MENU

Αιτία πολέμου; Βρετανική νάρκη βύθισε το υποβρύχιο της Αργεντινής Σαν Χουάν (118)

Το άτυχο πλήρωμα του υποβρυχίου της Αργεντινής το οποίο χάθηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού , έπεσε «θύμα» νάρκης της περιόδου του πολέμου των Φώκλαντ,
 η οποία ήταν απομεινάρι ενός «βρώμικου πολέμου» μεταξύ Βρετανών και Αργεντινών το 1982.

Το σενάριο αυτό ανέφερε ο Ρώσος πλοίαρχος Βασίλη Ντανίκιν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Το βρετανικό ναυτικό είχε ποντίσει νάρκες από τον πόλεμο του 1982, στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Αργεντινής. Η νάρκη μένει ενεργή για 35 χρόνια, ενώ οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αποσυνδέθηκε από το σχοινί και να κτύπησε το υποβρύχιο της Αργεντινής « Σαν Χουάν», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματικός , ο οποίος «γνωρίζει» πολύ καλά την ύπαρξη ναρκών στην περιοχή , τις οποίες έχει επισημάνει και το ρωσικό ναυτικό εδώ και πολλά χρόνια.


Το βρετανικό βασιλικό ναυτικό χρησιμοποίησε διάφορα υποβρύχια κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ.

Ενώ η δράση του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής σταμάτησε σχεδόν πλήρως μετά την απώλεια του καταδρομικού «Στρατηγός Belgrano», στις 2 Μαΐου, 1982 από τις επιθέσεις του βρετανικού υποβρυχίου HMS Conqueror, το ίδιο υποβρύχιο παρέμεινε ενεργό στην περιοχή.



Στις 15 Νοεμβρίου 2017, το υποβρύχιο «San Juan», με 44 άτομα πλήρωμα έχασε την επαφή με το κέντρο ελέγχου του στόλου 430 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτή της χερσονήσου Valdes, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αργεντινής, όταν έπλεε τον Ατλαντικό προς την πόλη Αυστραλία προερχόμενο από την ναυτική βάση Mar del Plata.


Με έκρηξη μοιάζει ο θόρυβος που καταγράφηκε στα νερά του νοτιοδυτικού Ατλαντικού λίγες ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του αγνοούμενου υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του Ναυτικού της Αργεντινής, πλοίαρχος Ενρίκε Μάλμπι, είχε αναφέρει το γεγονός της καταγραφής μιας «υδροακουστικής ανωμαλίας», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για έκρηξη.

Η οργάνωση CTBTO, με έδρα τη Βιέννη, διευθύνει σταθμούς παρακολούθησης που είναι εξοπλισμένοι με συσκευές, όπως υδρόφωνα, δηλαδή υποβρύχια μικρόφωνα τα οποία σαρώνουν τους ωκεανούς και καταγράφουν ηχητικά κύματα.





Το «υποθαλάσσιο κρουστικό κύμα» που αναφέρθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2047 ήταν πολύ σύντομης διάρκειας, ασυνήθιστο και μη φυσικό στην προέλευσή του, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ειδικός μηχανικός της CTBTO Μάριο Ζαμπόλι.

Οι αρχές της Αργεντινής δεν αποκλείουν τίποτα για την τύχη του χαμένου υποβρυχίου και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.