MENU

Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει έκρηξη της φούσκας του bitcoin αλλά πότε

Το Bitcoin πέρασε  το φράγμα των10.000 δολλαρίων  τη Δευτέρα και από τη στιγμή που  διαβάζετε αυτό το άρθρο πιθανόν να έχει περάσει  τα11.000 δολλάρια - η τελευταία τιμή ήταν στα  10.831,75 δολλάρια. 
 Ας κάνουμε μια πρόβλεψη. Ένα bitcoin είναι άχρηστο. Η τιμή του θα καταρρεύσει και όλοι όσοι σκέφτονταν ότι είχαν κάνει την τύχη τους θα ξυπνήσουν με κατεβασμένα  κεφάλια. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να προχωρήσει υψηλότερα, ίσως πολύ υψηλότερα, προτού συμβεί αυτό.

Γιατί έτσι? Η απάντηση έρχεται σε τρία μέρη.

 Πρώτον, γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής οικονομικής φούσκας. 

Δεύτερον, το bitcoin δεν έχει τις κλασικές ιδιότητες που ορίζουν τα επιτυχημένα νομίσματα.

 Και τρίτον, έχει ορισμένα στοιχεία που το  έχουν καταστήσει ασυνήθιστα ανθεκτικό, και μάλιστα χρήσιμο, που του επέτρεψαν να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση όση έχει.

Η εμφάνιση φουσκών είναι εύκολο να σχεδιαστούν. Σε όλη την ιστορία υπήρξαν οικονομικές φούσκες, όπου κάτι όχι και τόσο πολύ πολύτιμο  οδηγείται σε αυτό που στη συνέχεια φαίνεται γελοίο, στα ύψη. 
Κλασικές περιπτώσεις είναι   η λάμψη της ολλανδικής τουλίπας 1636/7, η φούσκα του South Sea του 1720, η σιδηροδρομική έκρηξη της δεκαετίας του 1840, η Wall Street στη δεκαετία του 1920, και μέσα στις αναμνήσεις μας το boom dot-com του 1998/9.

Συνήθως υπάρχει κάποια μέθοδος στην τρέλλα. Οι σιδηρόδρομοι μεταμόρφωσαν τον κόσμο και εξακολουθούμε να ζούμε με τα οφέλη της boom dot-com.
 Όμως, πολλοί από τους καθυστερημένους επενδυτές τόσο στους σιδηροδρόμους όσο και στις εταιρείες dot-com έχασαν και  τα πουκάμισα τους.

Μερικές φορές, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος - απλώς για καθαρή κερδοσκοπία. Αυτό που μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι είναι ότι πρόκειται για ένα κλασικό έδαφος με φυσαλίδες που θα καταλήξουν σε φούσκα.


Τι είναι το Bitcoin;


Το Bitcoin είναι μια οντότητα που λίγοι άνθρωποι μπορούν να εξηγήσουν. Αξίζε λιγότερο από 10 σεντς το 2010, λιγότερο από 10 δολάρια το 2012, αλλά αυξήθηκε στα 750 δολάρια πριν από ένα χρόνο και τώρα στα 10.000 δολάρια συν. 

Αυτό είναι το δολάριο της Ζιμπάμπουε αντίστροφα.

Αυτό οδηγεί στο δεύτερο σημείο. Γνωρίζουμε πολλά για τα νομίσματα, επειδή υπήρχαν  
ή  σε κάποια μορφή για τουλάχιστον 7.000 χρόνια. 
Η κλασική νομισματική θεωρία θεωρεί ότι έχουν τρία χαρακτηριστικά: είναι μέσο ανταλλαγής, παρονομαστής αξίας και μέσο  πλούτου. (Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν ένα τέταρτο, ένα πρότυπο προθεσμιακής πληρωμής, αλλά ας το κρατήσουμε πιο απλό.)


