέχρι και την Παρασκευή, θα επηρεάζουν μόνο την Κρήτη όπου εκεί ο καιρός θα συνεχίσει για άλλη μια ημέρα να είναι φθινοπωρινός και «Βρετανικού τύπου».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των Επτανήσων, όπου κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι στο Ιόνιο (έως 7-8 μποφόρ) αλλά και οι κάτοικοι του Αιγαίου και της Ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου από το μεσημέρι της Τετάρτης θα εισέλθει από τα βόρεια ένας ισχυρός βοριάς που θα αγγίζει και τα 8 μποφόρ τοπικά.
Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών καταιγίδων, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι σε αυτά τα τμήματα.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ
Φαίνεται ότι, ειδικά από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατά 6-8°C κατά μέσο όρο σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου. Όχι ότι θα επικρατήσει ιδιαίτερο κρύο που θα θυμίζει χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες αλλά όπως και να έχει η πτώση της θερμοκρασίες θα είναι αισθητή. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδηλωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1500-1600 μέτρα και στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800-1900 μέτρα.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ
Στον χάρτη που σας έχω επισυνάψει μαζί το κείμενο μου, σας δίνω τις περιοχές που δίνουν υποψηφιότητα για να εκδηλωθούν τα πιο ισχυρά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της 4ήμερης κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτές τις 4 ημέρες (και ειδικά τη Δευτέρα και την Τρίτη), θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα οι κάτοικοι των παρακάτω νομών (η περιφερειών) ώστε σε περίπτωση που θα εκδηλωθούν σε τοπικό επίπεδο πολύ ισχυρά φαινόμενα, τουλάχιστον να αποφύγετε τις πλημμύρες:

- Επτάνησα
- Θεσπρωτίας
- Ιωαννίνων
- Άρτας
- Πρέβεζας
- Δυτικά Καστοριάς
- Δυτικά Κοζάνης
- Δυτικά Γρεβενών
- Δυτικά Τρικάλων
- Δυτικά Καρδίτσας
- Δυτικά Ευρυτανίας
- Αιτωλοακαρνανίας
- Αχαΐας
- Ηλείας
- Μεσσηνίας
- Δυτικά Αρκαδίας
- Δυτικά Λακωνίας
- Πέλλας
- Ημαθίας
- Κιλκίς
- Θεσσαλονίκης
- Σερρών
- Δράμας
- καβάλας
- Ξάνθης
- Ροδόπης
- Έβρου
- Νησιά ανατολικού Αιγαίου
- Δωδεκάνησα
- Δυτική και νότια Κρήτη



Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Αττικής, αλλά όπως όλα δείχνουν, ούτε η ένταση των βροχοπτώσεων, ούτε και η διάρκεια τους θα προβληματίσουν. Αν κάπου εκδηλωθούν πολύ ισχυρά φαινόμενα θα είναι σε πολύ τοπικό επίπεδο, που και πάλι το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Άρα λοιπόν, ναι μεν θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές αλλά χωρίς να μας δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Βέβαια, πάντα ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.