MENU

Δραματικές εξελίξεις: Αναπόφευκτη η σύγκρουση – Οι Τούρκοι στέλνουν 7 πλοία και 4 υποβρύχια στην Κυπριακή ΑΟΖ – Συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία

Οδηγούμεθα ολοταχώς σε μια πολεμική αναμέτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με την Τουρκία.
 Πληροφορίες των Βρετανών που εδρεύουν στις βάσεις στην Κύπρο…αναφέρουν ότι ακριβώς το επόμενο μικρό χρονικό διάστημα , η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο.

Πρόκειται για τα προεόρτια μιας πολύ πιθανής έως …σίγουρης αναμέτρησης Ελλάδος –Κύπρου με τον σουλτάνο Ερντογάν που «κινείται» για να υφαρπάξει ότι νομίζει αυτός ότι του ανήκει, «γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του» , το διεθνές δίκαιο και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η Κύπρος επιμένει ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το «διεθνές δίκαιο» αφού τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας μπλοκάρουν το ιταλικό γεωτρύπανο στα χωρικά ύδατα του νησιού, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων france24.com .
«Η Τουρκία διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο ναυτικές μονάδες, οι οποίες συμμετέχουν στη Μόνιμη Τακτική Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ, που μετείχαν σε ασκήσεις και δεν είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στις βάσεις τους», αναφέρουν Βρετανοί αμυντικοί αναλυτές που εργάζονται για λογαριασμό του υπουργείου άμυνας.

Με λίγα λόγια με πρόσχημα τις νατοϊκές δραστηριότητες οι Τούρκοι έστειλαν αυξημένο αριθμό ναυτικών μονάδων και υποβρυχίων , τα οποία στην συνέχεια απροειδοποίητα θα αποσπαστούν για να καταλάβουν το ή τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα , χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.   
Στη δύναμη αυτή περιλαμβάνονται οι τουρκικές φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros, οι κανονιοφόροι TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερα υποβρύχια.
Αυτήν την αριθμητική δύναμη οι Τούρκοι την θεωρούν  ως «ικανή» αριθμητικά  για να επιβάλουν την θέληση τους στην Κύπρο , εφόσον δεν υπάρξει ελληνική «αντίδραση» , την οποία προεξοφλούν από τώρα ως «υποβαθμισμένη».
«Κλιμάκωση με πραγματικά πυρά, δεν βλέπουμε προς το παρόν», αναφέρουν οι Βρετανοί αναλυτές, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο παρενόχλησης όλων των πλοίων που πλέουν μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού από τους Τούρκους, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν ή να κατακρατήσουν προσωρινά σκάφη και πληρώματα.
Ένας παράγοντας, συνεχίζει η ανάλυση, που μπορεί να επηρεάσει, είναι η πρόωρη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών εκλογών εντός του 2018.
«Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Ερντογάν ίσως εσκεμμένα επιχειρήσει κλιμάκωση με Ελλάδα ή Κύπρο για εσωτερική κατανάλωση. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης το 2018 είναι αυξημένος σε σχέση με προηγουμένως, λόγω και των ευρημάτων των ερευνών, αλλά και λόγω της εξαίρεσης της Τουρκίας από τον προαναφερθέντα υποθαλάσσιο αγωγό (EastMed)», προειδοποιούσαν οι  αναλυτές του IHS Markit, Kit Nicholl και Ege Seckin.
Την ίδια στιγμή έχουμε αντίδραση από την Ιταλία για το «stop» του πλωτού γεωτρύπανου.
«Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την υπόθεση «στα υψηλότερα επίπεδα» και βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές πρεσβείες στην Τουρκία και την Κύπρο ενώ επιδιώκει «όλα τα δυνατά διπλωματικά διαβήματα για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το ερευνητικό σκάφος της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000»,  ακινητοποιήθηκε το Σάββατο, από ένα τουρκικό ναυτικό πλοίο, ενώ στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης, αναφέρει η ανταπόκριση.
Η Άγκυρα αντιτίθεται στη δραστηριότητα, προσθέτει το δημοσίευμα, με τους ισχυρισμούς ότι επηρεάζει τους φυσικούς πόρους των Τουρκοκυπρίων στα βόρεια του νησιού.
Επισημαίνει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του στις ενέργειες της ENI σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Sergio Mattarella και τον Paolo Gentiloni κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Ιταλία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας παρακολουθεί την κατάσταση στο σκάφος Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία, και λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSAmed, το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την κατάσταση «στα πιο υψηλά επίπεδα» και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο, ενώ λαμβάνει όλα τα «δυνατά διπλωματικά μέτρα για επίλυση του θέματος».
Για τις ενέργειες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στα οικόπεδα 6 και 3 (εικόνα) και όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους της Άγκυρας, είχε προειδοποιήσει  πριν από  δυο περίπου βδομάδες το έγκυρο βρετανικό κέντρο ανάλυσης πληροφοριών, προβλέψεων ΙHS Markit (Information Handling Services Markit).
Έχει, πάντως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο χάρτης που παρουσιάζει το βρετανικό κέντρο ανάλυσης με όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ.,  εμφανίζει τα κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».


Υπενθυμίζουμε ότι το ιταλικό σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο παρόν στάδιο, το πλοίο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης», αναφέρει η ανταπόκριση. Το σκηνικό εντείνεται και βαίνει προς μια πολύ σοβαρή κατάσταση μέρα με την μέρα και ώρα με την ώρα.
Φαίνεται όμως σύμφωνα με  με όλα τα δεδομένα  ότι πλησιάζει η ώρα που οι Τούρκοι θα βρεθούν απέναντι στις κάννες των ελληνικών πυροβόλων και πυραύλων για να δουν από κοντά ¨»πόσα απίδια πιάνει ο δικός τους σάκος».
Αναρτήθηκε από kapistrinews