Τα περισσότερα νομίσματα κάνουν τα πρώτα δύο αρκετά καλά, γιατί έτσι χρησιμοποιούμε τα χρήματα κάθε μέρα και γνωρίζουμε και συγκρίνουμε τις τιμές στο σούπερ μάρκετ.

Κάνουν και το τρίτο το  χειρότερο, καθώς όσοι ήταν γύρω μας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με πληθωρισμό πάνω από 20 τοις εκατό το χρόνο, το θυμούνται καλά.

Σήμερα δεν κρατάμε πολύ από τις αποταμιεύσεις μας σε μετρητά, λόγω των επιτοκίων που δίνει η τράπεζα. Αλλά σε έναν κόσμο με χαμηλό πληθωρισμό και τουλάχιστον για σύντομες περιόδους, είναι ένα καλό μέσο αύξησης πλούτου.

Αλλά - και αυτό είναι το σημείο - το  bitcoin κάνει καμία από αυτές τις λειτουργίες καλά. Δεν είναι πολύ χρήσιμο ως μέσο ανταλλαγής γιατί δεν είναι ακόμη ευρέως αποδεκτό. Δεν είναι καθόλου ένας παρονομαστής αξίας, επειδή η ίδια η αξία του έχει σφυρηλατηθεί τόσο πολύ. Και δεν είναι ένα κατάστημα αξίας, επειδή έχει γίνει πολύ πολύτιμο από μόνο του.

Παραδόξως, ήταν πολύ καλό κατάστημα αξίας (εάν εμπιστεύεστε τις παρούσες αποτιμήσεις) για να εκτελέσετε την απαραίτητη λειτουργία των χρημάτων.



Γιατί ήταν τόσο επιτυχημένο; Κανείς από μας δεν γνωρίζει πλήρως την απάντηση σε αυτό, αλλά νομίζω ότι έχει δύο σαγηνευτικές ιδιότητες.

Το ένα είναι ότι λίγοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη συμβατική χρηματοδότηση, και ετσι κάποιοι άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζιτών  επιτάχυναν την οικονομική κρίση του 2007/8. 

Αλλά εδώ είναι μερικοί οραματιστές υψηλής τεχνολογίας που φαίνεται να ξέρουν τι κάνουν και δεν μπορούν να είναι χειρότεροι από τους τραπεζίτες.

Το άλλο είναι ότι είναι ότι οι κυβερνήσεις μοιάζουν να το μισούν. Η αντιπολίτευσης το αγαπάει. Δεν μπορείτε να το φορολογήσετε, δεν μπορείτε να το εντοπίσετε - ποιότητες που το καθιστούν ελκυστικό όχι μόνο για τους τρομοκράτες ή τους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και για όσους έχουν μια σειρά από μπερδέματα. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ένα μικρό κομμάτι από αυτούς;

Αλλά όπως φαίνεται θα τελειώσει σε δάκρυα. Το ερώτημα είναι τότε πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Από αυτή την άποψη, είμαι (ελπίζω δικαίως) λογικά αισιόδοξος. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το bitcoin είναι πολύ μικρό. 

Αυτή τη στιγμή η συνολική αξία όλων των bitcoin είναι λίγο ντροπαλό των 200 δισ. Δολαρίων. 
Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρό από την άποψη της παγκόσμιας οικονομίας. 
Είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πολύ περισσότερο από το ποσό αυτό κάθε μήνα. 
Παραδείγματος χάριν  εάν υπήρχε μια σοβαρή ύφεση , οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να προσθέσουν το ποσό της συνολικής αξίας του  bitcoin σε ένα σαββατοκύριακο.

Έτσι, από μακροοικονομική άποψη, μια σύγκρουση στο bitcoin δεν θα είχε σημασία. Αλλά εάν ήσασταν ένας από εκείνους τους έξυπνους ανθρώπους που είχαν εντοπίσει τις δυνατότητές του πριν από ένα χρόνο ή και περισσότερο τώρα ίσως να είσασταν πλούσιοι